nyári szünet
#Szülőknek

Biztonsági lista gyermeke hétvégi kirándulásához

2015.08.14.
1 perces olvasási idő

A nyári időszak a szabadtéri programok és sportolás végtelen lehetőségeit is jelenti. Habár nem lehet minden betegséget és sérülést megelőzni, tehet pár lépést, hogy gyermeke biztonságban legyen. Itt van egy lista, a legfontosabb dolgokról:

Naptej

A tinik sokszor annyira szeretnének lebarnulni, hogy elfelejtik vagy pont direkt nem lenik be magukat, pedig nagyon fontos, hogy bőrüket megvédjük a káros sugaraktól. Tekintse ezt úgy mint egy szabályt, hogy gyermekének minden nap kötelező felkenni legalább 30 faktoros fényvédőt, valamint újrakenni úszás, sportolás után. Egyébként kétóránként tanácsos újra bekenni magunkat. A napszemüveg, kalap is jó megoldás a nap ellen való védekezésre. Beszéljen gyermekével a nap káros hatásairól és próbálja arra ösztönözni, hogy minél kevesebb időt töltsön a napon 11 és 3 óra között.

Bukósisak

Ha gyermeke biciklizni vagy gördeszkázni készül, legyen egy jó bukósisakja. Ha nem szeretné viselni mert nem „menő”, magyarázza el neki a baleseti sérülések veszélyeit és ragaszkodjon ahhoz, hogy viselnie kell. Szintén bizonyosodjon meg arról, hogy gyermeke akkor is viseli a bukósisakot, ha bármilyen motorra ül.

Rovarirtó

Ha gyermeke túrázni, sátorozni készül vagy olyan helyen laknak, ahol gyakran fordulnak elő bogarak, a rovarirtó spray elengedhetetlen. A bogarak nem csak kellemetlenek, veszélyesek is lehetnek. A kullancsok például Lyme-kórt terjesztenek. Használjon olyan sprayt, amiben legalább 20% hatóanyag van a bogarak és kullancsok ellen. A szúnyogok ellen házilag készített szúnyogriasztót is vihet magával a gyermeke.

Elsősegély csomag

A nyár egy jó lehetőség arra, hogy ellenőrizze elsősegély csomagját. Gyakran fordulnak elő csípések, vágások, húzódások. Fontos, hogy ha gyermeke útnak indul, rendelkezzen alapvető elsősegély felszereléssel: sebtapasz, kötszer, géz, csipesz, antibiotikus kenőcs, fájdalomcsillapító.

Vizespalackok

Egy újratölthető kulacs fontos a hidratációhoz, főként a hőség idején. Ösztönözze gyermekét a folyamatos folyadékpótlásra a meleg napokon és sportolás közben is. Iktasson be szüneteket, amikor innia kell.

Védőfelszerelés sportokhoz

A sportfelszerelésnek jó állapotban kell lennie. Ellenőrizzék a bicikliket, gördeszkákat, robogókat, mielőtt a kamasz kipróbálja őket. Győződjön meg arról, hogy gyermeke rendelkezik a megfelelő védelemmel a különböző sportokhoz: sípcsontvédő, fogvédő, megfelelő cipő.

Tervek vészhelyzetre

Fontos, hogy beszéljenek gyermekével arról, hogy mit kell tenni vészhelyzet esetén. Tisztában kell lennie például azzal, hogy hogyan kell mentőt hívni. Beszélni kell azokról az esetekről is, amik akkor léphetnek fel, ha a barátaival megy valahova. Ha például strandolni mennek, jó előre beszélni kell az ott előforduló vészhelyzetekről. Fektesse le a szabályokat, hogy gyermeke felelősségteljesen tudja kezelni a szabadságát.

(K.F.)