pénz
#Szülőknek

A párok két dolgon veszekszenek a legtöbbet...

2016.02.03.
3 perces olvasási idő

Azt mondják, a párok leggyakrabban két dolgon veszekszenek: a gyereknevelés és a pénz miatt. Ennek minősített esete, amikor a kettő keveredik, és a gyerek pénzügyi nevelése lesz a vita tárgya. Ki mennyit ad a gyereknek és mikor?

Ha ebben nem tudtok megegyezni, akkor az nemcsak azt jelenti, hogy a pároddal gyakran ezen vitáztok, hanem azt is, hogy a gyerekkel is előbb-utóbb elkezdtek a pénz miatt veszekedni. A gyerek előtt meg két lehetőség áll, és egyik sem fog tetszeni... Mit tehettek, hogy ezt elkerüljétek? Himer Csilla pénzügyi coach segít.

Miért éppen a pénz?

Sok szülő kérdezte már tőlem, hogy miért éppen a pénz az a valami, ami miatt ilyen ölre menő vitákat tudnak folytatni a párok a gyereknevelés kapcsán. Nem tudom, kit nyugtatok meg, ha azt mondom, hogy nemcsak a gyereknevelés kapcsán szoktak a párok ölre menő vitákat folytatni a pénzről. A pénz már alapból elég ahhoz, hogy egy veszekedés parázs hangulatú legyen.

Miért?

Mert a pénz – a fejekben – komoly értékekhez kötődik. A saját személyes értékrendje szerint mindenki hisz, gondol valamit a pénzről. Ki a kitartást, ki a szorgalmat, ki az élet élvezetét, mások megajándékozását, ki a lemondást, ki a bőséget köti hozzá. A gyereknevelés pedig igazából nem elsősorban a szabályok megtanításáról, hanem az értékrendünk átadásáról szól. Akár a pénz esetében is. Vagyis az, amit mi tanítani akarunk a pénzről a gyermekeinknek, azokat az értékeket jeleníti meg, amelyeket követendőnek tartunk, amelyek a mi személyiségünket is meghatározzák – és titokban szeretnénk, hogy a gyermekeink személyiségét is meghatározzák később. Nekünk fontosak ezek az értékek, hiszen ezek szerint élünk. Már maga ez a tény is elegendő lenne ahhoz, hogy felkorbácsolja az érzelmeket, ha valaki vitatja. Úgy érezzük magunkat, mintha a másik kétségbe vonná, hogy milyen emberek is vagyunk mi. Megtámadva érezzük magunkat. Hát védekezünk is: veszekszünk.

Most add hozzá ehhez a képlethez azt a tényezőt, hogy a gyermeked körül mindig is kavarognak az érzelmeid: szereted, meg akarod védeni, aggódsz érte, jót akarsz neki, mi több, az égig emelni, óvatos vagy, mert vigyázol rá, de szabályokat is állítasz elé, vagyis néha szigorú is vagy vele... Képzeld el, két erős érzelmi töltetű terület találkozik – ráadásul mindkettőben kétségbe vonják az általad képviselt értékeket, de legalábbis vitatják azok jogosságát. És mindezt a párod követi el!

Nagyjából ez az az idő, amikor kitörsz, mint egy vulkán.

Ha már kitört a vulkán...

Sok múlik a konfliktuskezelési módszereiteken, de az egymással szembeni őszinteségeteken is.

Egyet nem szabad csak elfelejtenetek: ezen veszekedés közben, de még inkább előtte, ne hagyjátok figyelmen kívül a gyermeketeket. Nemcsak azért, mert ő érzi majd magát kellemetlenül (ő valószínűleg úgy fordítja le a szituációt, hogy miatta veszekedtek – márpedig egy gyerek se szeret veszekedés kirobbantója lenni a szülei között). Hanem azért is, mert az esetek többségében kétféle reakciót válthattok ki ezzel a gyermeketekből, és egyik sem túl jó.

