testkép
#Szülőknek

5 dolog, amellyel tönkreteheted lányod testképét

2018.09.05.
2 perces olvasási idő

Sok mai tizenéves küzd testképzavarral. Főleg a lányok vannak kitéve annak, hogy megutálják a saját testüket - leginkább a méretüket. Sajnos sok szülő is ront a lánya önképén anélkül, hogy tudna róla.

Íme, itt van az öt leggyakoribb dolog, amivel akaratlanul is kárt tesznek a szülők a lányuk testképén.

Rossz példakép

Ha a saját külsődet kritizálod, akkor önkéntelenül is azt tanítod a lányodnak, hogy ő se fogadja el önmagát. Nagy hatással lesz a lányodra, ha ilyeneket mondasz, mint például: "Nincs egyetlen olyan ruhám sem, ami jól állna,", vagy "Nem veszek fel nyilvános helyre fürdőruhát."

Az étellel való kapcsolatod is kihat a lányodra. Ha Te hol hízol, hol fogysz, vagy ha az ételt arra használod, hogy az érzéseidet enyhítsd, akkor ő is ugyanezt fogja tenni. Fontos, hogy egészséges, pozitív önképed legyen.

Nem beszélsz a médiáról

A média rengeteg ártalmas üzenetet küld a tinédzsereknek a megjelenésükkel kapcsolatban. A magazinokban mindig sovány modelleket lehet látni. A reklámok azt állítják egyes termékekről, hogy használójukat széppé varázsolják. A filmek pedig úgy ábrázolják a vékony embereket, mint akik boldogabbak, és sokkal sikeresebbek.

Beszélj a lányoddal ezekről a képekről, amik nap, mint nap bombázzák. Segíts neki észrevenni, hogy a reklámok milyen gyakran próbálnak meg játszani az emberek érzéseivel. Magyarázd el, hogy azok a képek, amiket az újságokban lát, nem valóságszerűek. Tanítsd meg, hogyan vegye észre a média manipulációját!

Másokhoz hasonlítod magad

Ha másokhoz hasonlítod magad, akkor ezzel azt tanítod a lányodnak, hogy ugyanezt tegye. Akár arról beszélsz, hogy a szomszédod több pénzt keres, akár megemlíted, hogy a barátnődnek sokkal kevesebb ránca van, azt mutatod, hogy másokhoz kell mérni magunkat, és ugyanígy fog tenni a lányod is.

Fontos, hogy lányod ne hasonlítsa össze a testét máséval. Tanítsd meg neki, hogy nem kell olyan vékonynak lennie, mint a balett táncosnak az iskolából, vagy nem kell, hogy olyan vékony dereka legyen, mint a modelleknek. Helyette segíts arra fókuszálni, hogy önállóvá váljon, és független legyen a körülette lévő dolgoktól.

Nem tanítod meg, hogy hogyan beszéljen magáról

A tinik gyakran mondanak olyanokat, hogy "Kövér vagyok," vagy "Nézd, milyen nagy combom van ebben a farmerben!" Ezekre, ha úgy reagálsz, hogy "Oh, nem vagy az," vagy "Ne mondj ilyet," akkor gyermeked sosem fogja megtanulni, hogyan változtassa meg a kritikus gondolatait önmagáról. Sőt, egyszerűen úgy érezheti, mintha minimalizálnád az érzéseit.

Taníts meg arra, hogyan győzheti le a saját belső kritikus hangját! Magyarázd el, hogy a testéről alkotott negatív gondolatok nem egészségesek. Bátorítsd, hogy gondolkodjon reálisabban. Ha reálisabban és pozitívabban gondolkodik magáról, azzal fokozza az önbizalmát és elősegíti az egészséges mentális egészségét.

Túl sok hangsúlyt fektet a megjelenésre

Ha sok figyelmet fordítasz arra, hogy mások hogyan néznek Rád, akkor növeled annak az esélyét, hogy lányod is túl érzékeny lesz a külsejére. Akár csípős megjegyzést teszel egy idegen gyűrött ingére, akár sok időt töltesz azzal, hogy kiválaszd a megfelelő ruhát, azt a példát mutatod a lányodnak, hogy az emberek a külseje alapján fogják megítélni.

Mondd el a lányodnak, hogy nem a külső a legfontosabb dolog! Beszéljétek meg, hogy mennyivel fontosabb, hogy valaki jó ember legyen. Dicsérd meg a jó magatartásáért és a kemény munkájáért. Bátorítsd, hogy vegyen részt különböző tevékenységeken, így jól fogja magát érezni, ha segít másoknak, vagy amikor egy új képességét fedezi fel.

(KamaszPanasz - S. A., parentingteens)