olvasás
#Szülőknek

Hogyan ösztönözd a kamaszt a mindennapi olvasásra?

2022.02.19.
1 perces olvasási idő

Ahogy fejlődik a technológia, az olvasás feledésbe merül, így sok fiatal más elfoglaltságot talál. Vajon mit tehetsz annak érdekében, hogy gyermeked minden nap olvasson? Az olvasás mindenkinek fontos, így itt van néhány tipp, amivel ösztönözheted a tinit.

Mutass jó példát

Ha a szülők könyvekkel vannak körülvéve és rendszeresen olvasnak, az a gyerekeknek is feltűnik.

Segíts neki megtalálni, ami érdekli

A klasszikus olvasmányok talán túl nehéznek bizonyulnak a tiniknek - legalábbis egy ideig. Kérdezd meg, milyen téma érdekelné és szerezd be ezeket a könyveket, legyen az csak egy magazin vagy ifjúsági romantikus regény. Ne ítélkezz a tartalom felett, kivéve persze, ha pornográf vagy egyéb sértő dologról van szó, akkor elő kell venni a józan észt.

Technológia

A kamaszok szeretnek minél kevesebb dolgot magukkal hordani, ha viszont van okostelefonjuk, esetleg van a háztartásban egy e-book olvasó, akkor szerencsés helyzetben vannak. Így az összes könyvét magával tudja hordani és akkor veszi elő, amikor csak szeretné.

Válasszatok ki egy időpontot

A legtöbb tini a szabadidejét azzal tölti, hogy a barátokkal lóg együtt. Találjatok egy időpontot, amikor nincs semmi dolga, nevezhetitek akár családi óráknak is, így együtt olvashattok majd.

Beszélgessetek az olvasottakról

Ha engeded a kamasznak, hogy azt olvasson, amit szeretne, az rengeteg teret nyit a beszélgetéseknek, s gyermeked is érezni fogja, hogy téged is érdekel, mit olvas.

Vidd el könyvtárba

Nincs e-book olvasója? Vidd el a könyvtárba, amik minden bizonnyal jól felszereltek. Könnyítsd meg a helyzetét azzal, hogy elfuvarozod őt.

(KamaszPanasz – K.F.)