alkohol
#Szülőknek

A tinik és az alkohol

2014.03.20.
1 perces olvasási idő

Ha Ön is egy, a gyerekét féltő szülők közül, és elsősorban az alkoholizálás miatt aggódik, akkor nem árt alaposabban szemügyre vennie gyermeke barátait, és azt, hogy kikkel megy el szórakozni, és hogy azok hogyan viszonyulnak az alkoholhoz.

__hirdetés__


A tinik sokkal jobban befolyásolhatóak a párjuk baráti köre által, mint a párjuk vagy a saját baráti körük által, ha ivásról van szó, derül ki egy nemrégiben készült tanulmányból.

A baráti kör nagy befolyással bír

Annak az esélye, hogy egy kamasz mértéktelen ivásra adja a fejét, megduplázódik abban esetben, ha a párja barátai szintén túlzásba viszik az ivászatot, ezzel szemben nincs jelentősebb változás az ivási szokásaiban, ha a saját baráti körével tölti az idejét, bármennyire is sokat igyanak barátai - állítják a tanulmány készítői.

A partner barátai általában igen mások, mint az adott kamasz. A tinikre jellemző, hogy szinte önkéntelenül próbálnak megfelelni, jó benyomást tenni a párjuk barátaira, azért, hogy a kedves előtt jobb színben tűnjenek fel, imponáljanak neki - ez képezi a probléma alapját. Gyakori, hogy olyan dolgokba is belemennek, amit helytelennek tartanak, és nem is teszik meg a saját baráti társaságukkal együtt töltött idő során, viszont, hogy jobban beilleszkedjenek a párjuk csapatába (ami idegen számukra), megpróbálnak nem kilógni a sorból, ami sokszor veszélyes lehet.
Természetesen a befolyásolás nem minden esetben negatív. Például, ha az adott tini iszik, viszont a párja barátai nem, akkor jó eséllyel ő sem fog inni abban a társaságban.
Mindegy, hogy milyen irányba történik a változás, a fiatalok mindig megpróbálnak a tőlük telhető legjobb módon beilleszkedni, elfogadtatni magukat a többiekkel, főleg ha a kedves előtt lehet jó pontokat szerezni azzal.
A tinik a saját baráti társaságukban általában felszabadultabbak, és azt teszik, amihez kedvük van, hiszen ők már elfogadták egymás olyannak, amilyenek, ráadásul az ismeretség is régebbi (és szorosabb) ami közöttük van, a barátok pedig rendszerint velük egyneműek.

A randizás, mint befolyásoló tényező

Feljegyzések alapján a randizás olyan új dolgot jelent a tinik életében, ami sok változással jár: új embereket és dolgokat ismerhetnek meg, új lehetőségekkel találkozhatnak. Ez a sok-sok hatás aztán valamilyen módon lecsapódik.

Az új társaságtól függ, hogy jó szokásokat vesznek át vagy rosszakat. Előfordulhat, hogy elkezdenek egyre vehemensebben alkoholizálni, kipróbálják a drogokat, felelőtlen szexuális kalandokba bocsátkoznak.

A másik hozadéka az új társaságnak, hogy egyre több barátot szereznek az ellenkező nem tagjai közül. Addig, amíg nem jártak senkivel, rendszerint a saját nemük közül került ki a barátok túlnyomó többsége, jellemzően homogénebb társaságot alkotva.

Ha meg szeretné óvni a gyermekét mindenféle káros hatástól, akkor figyeljen oda, hogy a gyermeke hogyan válogatja meg a barátait, kikkel jár össze, ki a párja és annak milyen a baráti társasága!

(N. L. - myhealthnewsdaily)

Kapcsolódó címkék

anya