manchesteri koncert
#Szülőknek

Mikor engedjük el gyermekünket egyedül egy koncertre?

2023.11.24.
2 perces olvasási idő

Sok tizenéves számára szinte egy beavatási szertartással ér fel, ha szülő nélkül megy el koncertre. Ugyanakkor a szülőnek elég ijesztő gondolat lehet az, hogy hagyja a gyermekét felügyelet nélkül elmenni.

Természetesen nem minden koncert, és nem minden tinédzser egyforma. Ha gyermeked felnőtt nélkül szeretne koncertre menni, mielőtt bármit mondanál neki, az alábbi öt kérdést tedd fel magadnak:

1) Milyen típusú koncert lesz?

Attól függ, hogy milyen típusú lesz a közönség, hogy milyen típusú zenéről van szó.

Ha gyermeked egy felkapott fiúbandát szeret, valószínűleg a tömeg elég szelíd lesz. De egy heavy metal koncert, vagy egy alternatív rock zenekar már az idősebb, durvább réteget vonzza.

Szentelj kiemelt figyelmet gyermeked zenei ízlésére! Hallgasd meg a dalszöveget, és figyelj az üzenet típusára, amit a banda küld.

Keress korábbi híreket a bandáról, amiből kiderül, hogy volt-e már bármilyen probléma a koncertjükön. Nézd meg az együttes közösségi profilját, hogy kiderítsd, milyen típusú dolgokat osztanak meg a közönséggel. Ez betekintést nyújt abba, hogy milyen típusú közönséget vonzanak.

2) Milyen a helyszín?

A koncertek helyszínével kapcsolatban figyelni kell a biztonsági kérdésekre, befogadóképességre, és a biztonsági szabályokra. Menj fel a helyszín honlapjára, és olvasd el a protokollt.

Nézz utána annak, hogy le lehet-e ülni, valamint mennyire veszi komolyan a hely a kiskorúak alkoholfogyasztásai tilalmát!

Tekintsd meg a helyszín elhelyezkedését. Könnyen megközelíthető, vagy egy eldugott helyen kell majd megvárnia a koncert végét?

3) Gyermeked elég érett ahhoz, hogy kezelje az esetleges problémákat?

Sok minden alakulhat rosszul egy koncerten. Tudni fogja gyermeked, hogy hogyan reagáljon, ha a tömeg elszabadul? Vagy hogyan kezeljen egy sürgősségi esetet, mint például egy evakuálási eseményt?

Fontos, hogy megfelelő tudással és érettséggel rendelkezzen, hogy kezelni tudja a helyzetet ahelyett, hogy pánikolna!

Az is fontos, hogy gyermeked képes-e ellenállni a nyomásnak. A koncertek előtt/alatt sajnos nem ritka az alkohol- vagy drogfogyasztás, és a kortársak nyomása rossz döntésekhez vezethet. Mielőtt elengeded a kamaszt a koncertre, győződj meg róla, hogy tisztában van ezek veszélyeivel és jó döntést fog hozni.

Olvass tovább! Fülzúgás koncert után?

4) Ki megy vele?

Fontos, hogy figyelj arra, hogy ki lesz a gyermekeddel a koncerten. Megbízol annak barátaiban, azok érettségében, felelősségtudatában? Ha nem, akkor nem biztos, hogy a koncert megfelelő hely lenne gyermeked számára arra, hogy kíséret nélkül menjen velük.

Ha a kamasznak van idősebb testvére, vagy egy megbízható fiatal családi barát, aki elmehetne vele, az sokat segít abban, hogy te is nyugodtabb legyél.

5) Készen áll a tini a nagyobb szabadságra?

A tinik viselkedése határozza meg leginkább a döntéshozatalt. A gyermeked felelőssége, hogy kövesse a szabályokat, és felelősségteljesen viselkedjen.

Ha azonban nem bízol abban hogy az igazat mondja, vagy nem követi a szabályokat, akkor talán nem elég érett arra, hogy több felelősséget kapjon.

Ha úgy döntesz, hogy gyermeked még nem áll készen egy ilyen nagy kalandra, akkor tisztázd, hogy milyen viselkedést szeretnél tőle látni, amiből majd látod, hogy készen áll. Például, ha megmutatja, hogy képes kezelni a jelenlegi feladatait, akkor tudni fogod, hogy készen áll több függetlenségre is.

TIPP! Hogyan tanítsd meg gyermekednek mi a felelősség?

(KamaszPanasz - parentingteens.about.com)