A gyerek lehetőségei:

  • vagy összezavarodik, mert nem tudja, melyikőtök elvárásainak feleljen meg;
  • vagy idővel megtanul kijátszani Benneteket.

Igazából a gyerek számára ez a két lehetőség a helyzet feldolgozásának két egymás utáni fázisa – a gyerek életkora, illetve a viták gyakoriságának függvényében:

  • amíg a gyerek kicsi, vagy még csak egy-két alkalommal volt tanúja a pénzügyi nevelése kapcsán kirobbant vitának, addig csak zavart lesz. Mindkettőtöket szeret, mindkettőtökben megbízik, most akkor hogy lehet az, hogy az egyikőtöknek mégsincs igaza? Soha ne felejtsd el, hogy a gyerek, bár tudja, hogy két külön személy(iség) vagytok, mégis egy egységként kezel, érzékel Benneteket, a szüleit. (Ezért olyan világrengető egy gyerek számára a szülei veszekedése, a válásuk meg egyenesen az addig ismert világ összeomlása.)
  • ha már a gyerek nagyobb, és különösen, ha a pénzügyi nevelése miatti éles viták állandósulnak, a gyerek előbb-utóbb elkezdi magát függetleníteni a kialakult helyzettől (mert normál körülmények között egyetlen gyerek sem mazochista), és kivonul belőle (ott is hagy Benneteket, és inkább elmegy játszani a haverjához, barátnőjéhez), aztán pedig megpróbálja kihozni belőle a legjobbat, hiszen Rátok már nem számíthat – ezért megkeresi a lehetőségeket, hogy ő járjon jól. Kijátszik Benneteket, ha kell egymás ellen is, ha ez számára előnyös. Ez már nagyon eldurvult reakció, de számolni kell vele, ha nem tudtok a pároddal dűlőre jutni.

Mit tehetsz Te mint szülő?

A legfontosabb lépés: beszélj a pároddal!

Miről?

Állapodjatok meg gyermekeitek pénzügyi nevelésének alapjaiban! Mi a minimum, amit mind a ketten meg akartok nekik tanítani? És azt hogyan? Ha ebben megállapodtok, akkor ehhez tartsátok Magatokat. Mind a ketten.

A gyerekkel csak ezután érdemes beszélni, mert ekkor már érezni fogja, hogy újra egy egység vagytok. És azért is, mert innentől lehet következetes pénzügyi nevelésről beszélni, amihez a gyerek is, és Ti is tartani tudjátok Magatokat.

Mit tehetsz még szülőként?

Az első és a legfontosabb: összehangoljátok a pénzügyi gondolkodásotokat, magatartásotokat a pároddal. Ez jóval többről szól, mint a minimumról történő megállapodás, és több beszélgetést is igényel. Nem muszáj mindent egyszerre rendezni, de négy-öt hétvégi délutánt talán megér rááldozni. Ezzel ugyanis nemcsak a gyermekeid pénzügyi nevelésének teszel jót, hanem a Ti kapcsolatotokat is össze tudjátok hangolni ezen a területen – így a csakis Titeket érintő viták számát is jelentősen tudjátok csökkenteni.

Himer Csilla,

Himer Csilla

pénzpedagógus, a Kamaszkassza - Zsebpénzügyi kézikönyv című kötet szerzője.

Akik megunták már, hogy
  • mindig a pénz miatt vitáznak
  • egyre élesebbek a veszekedéseik a pénz miatt
  • képtelenek előbbre jutni, mert szinte semmiben nem értenek egyet a pénzügyekben
  • képtelenek a közös célokat megvalósítani, mert nincs összhang a pénzügyi háttér megteremtésében
  • a gyereknevelés is a pénzügyi viták terepévé vált, mert egészen eltérő állásponton vagytok a gyerek pénzügyi nevelése terén (kapjon-e zsebpénzt, mire kaphat pénzt, mennyit költhet, stb.)

Kapcsolódó címkék

anya