könyvtár
#Szülőknek

Könyvtárba mentem! Nem sietek haza!

2019.11.13.
1 perces olvasási idő

Valószínűleg csodálkozna anya-apa, ha ilyen üzenetet kapna Messengeren. Pedig egyre nagyobb az esély rá, hogy a fiatalok a könyvtárba szervezzék péntek délutáni programjaikat. (x)

A könyvtárak ma már nem arról ismerhetők meg, hogy a légy zümmögését is hallani lehet. Korukat meghazudtoló frissességgel léptek a változás útjára. Ma is fontos a kínált gyűjtemény korszerűsége, a könyvtárhasználók elégedettsége, de a könyvtárak egyre inkább élmény-központúvá is válnak, ahol a tudást már nem csak magányosan olvasva, hanem iskolatársakkal, barátokkal közösen, különféle foglalkozások, közösségi és alkotói tevékenységeken keresztül is megszerezhetik.

Talán meglepő, de Magyarországon évente kétmillió könyvtárhasználóból több mint félmillió 18 év alatti diák. A változások helyes irányát jelzi, hogy ez a szám évről évre emelkedik.

A közelmúltban különböző forrásokból számos könyvtár újult meg, nemcsak tereiben, hanem kifejezetten kamaszoknak szóló szolgáltatásaiban is.

Emellett közel három éve működik a Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek projekt keretében Az én könyvtáram program, amely szakmai segítséget nyújt a könyvtáraknak, hogy minél több, innovatív, a fiatalok számára izgalmas területeket felölelő programot tudjanak megvalósítani.

A könyvtárak már nem csak a lexikális tudás tárházai, hanem olyan helyek, melyek kreatív, ismeretszerzési, kulturális és közösségépítő szintérként vannak jelen gyermekeink mindennapjaiban.

A cél, hogy az olvasás élménnyé, örömforrássá, a tudás megszerzése pedig hatékonyabbá váljon. És hogy anya-apa visszaírjon:

Várj meg ott, mi is indulunk!

Az én könyvtáram

A „Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek” EFOP -3.3.3-VEKOP/16-2016-00001 számú projekt Az én könyvtáram programrésze az Európai Unió támogatásával valósul meg.