szülő
#Szülőknek

Mindig jó őszintének lenni a kamasz gyermekkel?

2016.05.27.
1 perces olvasási idő

Mit tesz, amikor kamasz gyermeke odamegy Önhöz, és megkérdezi, hogy hogyan néz ki. Az igazság az, hogy Ön nem teljesen elégedett azzal a szereléssel, amit gyermeke visel. De mit mondjon neki?

Egyrészt úgy érzi, hogy szülőként fontos őszintének lennie, hiszen ha Ön nem mondja el az igazságot gyermekének, akkor ki fogja? Másrészt viszont nem szeretné, ha gyermeke rosszul érezné magát. Mindig jó őszintének lenni a kamasz gyermekkel?Hiszen tudja, hogy a kamaszok önbizalma könnyen sérül, és nem szeretné roncsolni gyermeke önbizalmát. Igazi dilemma, nemde?

A válasz a kérdésre nem egyértelmű, a helyzettől függ. Az első lépés alaposan megvizsgálni a helyzetet. Ha Ön úgy gondolja, hogy egy őszinte válasz megvédi gyermekét valamilyen veszélytől, szégyentől vagy megalázástól, akkor fontos, hogy őszinte legyen. Ám még így is nagyon fontos, hogy az igazságot kedvesen és szelíden tálalja. És mindenekfelett, feltétlenül kerülje el a szarkazmust! Az olyan válaszok, mint az "Ez vicc, ugye?" vagy "Ez borzasztóan néz ki" nem ajánlottak.

Ha például a lánya túl provokatív ruhát visel, próbáljon valahogy így válaszolni - "Tudod, hogy imádom azt a szoknyát. De szerintem egy leggings nagyon feldobná a szerelésedet!" Ha pedig a fia túl hanyagon öltözködött fel, válaszoljon, valahogy így: "Nagyon jól nézel ki. Szerintem már csak be kellene tűrnöd az ingedet, és még jobban mutatnál!".

Attól függetlenül, hogy Ön kedvesen tálalja a véleményét, még nem biztos, hogy elkerülheti a gyermeke önbizalmának sérülését. Lehet, hogy még így is felháborodik vagy mérges lesz, de végül mégiscsak megfogadja a tanácsát.

Rengeteg megoldása van arra, hogy hogyan válaszoljon

Ha nem olyan s helyzet, ahol az őszinteség elkerülhetetlenül szükséges, akkor gondolja át a válaszát. Például ha gyermeke festett egy képet, amiért Ön nem rajong, és megkérdezi, hogy hogyan tetszik Önnek, legyen óvatos.

  • Legyen kíméletesen őszinte. "Hm, nem ez a kedvencem, de tudod, hogy mennyire imádom azt a képet, amit múlt héten festettél!"
  • Kerülje a közvetlen választ. "Szerintem nagyon érdekes."
  • Ne legyen teljesen egyértelmű: "Szerintem klassz!"

A válasz csak Önön múlik. A lényeg pedig a legtöbb esetben nem az, amit mond, sokkal inkább az, ahogyan mondja.

(Gy.A.)