szülő
#Szülőknek

Hogyan beszélgess többet kamasz gyerekeddel?

2024.03.17.
2 perces olvasási idő

A legtöbb szülő azt szeretné, ha kamasz gyerekével nyíltan és őszintén tudna beszélni bármilyen témáról. Szeretné, ha gyermeke beszámolna örömeiről, gondjairól, és nem félne segítséget kérni sem. Ez azonban nem mindig megy egyszerűen. A következő tippeket érdemes lehet megfontolni, ha többet szeretnél beszélgetni kamasz gyerekeddel.

A kamaszkor nem egyszerű: a hormonok változnak, a világ kinyílik, az önálló egyéniség formálódik. Persze, hogy a szülők ezt nem élik meg a legjobban. Az az édes gyerek, aki eddig mindig mosolygott, most durcásan megy be a szobájába délutánonként és reggelig színét sem látni. Viszont ez a felnőttéválás része. Íme tippjeink, hogy kicsit megkönnyítsd ezt az időszakot.

Közös programok szervezése

Az egyik legegyszerűbb mód a beszélgetés elősegítésére az, ha olyan programokat szervezünk a kamasz gyerekkel, amit a szülő és a gyermek egyaránt élvezni tud. Lehet az sütés-főzés, sportolás, kirándulás, vásárlás vagy bármi más. A lényeg, hogy olyan légkört teremtsünk, ami elősegíti a beszélgetést, nem pedig kötelezővé teszi azt.

Konkrét kérdések

Egyszerű, nem konkrét kérdésekre egy kamasztól egyszerű válaszokat fogunk kapni. A szokásos „Mi volt ma a suliban?” kérdés helyett - amire úgyis az a válasz, hogy: semmi - tegyünk fel konkrétabb kérdéseket. Pl. „Hogy sikerült ma a matekdolgozat?” „Sokat kell ma délután tanulnod?” „Meséltek valami érdekeset ma a barátaid?” Ilyen és ehhez hasonló kérdésekkel egy lépéssel közelebb kerülhetünk a beszélgetés beindításához.

Legyünk elfogadóak

Fontos, hogy a lehető legnagyobb elfogadással próbáljunk meg beszélgetni. Egy szülő sokszor keveredhet konfliktusba kamasz gyerekével, gyakran érezheti magát türelmetlennek, akár sértettnek is. Mindezek ellenére próbáljuk meg megérteni gyermekünk álláspontját. Ha a kamasz gyereked valami olyat mond, ami neked nem tetszik, mondhatod ezt:

  • Szerinted miért érzel így?
  • Mit gondolsz, mit tehetnénk közösen, hogy ez jobb legyen?

Mutassunk példát

Egy szülő sem várhatja el kamasz gyerekétől, hogy nyíltan beszélgessen vele, ha ő maga sosem teszi ezt. Ha azonban példát mutatunk nekik, és mi magunk is gyakoroljuk az érzelmeinkről való beszélgetést, előbb-utóbb természetessé válik mindkét fél számára, hogy saját érzelmeiről beszéljen.

A türelem csodákra képes

Emlékezzünk vissza milyen volt kamasznak lenni. Mindamellett, hogy ez egy nagyon izgalmas és eseményekkel teli időszak az életünkben, rendkívül sok nehézséget is rejt. A testi, hormonális változások mellett ilyenkor alakulnak ki az első szerelmek, új barátságok, szembe kell nézni az iskolai elvárásokkal. Ebben az életszakaszban a legfontosabb pszichológiai feladat pedig a saját identitás megalapozása: Ki vagyok én? Hova tartozok? Milyen értékeket képviselek? Emellett nem mindig az az első gondolata egy kamasznak, hogy őszinte beszélgetést folytasson a szüleivel. Éppen ezért legyünk kamasz gyerekeinkkel türelmesek, és előbb utóbb ő is igényelni fogja a beszélgetéseket.

(Szerző: Kedves Flóra, pszichológus)