őrület
#Szülőknek

2012 legveszélyesebb kamaszőrületei

2012.12.30.
4 perces olvasási idő

Akár egy száguldó kocsin való szörfözésről, akár drogbuliról legyen szó, van néhány kamasz, aki semmitől sem fél, és képes bármire egy kis adrenalinért. A játékon és a szórakozáson túl rengeteg veszély rejlik a mai tinik világában. Nem árt odafigyelni arra, mit tart vagánynak kamasz gyermekünk vagy annak barátai, hiszen könnyen veszélybe sodorhatja magát anélkül, hogy felfogná, mennyire veszélyes is az, ami számára csak egyszerű bátorságpróbának tűnik. Íme, 2012 legveszélyesebb őrületei.

“Skywalking”

Ez a "szokás" Oroszországból származik, és a kifejezés olyan tevékenységet takar, ahol a tinik magas épületekre, építményekre másznak fel, mindenféle védőfelszerelés nélkül (természetesen mindezt meg is örökítik). Az egész őrület akkor kezdődött, amikor a 19 éves orosz fotós, Marat Dupri különböző épületek tetejére mászott fel, majd innen fotózta az eget és a városképet. Ám tavaly áprilisban öt tini (akik rendszeresen művelték ezt a tevékenységet) megpróbált bemászni a lezárt csernobili központba, ahol egy széllökés véget vetett az életüknek.

"A tinik sokszor veszélyes és értelmetlen dolgokra képesek, mindig újabb és újabb dolgok kipróbálásával akarják megtudni, hol vannak a határaik, és meddig mehetnek el." - mondja a szakértő. Ez a tevékenység könnyen tragédiába torkollhat.

Alkoholos infúzió

A tevékenység lényege nem más, mint hogy egy cső segítségével alkoholt “vezetnek” a testbe, hiszen az így könnyebben felszívódik, és a hatás garantált.

Szakértők szerint ez a “kis játék” rengeteg maradandó károsodást, illetve súlyos fertőzéseket is okozhat. Ráadásul az alkoholmérgezés veszélye is megnő, hiszen ebben az esetben az alkohol rögtön a vérbe jut, és a test nem tud megszabadulni a halálos adagtól (míg általában a hányással a testnek sikerül megtisztítania magát).

Autó-szörf

Ez az új, amerikai eredetű őrület nem más, mint az autó tetején, vagy a motorháztetőn való szörfözés. Természetesen az autó mozog, és olykor igen nagy sebességre gyorsít (élérheti a 80 km/ órát). Leggyakrabban 16-20 éves fiatalok bátorságpróbája ez.

Az elmúlt évben rengeteg fiatal került ilyen sérüléssel kórházba, hiszen az akár lassan közlekedő kocsiról is könnyű leesni. A bátorság ára leggyakrabban kisebb sérülés, illetve fejsérülés, amelynek akár súlyos következménye (agyrázkódás, maradandó károsodás) is lehet. De fennáll annak veszélye is, hogy az autó áthajt az arról leesett kamaszon.

Batyus buli-gyógyszerrel

Ez már nem a megszokott "hozz egy üveg sört" házibuli... A parti lényege, hogy a fiatalok a háztartásban megtalálható minden egyes gyógyszerből (fájdalomcsillapító, lázcsillapító, altatók, stb. ) összegyűjtenek néhány marékkal, és a buliban a “zsákmányt” egy hatalmas tálba teszik. Ebből persze mindenki szabadon csemegézhet. Általában feles poharakba, vagy kisebb tálakba teszik, és egyben szedik be, hogy kipróbálják a hatást.

A hatás elképzelhetetlen. Az enyhe rosszulléttől egészen a halálig bármi szerepelhet a skálán, főleg, ha alkohollal keverik. A legveszélyesebbek lehetnek a különböző allergiás reakciók, hiszen a fiatalok azt sem tudják, hogy az adagjukban miféle gyógyszerek szerepelnek.

Vodka-a-szembe

Ennek a lényege nem más, mint hogy egy feles pohárnyi vodkát közvetlenül a szembe töltenek. Sokan spórolásból csinálják, hiszen így könnyebb a lerészegedés, de rengeteg veszélyt tartogat, és károsíthatja a szervezetet. Akár már egy alkalom után is károsodhat a szem, és az illető meg is vakulhat.

