telefon
#Szülőknek

Tíz módszer, hogy megvédje gyermekét a digitális világtól

2014.08.29.
3 perces olvasási idő

Az üzenetváltások többnyire privát, szinte azonnali és korlátlan lehetőséget biztosítanak a tinik számára, hogy egymással érintkezzenek (akár indokolja a távolság, akár nem). Csak Önön, mint szülőn múlik, hogy a gyereke a megfelelő módon és biztonságosan használja a technika adta lehetőségeket vagy nem.

Határozza meg az alapszabályokat

Mielőtt mobilt adna gyermeke kezébe, mondja el, hogy mik az Ön elvárásai, például ne mobilozzon étkezés közben, ne terhelje túl a számláját már néhány nap alatt és hasonlók. Amennyiben megszegi valamelyik szabályt, akkor az annak fejében járó megfelelő büntetést kell kiszabnia rá. Ezt azonban érdemes letisztázni vele már jó előre, hogy az egyes kihágásoknak milyen következményei vannak, például súlyos esetben akár a telefonja is elkobzásra kerülhet.

Ne engedje, hogy gyereke vezetés közben használja mobilját

Nemcsak életveszélyes vezetés közben telefont használni, hanem egyenesen tilos. Sok országban törvény bünteti, mert a sofőr nemcsak a saját testi épségét, hanem a többi közlekedőét is veszélyezteti azáltal, hogy figyelmét nem a vezetésre összpontosítja. Semmiképp se engedjen gyerekének, mert az az ő vagy mások életébe kerülhet.

Séta közbe se írjon sms-t a gyerek

Nem ritka eset, hogy úgy lép le valaki a járdáról az úttestre, hogy a telefonját bámulja, és nem néz körül. Erre a veszélyre az utóbbi időben megszaporodott gyalogos balesetek hívták fel a figyelmet. Például egyesek képesek úgy elmerülni az üzenetírásban, hogy észre sem veszik merre mennek, nekiütköznek tárgyaknak, lelépnek a forgalmas útra, stb. Figyelmeztesse gyerekét, hogy hamar a baleseti sebészeten köthet ki, ha nem nézi, hogy hová lép. Csak akkor írjon és olvasson üzeneteket, ha azt biztonságos körülmények között tudja megtenni.

Magyarázza el gyerekének a szexting veszélyeit

Az olyan üzenetek küldése, amelyek szexuális tartalommal bírnak (szöveg, kép, videó) erősen kerülendőek. Akár saját magáról küld képet vagy videót az illető, akár másról, annak komoly negatív következményei lesznek mind a képen szereplőre, mind az üzenet küldőjére, fogadójára. Például kirúghatják az iskolából, vagy szembe kerülhet a hatóságokkal gyermekpornográfia miatt. Ezért egy életre megbélyegezhetik, aminek messzemenő következményei lesznek.

Beszélgessen el gyerekével a szextingről az ő korának és értelmének megfelelően. Magyarázza el neki, hogy miért nem szabad senkiről sem meztelen vagy szexuális tartalmú multimédiás tartalmakat készíteni, megosztani - még önmagáról sem. Az ilyen jellegű képek hamar kiszabadulnak az ellenrőzés alól, és önálló életre kelnek a neten, sosem lehet tudni, hogy mikor fog visszaütni egy meggondolatlanul elkövetett gyerekkori félrelépés.

Mondja el gyerekének, hogy amennyiben ő kapna illetlen képet, akkor először is Önnek szóljon, valamint semmi esetre sem küldje tovább. Nemcsak a képen szereplő személynek okozna azzal problémát, hanem saját fejére is bajt hozna ezzel (gyerekpornó vádja). Emlékeztesse gyerekét, hogy bizonyára ő sem szeretné a saját aktfotóját viszontlátni az iskolai üzenő falon.

