szülő
#Szülőknek

Szemforgatás: hogyan kezeljük a bosszantó tiniszokást?

2014.04.11.
1 perces olvasási idő

Mindenki, aki valaha is volt tinédzser, előbb-utóbb megtalálta a módját, hogyan idegesítse az őrületig a szüleit. A szemforgatástól a visszabeszélésig, a tiniknél valószínűleg végtelen a bosszantó szokások sora, amivel fel tudják idegesíteni a szüleiket.

A szemforgatás bosszantó szokás. Van, akinél a tinikor elmúltával is megmarad, de a legtöbb embernél idővel "elmúlik".
Valójában a szemforgatás könnyen kezelhető, csak tudni kell, hogy hogyan. Mint minden idegesítő szokással, a tinédzserek ezzel is két dolgot akarnak elérni: kifejezni a lázadásukat és egy kicsit az igazukat bizonyítani.

Tiszteletlen?

A legtöbb szülő úgy érzi, hogy amikor gyermeke a szemét forgatja, olyankor tiszteletlen, és kétségbe vonja a szülői tekintélyt. Ha vitatkozni kezd gyermekével a szemforgatásról, azzal a tini éppen azt éri el, amit akart, azaz sikerült felidegesítenie Önt!

Vitatkozás helyett segítsen a kamasznak abban, hogy megfelelően ki tudja fejezni az érzéseit, gondolatait. Ha a tini nem hajlandó kommunikálni, buzdítsa arra, hogy írja le gondolatait.

Mi lehet a megoldás?

A legjobb megoldás, ha egyszerűen nem vesz tudomást a szemforgatásról, nem kezdeményez vitát róla. Legközelebb, ha beszélgetés közben gyermekét szemforgatáson kapja, ne tegye szóvá, csak folytassa ez elkezdett beszélgetést, megszakítás nélkül! Ha ez nem sikerülne, és mégis szóváteszi a dolgot, akkor se reagálja túl a dolgot, inkább próbálja ki alábbi tippjeinket a helyzet kezelésére:

tiszteletlen• Írja le tárgyilagosan gyermekének, hogy mit kommunikálnak a szemei: "Bosszús vagy, mert azt kértem, hogy rakd rendbe a szobád, pedig most inkább valami egész mást csinálnál. Lehetsz dühös, de itt az ideje, hogy megcsináld." – Ez a megközelítés azért hatékony, mert azokat a szavakat használja, amelyek kifejezik, mit érez a kamasz. Így idővel megtanulja majd szemforgatás helyett szavakkal kommunikálni az érzéseit.

• Mondja meg neki, hogy a szemforgatást tiszteletlenségnek tartja, és nem szereti. Ezzel hangot ad a véleményének, de nem veszekszik, és így talán a kamasz is könnyebben megérti.

• Mondja gyermekének a következőket, anélkül, hogy említést tenne a szemforgatásról: "Ebben a helyzetben helyénvalóbb lenne azt mondani, hogy ideges vagy, mert nem akarod kitakarítani a szobádat, ahelyett, hogy csúnyán néznél."

Mint a legtöbb bosszantó kamasz szokás, ez is ártalmatlan, így a legjobb, ha nem hagyja magát felbosszantani miatta. Biztos lehet abban, ha idővel megtanulja ignorálni ezt a rossz szokást. A tini pedig egy idő után abba fogja hagyni azt.

Kapcsolódó címkék

anya