szülő
#Szülőknek

10 tipp a jó kapcsolatért kamasz gyermekeddel

2021.02.08.
2 perces olvasási idő

Nehéznek tűnhet megtalálni egy kamasszal a közös hangot. Rengeteg gyermekkori tevékenységből, játékból már kinőttek, és úgy látszik, már nincs is olyan program, amit együtt csinálhatnátok. Sajnálatos módon, sok kamasz pontosan azért kezd eltávolodni a szüleitől, mert nem töltenek együtt elegendő időt.

A kamaszok akár órákat is eltöltenek a szobájukban egyedül, ahelyett, hogy a szüleikkel lennének. Habár ez tinédzserkorban teljesen normális viselkedés, hiszen függetlenségre vágynak, az is alapvető, hogy a szüleik jó kapcsolatot szeretnének velük fenntartani.

Keresd a lehetőséget, hogy eltölthess egy kis időt a gyermekeddel, még akkor is, ha csak 5 percre futja egy átlagos hétköznapon.

1. Kapcsold ki az elektronikus eszközöket

Ha a Ti családotok is olyan, mint a legtöbb, akkor könnyen meglehet, hogy az elektronikus eszközök, és persze a világháló a tiniddel töltött idő útjában áll. Próbáld meg korlátozni az időt, amit a képernyő előtt töltötök!

Állíts fel szabályokat, hogy mikor kell kikapcsolni az efféle alkalmatosságokat! Legalább egy héten egyszer alkalmazd az „internetmentes” időszakot! Akár egy órára, akár többre, de kapcsoljátok ki a TV-ket, a számítógépeket, az okostelefonokat, és csak figyelj, mi történik! Valószínűleg nagyobb esélye lesz egy jó beszélgetésnek a kamasz gyermekeddel.

gyermek-szülő

2. Vacsorázzatok együtt

A vacsorázás – vagy legalább egy főétkezés naponta – a tökéletes alkalom, hogy kommunikálj a gyermekeddel. Evés közben kapcsoljátok ki az elektronikus eszközöket és összpontosítsatok egymásra! Ez lehet a legjobb módja, hogy megtudd, milyen volt a napja a suliban.

3. Fedezd fel kamasz gyermeked világát

Könnyen meglehet, hogy a fiad, vagy lányod, olyan dolgok iránt érdeklődik, amikről Te semmit sem tudsz. Mutasd meg nekik, hogy Téged érdekel ez a külön kis világ, és szívesen megismernéd. (Még akkor is, ha ez nem feltétlen így van…)

Például, ha a fiad szeret videojátékozni, mutass érdeklődést, és esetleg játssz is vele egy kicsit! Hagyd, hogy tanítson Neked valami újat!

4. Mozogjatok

Időnként a tinik nem szeretnek csak ülni, és nagyokat beszélgetni. De talán egy közös játék, vagy egy délutáni edzés természetes, spontán beszélgetéseket eredményezhet.

5. Kedveskedjetek másoknak együtt

Ha együtt valami igazán jót tesztek, az nagy előrelépés lehet a kapcsolatotokban is. Akár csodát is tehet, ha készítetek egy süteményt a szomszédnak, vagy részt vesztek valamilyen közösségi munkában közösen. Ez sok időt jelent, amit vele tölthetsz, és azt is megmutatod neki, hogy milyen fontos segíteni másoknak.

TIPP Önkéntes munka: miért jó?

6. Kocsikázzatok

A kocsiutak remek alkalmak, hogy kialakuljon egy jó beszélgetés. Az egyik legjobb része az egésznek, hogy nem kell szemkontaktust létesítened. Ettől a gyermeked sokkal lazábban, kényelmesebben érzi majd magad, amit a témaválasztásai is tükrözhetnek.

7. Menjetek el sétálni

Nemcsak, hogy a séta egészséges, de jó lehetőség a közös időtöltésre is. Egy kis gyalogtúra a környéken eltávolítja az otthoni zavaró tényezőket, és privát beszélgetésre is tökéletes.

8. Vond be néhány munkába

Habár sok tini hajlamos panaszkodni a „temérdek” házimunkával kapcsolatban, ha elkezdik és belejönnek, ráeszmélnek, hogy ez annyira nem is borzalmas feladat. Akár a kocsit mosod, vagy szobát festesz, hívd a gyermekedet, hogy segítsen Neked!

TIPP Házimunka-feladatok tinik számára - Tinik, elnézést!

9. Taníts Neki valami újat

Mutasd meg, hogyan vágjon bele valami újba. Akár a főzőtudásodat szeretnéd neki átadni, akár a kínai nyelv rejtelmeit, ajánld fel neki a segítségedet! Persze semmiképp se erőltesd, ha nem érdekli a dolog. De azért valószínűleg sokszor érdekelődni fog a dolgok iránt, amiket meg tudsz neki tanítani.

10. Tervezz be egy családi estét a hétre

Szakíts időt egy alkalomra, amit végre együtt tölthet az egész család! Játszhattok társasjátékokat heti egyszer, vagy megnézhettek egy jó filmet, a lényeg, hogy próbáld hagyománnyá tenni! Ez egy alapköve lehet a jó kapcsolatnak tini gyermekeddel.

(KamaszPanasz - RP.:verywell.com)

Kapcsolódó címkék

anyaapa