iskolakezdés
#Szülőknek

A tinédzserek 5 legnagyobb félelme az új tanévtől

2016.09.01.
2 perces olvasási idő

A nyár vége sok tininek azt jelenti, hogy egyre idegesebbek lesznek a suli gondolatától. Míg egyesek egy kicsit izgatottak az új tanévtől, addig mások valójában rettegnek az leendő kihívásoktól. Az Ebates a közelmúltban végzett felmérésében felfedte a tinédzserek öt legnagyobb félelmét az iskolával kapcsolatosan.

Korai kelés

Sok tininek a nyár fénypontja, hogy hajnalig fent lehetnek, majd a délután közepén felébrednek.

Sokáig nézhetik a TV-t, beszélgethetnek a barátaikkal, vagy hallgatnak zenét anélkül, hogy amiatt aggódnának, hogy mikor kell reggel felkelniük. Ám mindez megváltozik, amikor újra iskolába kell menni.

Hogyan segíthet? Egy-két héttel előre készítse fel az iskolára a gyermekét. Időbe telhet, mire hozzászokik a szervezetük a korai keléshez és lefekvéshez. Állítson fel lefekvési szabályokat, és ésszerű felkelési időt, amivel megkönnyíti az átállást.

Túl sok házi feladat

A házi feladatok mennyisége folyamatosan növekszik a középiskolában, és a diákok feladata, hogy félelemelegendő időt fordítsanak rá. A napi feladatok, projektek és közelgő tesztek miatt könnyen túlterheltekké válhatnak.

Segítsen a gyerekének kialakítani egy egészséges időbeosztást. Állítson fel szabályokat, amivel segíti a gyerekét, hogy el tudjon mindent végezni. Például, szabjon korlátokat az elektronika használatára, valamint mobiltelefonra vonatkozó korlátozásokat is vezessen be, hogy megakadályozza, hogy megzavarják a gyerekét a szöveges üzenetek vagy a közösségi oldalak.

Rendszeresen ellenőrizze gyermekét, hogy időben befejezze a házi feladatát, és dolgozzanak együtt, ha valamilyen kérdés merülne fel vagy akadályba ütközne.

Nem szereti a tanárait

Nem minden tanár egyforma. Míg néhány diák úgy véli, hogy egyes tanárok túl sok házit adnak fel, mások csalódottak az igazságtalan osztályozás miatt. Ez természetes, hogy a gyerekének lesz olyan oktatója, akit nem kedvel.

Jó, ha megtanulja, hogy hogyan kell együtt dolgozni olyannal, akit nem szeret, ugyanis előfordulhat, hogy a jövőben lesz olyan főiskolai tanára, főnöke, munkatársa, akit nem fog kedvelni. Beszéljen a gyermekével az aggodalmairól, mondja el neki, hogy hogyan legyen tisztelettudó, mégis magabiztos, függetlenül attól, hogy kedveli-e az illetőt.

Nincsen megfelelő ruhája

Úgy tűnhet, hogy ez egy jelentéktelen probléma, ám ez igenis nagy dolog. A tinédzserek gyakran aggódnak amiatt, hogy kicsúfolják őket, mert nem követik a legújabb divatot. Normális, hogy a kamaszok vonzóak akarnak lenni, és sokuknak a ruha nagy szerepet játszik a jó közérzetük fenntartásában.

Beszéljen a gyermekével arról, hogy mit szeretne idén viselni. Menjenek együtt vásárolni, és a saját költségvetésnek megfelelően válasszanak ruhadarabokat. Ösztönözze a gyermekét, hogy takarékoskodjon, mondja el neki, hogyan bánhat jól a pénzzel, így meg tudja venni azokat a ruhákat, amik már nem férnek bele a keretbe.

Nem tud beilleszkedni

A tizenévesek szeretnék érvényesíteni a függetlenségüket, ám az iskolai közösségben elsődleges céljuk, hogy be tudjanak illeszkedni. Fontos számukra, hogy kedveljék, elfogadják őket. A középiskola nagyon gyötrelmes lehet azoknak a tiniknek, akik azért küzdenek, hogy beilleszkedjenek és barátokat szerezzenek.

Bizonyos tényezők néha akadályozhatják az új barátságok kialakulását, de depresszió és szorongás is kialakulhat, ha nem tudnak beilleszkedni. Figyeljen a gyereke mentális egészségére, és beszélgessenek a barátságról, a rá nehezedő nyomásról, és a helyes döntésekről.

(KamaszPanasz - S.A., parentingteens.about.com)

Kapcsolódó címkék

anya