"Az alkohol közvetlen szembe cseppentése vagy öntése súlyosan károsíthatja a felhám sejtjeit, illetve mérhetetlenül nagy fájdalmat, sőt akár fertőzést, gyulladást is okozhat." - véli az orvos. Ráadásul ezzel a módszerrel nem is lehet elérni a kívánt hatást, hiszen az alkohol mennyisége elenyésző, és főképp a szem környék szívódik fel, és súlyosan károsítja azt.

A lila ital

Ez az ital a hiphop közösségek körében kezdett el terjedni, Amerikában. Az ital nem más, mint egy keverék. Az összetevői között szerepel a kodein, valamilyen köhögés elleni szirup, Sprite vagy szőlőlé és zselés cukorka. A "koktél" lelassíthatja a légzést, illetve más tudatmódosítókkal vegyítve (például alkohol vagy más drogok) ájulást, és akár a légzés leállását is okozhatja.

Augusztusban figyeltek fel erre az új “drogra”, amikor egy 14 éves kislány halálát okozta. A hatóságok szerint a legtöbb fiatal a szülei gyógyszerszekrényéből szerzi be ezeket a gyógyszereket.

Kézfertőtlenítő ivás

A kísérletezés a fiatalkor része, ám ez sokszor igazán veszélyes dolgokba torkollhat. Alkoholtartalma miatt népszerű a kézfertőtlenítő, amely ivása után az illető kissé becsíphet, ám akár a légzése is leállhat.

A fertőtlenítők 60%-a alkohol. Tehát tequila vagy vodka-felesek helyett elég csak egy kis adagot meginni belőlük, és a tinik máris elérik ugyanazt a hatást. Ám a fiatalok elfelejtik, hogy a kézfertőtlenítő a rengeteg vegyszer miatt veszélyes is. A gyereket utána pedig általában a sürgősségin kezelik, alkoholmérgezéssel.

Só és jég próba

Ehhez a módszerhez képest a gyermeki csíntevések (homok a szembe, vagy só a sebre) tényleg elenyészőnek tűnnek. A só és jég próba komolyan károsíthatja a bőrt és a sejteket, hiszen fagyást okozhat.

A módszer a következő: a nedves bőrre némi sót szórnak, majd egy jégkockát nyomnak a bőrfelületre. Ez égés-érzetet okoz, ám a hideg-meleg váltakozása károsítja a hámban lévő sejteket, és akár meg is fagyaszthatja azt a területet, amelyen a “próba zajlott”. A fagyás mellett egyéb sérülések is keletkezhetnek, a mellékhatások borzalmas viszketés, felhólyagosodott, irritált bőr és fertőzésveszély.

Szintetikus marihuána

Ez egy olyan keverék, amelybe több pszichoaktív növény (szárítva) kerül, majd (ugyanúgy, mint a marihuánát) pipába, vagy cigarettába téve elszívják. Ez a keverék a középiskolások körében népszerű, hiszen olcsóbb, mint a marihuána, és legalább ugyanolyan hatást érhet el vele az ember. A mix hatását még a mai napig sem tudni, annyi bizonyos, hogy nagyon hasonló a marihuánához, és rendkívül veszélyes, főleg ha más drogokkal vagy alkohollal keverik.

Fahéj- próba

Az interneten több videó is kering ezzel kapcsolatban. Nem kell mást tenni, csupán egy nagy adag fahéjat egyszerre bevenni a szájba, és megpróbálni lenyelni azt, természetesen folyadék nélkül.

Ez azért is veszélyes, mert a fahéj nem oldódik vízben. A nyál általában elkeveredik vele, így könnyebb lenyelni, de ekkora mennyiségnél a szervezetnek esélye sincs. A próba hányáshoz, köhögéshez és rosszulléthez vezethet. Ezenkívül rengeteg más veszélyt jelent, például a légzőszervek fertőződését, irritálódását, illetve a fahéj tüdőbe jutását okozhatja.

A karácsonyi fűszerkeverékek amúgy is nagyon népszerűek manapság a kamaszok között, hiszen nagy mennyiségben fogyasztva vagy elfüstölve marihuána-szerű élményt biztosítanak. Például az őrölt szerecsendió is miriszticint tartalmaz, mely hallucinogén hatású. Mivel karácsony előtt a spájzot általában feltöltjük ezekkel a fűszerekkel, nem árt odafigyelni arra, mennyi fogy belőlük!

(Gy. R. - healthyliving)

Kapcsolódó címkék

anya