kisrandevú
#Szülőknek

Kiskamasz randizás: amire figyeljen oda szülőként

2016.05.11.
2 perces olvasási idő

Gyermeke lassan abba a korba lép, amikor egyre inkább foglalkoztatni kezdi a másik nem. Hamarosan eljön a pillanat, amikor sor kerül az első igazi randevúra is. De vajon hogyan készülhet fel minderre szülőként?

Létezik „ideális kor” hozzá?

A legtöbb édesanya szerint a randizás kérdése először kiskamaszkorban jön elő, ami meglepetésként érve gyakran aggodalmakat ébreszthet egy szülőben. Az ilyen helyzetet már megtapasztaló szülők szerint azonban semmi ok a pánikra; mindenekelőtt az az elsődleges cél, hogy kiderítsük, gyermekünk valóban készen áll-e már a randizásra.

Ez főleg a kiskamasz érettségétől függ. A randevúzást minden családnál más és más életkorban tartják természetesnek, ami nagyban befolyásolja egy gyerek felkészültségét a nagy lépéshez. A szülőknek megelőzésképpen érdemes leülni kamaszkor előtt álló gyermekükkel és beszélgetni a témáról. Ez a beszélgetés segíthet megállapítani, hogy gyermekünk kész-e a randizásra.

Gyermekünk első randizásai

Nem árt azonban tudni a szülőknek sem, hogy a randi a kiskamaszok körében gyakorta jelent egyfajta „csoportos randit”, amin a gyerekek több fiú és lány társaságában vesznek részt. Ezek az alkalmak aztán lassan bevezetik gyermekünket a randevúzás világába – és megkímélik az anyukákat és apukákat is a felesleges aggódástól.

Bármennyire ijesztőnek tűnik gyermeke randizása egy szülő számára, a gyerekeknek ez sokkal stresszesebb. Ezért nem kell belőle nagy ügyet csinálni! Sőt, előfordulhat, hogy „randi” néven valójában csak egy kis baráti találkozóról van szó. Azt azonban nyugodtan megkérdezhetjük gyermekünktől, hogy mit tud a randikról és a randevúzásról.

Mennyire kell odafigyelni?

Sok szülő rémálma, hogy kamasz gyereke az ő beleegyezése nélkül kezd randizgatni. Azonban a tilalmakkal csak azt lehet elérni, hogy gyermekünk még inkább randizni szeretne majd. Épp ezért a legjobb megoldás az, ha nem tartjuk őt pórázon, hanem arra törekszünk, hogy minél inkább beavatottak legyünk a kiskamasz magánéletébe. A tilalommal azt éreztetnénk gyermekünkkel, hogy nem bízunk bennük.

Nem szabad elfelejteni, hogy akár megengedjük, hogy randizzon, akár nem, a tini meg fogja találni a módját a randinak. Azonban míg eltiltásnál kénytelen lesz titkolózni, sőt, hazudozni, addig a szülő áldásával szívesen fogja megosztani élményeit és tapasztalatait a szüleivel is.

Határt szabni

Jobb tudni a gyermekünk randizásáról és bizonyos határokat felállítani, mint állandóan utána szaglászni. Ha belenyugszunk a helyzetbe, akár még egy ebédre is meghívhatjuk gyermekünk kiszemeltjét. A telefonálgatásnak és chat-elésnek viszont határt kell szabni. Abban az esetben, ha negatív változást figyelünk meg a kamasz iskolai teljesítményében, a baráttal vagy barátnővel töltött időt ritkítani kell. Azonban ahhoz, hogy ezt gyermekünk is megértse, és meglehessen győzni róla, nagyon szoros kapcsolatot kell kialakítanunk vele.

Ne felejtsük el, hogy a kiskamaszkori randizás kiváltója a természetes vonzódás egymáshoz a külső és belső tulajdonságok alapján. – Hagyjuk, hogy a gyerekünk maga fedezze fel ezeket az új érzéseket! Minél jobban küzdünk egy tinédzser ellen, ő annál erősebben fog harcolni velünk.

Természetesen nem kell megijedni, ha egy szülő először nem tudja, hogyan kezelje, mikor rádöbben, hogy gyermeke már nem is olyan kicsi, sőt már a másik nem iránt érdeklődik. A legjobb, amit tehetünk, hogy nyitottak vagyunk kamasz gyermekünk ébredező kíváncsiságára a randevúzás iránt – így ő sem fogja azt érezni, hogy van bármi is, amit el kellene titkolnia a szülei elől.

(KamaszPanasz)

Kapcsolódó címkék

anya