nevelés
#Szülőknek

Randierőszak - Mit tehet a szülő?

2013.06.02.
1 perces olvasási idő

Egyre gyakoribb a randierőszak, az áldozatok pedig nem mernek senkinek se beszélni róla, legfőképp a szüleiknek nem. Mit tehet az a szülő, aki úgy érzi, hogy gyermeke bajban van? Gogyan védheti meg őt?

A figyelmeztető jelek

Első és legfontosabb, hogy időben észrevegye a figyelmeztető jeleket, és beszéljen a gyermekével. Nem árt tudni, hogy az erőszakoskodás megtörténhet úgy is, hogy az áldozat nem tehet róla. Az egyik megelőzési forma az, ha a szülők ismerik a tini lányuk párját, és elbeszélgetnek vele, tudják, hogy hova mennek, és mikor kell hazaérkezniük.

Ha úgy sejti hogy, gond lehet

Nyíltan kell beszélni a gyerekkel, de nem szabad tolakodónak lenni, vagy nyomást gyakorolni rá. Nem szabad vitává és erőfitogtatássá degradálni a helyzetet. Igaz ugyan, hogy Ön csak meg szeretne bizonyosodni arról, hogy megalapozottak-e a félelmei, és segíteni akar a gyerekén, azonban ez néha rosszul sül el, és a kamasz kemény ellenállást tanúsít. Ilyenkor nem szabad erőltetni a dolgot, de biztosítani kell a gyereket arról, hogy ha gond van, számíthat a szüleire. Nem árt bekészítenie a tini telefonjába néhány segélyszámot, hogy ha gyorsan kell segítség, akkor legyen valaki, akit biztosan el tud érni.

Megoldás lehet, hogy a gyerekkel való beszélgetések során szerepjáték formájában végigjárják az egyes kimeneteleket, a rosszakat is, így ha jelentkeznek a figyelmeztető jelek, a gyerek még időben tud reagálni. Szintén jó stratégia, ha csak úgy engedi el gyeremkét otthonról, hogy megbízható barátok társaságában van, akik ha kell, segítenek neki baj esetén. Ismeretlennel nem ajánlatos egyedül elengedni a tinit.

Ha biztos benne, hogy baj vanLány erőszak után

Ha baj van, megsérül a gyerek, és arról tudomást szereznek, azonnal kórházba/orvoshoz kell vinni és látleletet vetetni a sérüléseiről, ellátni azokat - ez az elsődleges tennivaló. Ilyenkor védeni kell és szeretni, megnyugtatni amennyire csak lehet, nem szabad felelősségre vonni, hiszen rémült és magán kívül lehet.

A második lépés a rendőrség értesítése. Ha a gyerek jelét adja annak, hogy fizikailag vagy érzelmileg bántalmazzák, akkor mindenképp valamilyen hatósághoz érdemes fordulni először. Az önbíráskodás nem vezet jóra, és később az áldozat és családja kerülhet bajba, ha meggondolatlanul cselekednek.

Nem árt jobban odafigyelni a gyerekekre, mert könnyen bajba kerülhetnek, de nem szabad fenyegetni vagy elriasztani őket a túlzott szigorral, kontrollal sem. Jó idejében megtudni, hogy kivel randizik. Érdemes minél hamarabb találkozni a fiúval, így meggyőződhet róla, hogy a gyermeke jó kezekben van.


(KamaszPanasz - N.L., forrás Verywellfamily)