szülő
#Szülőknek

Honnan tudom, hogy gyermekem bántalmazza magát?

2016.01.17.
1 perces olvasási idő

Melyek az árulkodó jelei annak, hogy a kamasz gyermek bántalmazza önmagát? Ha gyermeke az ideje legnagyobb részét egyedül, a szobájában tölti, vajon képes lenne-e szándékosan bántalmazni önmagát?


A lehetséges önbántalmazás leggyakoribb két jele, ha van olyan barátja, aki vagdossa önmagát, illetve az izolált és titkolózó magatártás.

Az önbántalmazásnak természetesen más jelei is vannak, melyek az alábbiak:bántalmazás

  • logikátlan magyarázatadás a testén található karcolásokra és sebekre, illetve egyéb jelek miatt
  • sokkal több ruha és kiegészítő viselése, mint ami szükséges lenne, hogy eltakarja a sebeket, égéseket vagy vágásnyomokat
  • hirtelen hangulatváltozások, változások a viselkedésben vagy új barátok
  • hegyes, éles tárgyak a gyermeke szobájában vagy a fürdőszobában

Nem egyszerű rájönni arra, hogy a gyermeke bántalmazza önmagát, hiszen fia vagy lánya minden lehetséges lépést megtesz azért, hogy ezt titokban tartsa. A kamasz valószínűleg szégyelli, amit csinál, így titkolózni fog, és nagy erőfeszítésekkel próbálja majd eltakarni a sebeket. Sok gyermek kíváncsiságból próbálja ki az önbántalmazást, illetve nagyon sok esetben az olyan barátok befolyásolják őket, akik bántalmazzák önmagukat.

Érdemes tudnia, hogy ez a viselkedés sokban hasonló egy függőséghez, ugyanis sokkal gyakrabban kell megismételni, hogy ugyanahhoz az eredményhez jussanak. Ha ez megtörténik, akkor az önbántalmazás sokkal komolyabbra fordulhat, azaz még jobban bánthatja magát gyermeke, például elkezdheti az önvagdosást - így a korai közbelépés kifejezetten fontos.

(Gy.A.,about.com)

Kapcsolódó címkék

anya