smink
#Szülőknek

A smink és a tini lányok

2017.03.03.
3 perces olvasási idő

Hogyan álljon hozzá a szülő a sminkelés kérdéséhez? Mit tehet a lánya és milyen kortól? Mit engedjen a gyermekének, mit nem?

Ha a kiskamasz lánya nem tudja levenni a szemét a különféle kozmetikai termékekről, rendszeresen a drogériák kirakatait nézegeti, és női szépségápolással kapcsolatos újságokat olvasgat, akkor itt az idő, hogy elgondolkodjon azon, hogy hogyan szeretné kezelni a helyzetet a későbbiekben.

Engedje-e a szülő a sminkelést lányának?

Nem lesz egyszerű, az már biztos, ugyanis a kislányok oda vannak a színes-illatos dolgokért, ráadásul a szépítkezést olyan "felnőttes" dolognak tekintik, ami - úgy érzik - plusz vonzerőt jelenthet a számukra. Ma már számtalan cég kínál különféle kozmetikumokat, szédületesen bő választékban. A kozmetikai szerek pedig már nemcsak a drogériákból, hanem a nagyáruházak polcairól is könnyen beszerezhetőek. A lehetőségek tárháza szinte végtelen, a csábítás pedig igen nagy. De jól gondolja meg, hogy mit enged meg a lányának és mit nem, hasmink sminkelésről van szó.

Sok szülő ellenzi, hogy a tizenéves kislányok sminkeljék magukat, mert ők természetesen is szépek, fiatalosak, ezért inkább arra nevelik lányaikat, hogy várjanak addig a dologgal, amíg idősebbek nem lesznek. Másrészről féltik őket, hogy a kihívó sminknek köszönhetően idősebbnek látszhatnak majd, és jobban felhívhatják magukra a férfiak figyelmét. Ráadásul korántsem biztos, hogy a kislányok jól reagálnának a külsejükre tett megjegyzésekre. Bármi is legyen az ok, érdemes alaposabban átgondolni, hogy helyénvaló-e a smink vagy sem a fiatalabb lányok számára.

Sminkelés – milyen szempontokat érdemes átgondolni?

Teljesen normális dolog, hogy a lányok sminkelni szeretnék magukat, hiszen ezt látják anyukáiktól, idősebb testvéreiktől, ismerőseiktől, ráadásul a média és a szépségipar is ezt erőlteti rájuk. Ne csapja be magát azzal, hogy a lánya még éretlen, és úgyse fogják érdekelni még egy darabig a női dolgok. Sokkal hamarabb fog könyörögni Önnek gyermeke az első smink-készletéért, mint azt gondolná.

Ez egy nagyon fontos dolog a lányok életében, a felnőtté válás felé vezető lépések egyikének számít. Ne felejtse el, hogy ha megtiltja lányának a sminkelést, attól ő még az Ön háta mögött megteheti azt, ráaásul ezzel oda is vész a kettejük közötti bizalom. Gondolt már arra, hogy miért mennek olyan korán iskolába a kislányok? Bizony, első útjuk a mosdóba vezet, ahol aztán kifestik magukat, úgy, ahogy jónak látják azt. Ha pedig a tanároknak szemet szúr a smink, akkor úgyis a szülőket fogják elővenni és leteremteni. A teljes tiltás helyett inkább hagyja, hogy lánya sminkeljen, de csak szolidan. Így meglesz az ő öröme is, hogy megteheti és „felnőttesebbnek” nézhet ki, és Ön is megnyugodhat, hiszen tudja, hogy gyermeke nem viszi túlzásba a sminekést az Ön háta mögött.

Mit érdemes engedni neki? Például halványrózsaszín szájfény, enyhe alapozó, barack vagy bőrszínhez hasonló árnyalattal rendelkező szemhéjpúder, ami nem üt el látványosan az eredeti bőrszínétől.

Gyakori eset, hogy ha szabad kezet kap vagy netán a szülő háta mögött sminkeli magát a gyerek, akkor az eredmény katasztrofális lesz. Ugyanis a kislányoknak még nincs meg a szükséges tapasztalata, gyakorlata a sminkelés terén, ezért gyakran esnek túlzásokba és inkább bohócra fognak hasonlítani, mintsem dekoratív kishölgyre. Jobb, ha inkább Ön tanítja meg gyermekét a helyes sminkelésre. A halvány színek, árnyalatok használata esetén a végeredmény is elfogadhatóbb lesz, valamint Ön is nyugodtabb, a lánya pedig elégedettebb lehet. Az interneten is rengetegféle videó, cikk foglalkozik a fiatal lányok szépítkezésével, így könnyen meríthet tippeket ezekből a forrásokból, így változatossá téve a sminkelés folyamatát.

Beszéljék meg a sminkkel járó változásokat

Beszélgessen el gyermekével arról, hogy a sminkelés milyen hatással lehet rá, hogyan befolyásolhatja azt, hogy mások mit gondolnak róla, hogyan látják őt. Kérdezze meg lányát, hogy mi a véleménye a túlsminkelt és alulöltözött nőkről, tetszik-e neki az, vagy inkább ellenzi, el tudja-e magán képzelni az efféle stílust? Segítsen neki megtalálni, hogy mi illik legjobban az ő egyedi alkatához, alakjához, stílusához, arcprofiljához. Azt se felejtse el, hogy ha lánya rendszeresen sportol valamit, akkor teljesen felesleges a smink, ugyanis nem túl szép látvány az izzadtsággal együtt elfolyó smink látványa. Ráadásul társai könnyen kigúnyolhatják emiatt, ezért magyarázza el neki, hogy mikor van helye a sminknek és mikor nincs.

Tanítsa meg lányát arra, hogy mindig alkalomhoz illően szépítkezzen, sminkeljen, öltözzön, kinézete egységes és összehangolt, harmóniát sugárzó legyen. Magyarázza el neki, hogy miért nem jó az, ha kilóg a sorból a kinézete miatt. Lehetőleg törekedjen a természetes megjelenésre, inkább visszafogott, szolid legyen.

Tanítsa meg a lányát arra, hogy hogyan tudja a legjobban ápolni és karbantartani a bőrét, nem csak az arcán, hanem az egész testén. Például sminkelés előtt az alapos tisztálkodás, majd a nap végén a smink körültekintő eltávolítása mennyire fontos lépés az egészséges és fiatalos bőr megőrzésének szempontjából. Használjon speciális sminkeltávolító kozmetikumokat, főleg a szem környéki smink eltávolítására.

(M.T. - tweenparenting.about.com)

Kapcsolódó címkék

lánya