gyerek
#Szülőknek

Hogyan rángathatja vissza a valós világba technokrata tini gyerekét?

2014.09.29.
2 perces olvasási idő

A mai modern, kommunikációs eszközök (pc, laptop, tablet, okos telefon) világában a fiatalok olyan szinten tudnak kapcsolatokat létesíteni és fenntartani, információt cserélni, terjeszteni, mint azt azelőtt még soha. Azonban a szakértők úgy vélik, hogy mindez inkább csak hátráltatja őket a valós életben történő boldogulás, kapcsolatteremtés során, gyakorlatilag elszakadnak a külvilágtól és izolálódnak a saját kis virtuális világukban.

Nehezebb a valós életben kommunikálni

Egy felmérés szerint a mai tinik szinte alig képesek a legalapvetőbb társalgási sémák használatára, nehézségekbe ütköznek, ha valakivel személyesen kell beszélgetniük, nem tudják egyértelműen kifejezni gondolataikat, érzelmeiket (gesztikulálás, artikulálás). Nem tudnak értelmesen kérdezni, vagy helyesen válaszolni, hiányzik belőlük a kezdeményezőkészség.

A kommunikációs készségek elsajátításának csak egyetlen módszere van, mégpedig az, hogy szorgosan gyakorolják élesben azokat. A fiatalok ma sokkal inkább élnek közösségi életet, kommunikálnak egymással, mint azelőtt valaha, a gond csak az, hogy ezeket virtuálisan teszik, egy mesterséges, kiber térben. Azonban ma már egyre ritkább a szemtől szembeni kommunikáció és ezen csak úgy léphetnek túl, ha újból felfedezik az „élő” kapcsolattartás szépségeit, valamint mindennap gyakorolják az egymás közötti (valós) párbeszédet.

Mit tehet a szülő?

Ahhoz, hogy sikeresen rá lehessen venni a mai fiatalságot arra, hogy egymással beszélgessenek és szocializálódjanak a valóságban is, az kell, hogy a szülők ösztönözzék erre gyermekeiket. Vagyis olyan helyzetekbe kell belekényszeríteni őket, amelyek során kénytelenek lesznek a mindennapi (élő) kommunikációs készségek alkalmazására (vagyis kénytelenek beszédbe elegyedni másokkal, akár idegenekkel is). Íme, néhány olyan stratégia a szülők számára, melyekkel sikerülhet kiszakítani gyereket a virtuális (bezárt) világból és beszédre bírni őt.
technika

  • Vigye el a gyerekét étterembe/vásárolni és kérje meg őt, hogy rendeljen, kérjen valamit.
  • Vegye rá, hogy segítsen Önnek visszavinni valamilyen (hibás) árucikket a boltba (reklamáció).
  • Kérje meg, hogy szervezzenprogramot az Ön számára, egyeztessen időpontot másokkal.
  • Kérje meg, hogy segítsen illedelmesen visszautasítani egy meghívást/ajánlatot, lemondani egy szolgáltatást.
  • Érdemes korlátoznia gyermeke számítógépezéssel töltött idejét.

Az ember fontosabb, mint a technika

Általánosságban az az elmélet áll, hogy az ember mindig is fontosabb, mint a rendelkezésre álló technika. Ezért például amikor valakivel beszélget, iktassa ki a technikai zavaró tényezőket: tegye le a telefonját, álljon fel a gép mellől (ezek főként étkezések esetén fontosak, alapvető illemet sért az ilyen viselkedés). A neheze az, hogy először a szülőnek kell jó példát mutatnia a gyerekének (hiába mondja, utasítja a gyerekét, hogy így-úgy tegyen, ha Ön pont az ellenkezőjét cselekszi). Így sokkal nagyobb az esélye annak, hogy a gyerek követi a jó példát és nem ellenkezik.

Ugyan ma még nem annyira látványos (fenyegető a helyzet), de a következő generáció mindenképp veszélyben van, ha nem változik a helyzet és a hozzáállás. A szülőknek még időben kell cselekedniük, mert különben olyan generáció fog felnőni, amely számára idegen lesz a személyes érintkezés fontossága.

Az embereknek (így a fiataloknak is) alapvető elem a kommunikáció, képesnek kell lenniük arra. Amennyiben ez a folyamat nem változik meg, akkor a gyerekek valósággal „életképtelenek” lesznek a szobájukon kívüli világban. Ez a jelenség egy sor társadalmi és gazdasági problémát is felvethet a jövőben. Ezért érdemes minél előbb cselekedni és megfordítani ezt a helytelen trendet.

(N.L. - foxnews.com)