Figyelmeztesse gyerekét az online zaklatók általi veszélyre

A fejlett technikának nemcsak előnyei, hanem hátrányai is vannak, például új lehetőséget ad a zaklatók, adathalászok, bűnözők kezébe. Az elkövető kényelmesen, otthonról zaklathatja áldozatát napi 24 órában, mindössze néhány kattintásnyi erőbefektetéssel. Felmérések szerint az iskolás gyerekek több mint egynegyedét érte már valamilyen támadás elektronikus formában az elmúlt időszak során (üzenetek, hívások). Amennyiben azt gyanítja, hogy gyerekét zaklatják, akkor beszéljen vele, kérdezze ki a történtekről, nyugtassa meg. Mondja el neki, hogy semmiképp se válaszoljon a fenyegető üzenetekre, mert azzal csak ront a helyzeten.

Kellemetlen, de eredményes megoldás a telefonszám megváltoztatása és titkossá tétele, ha teheti, alkalmazzon hívásszűrést a telefonján, csak az ismert és névjegyzékben szereplő személyek hívhassák őt. Azonban ennek az ellenkezőjére is hívja fel gyereke figyelmét, ha nem képes a másik szemébe mondani valamit, akkor azt ne arctalanul, üzenetek formájában tegye meg. Vésse a gyermeke emlékezetébe, hogy személyes adatokat soha ne közöljön se magáról, se másról idegeneknek vagy gyanús személyeknek, de még az ismerőseinek se (teljes név, cím, hivatalos okiratok azonosítószámai, iskola, munkahely).

Estére kapcsoltassa ki gyerekével a telefonját

Sok tini hajnalig is fennmarad és cseveg a multimédiás telefonján, így nem csoda, hogy reggel fáradtabban ébrednek, mint lefekvéskor, az alváshiány pedig komoly egészségügyi kockázatokkal járhat. Tehát ne hagyja, hogy a telefon a gyereknél maradjon estére. Jobb, ha elveszi tőle és csak reggel adja vissza. Nem feltétlenül etikus, de nem árt, ha néha bele-bele kukkant, hogy gyereke kivel és miről cseveg, egy sor problémát előzhet meg ezzel időben.

A házi feladat idejére ne hagyja, hogy gyereke figyelmét a telefonja kösse le

Vegye el tőle, vagy kapcsoltassa ki vele mobilját. Szabadidejében megteheti, hogy mással foglalkozzon, de a szórakozás nem mehet a tanulás rovására. Ha a tini megszegné a szabályokat, akkor a tettel arányos büntetést szabjon ki rá.

Ne engedje, hogy gyereke használja a mobilját iskolában

A legtöbb iskolában tilos a mobil használata, vagy szigorúan lekorlátozzák annak feltételeit. Ennek ellenére sok gyerek ír és olvas üzeneteket, sőt egyesek puskázásra is felhasználják a mobilt. Legyen Ön is tisztában az iskolai házirenddel, ha kell, emlékeztesse a tinit a szabályok betartására. Ha gyerekét rajtakapják az iskolában, hogy nem az órára figyelt, akkor Ön is helyezzen kilátásba megfelelő mértékű büntetést.

Figyelmeztesse gyerekét az egészségügyi kockázatokra

A hosszú időn keresztül folytatott mobilozás során felvett helytelen testtartás és az ujjak fokozott igénybevétele komoly fájdalmakat okozhat. Ha gyereke ilyenekre panaszkodna, akkor ne hagyja, hogy továbbra is azt tegye, vegye el tőle a telefonját és inkább zavarja ki a szabadba mozogni egy kicsit.

Mutasson jó példát

Ön is tartsa be azokat a szabályokat, amelyeket gyerekével szemben hozott a mobilozást illetően. Ha a gyerek is azt látja, hogy Ön nem viszi túlzásba a telefonhasználatot, akkor valószínűleg ő is visszafogja annak intenzitását.

(N.L. - everydayhealth.com)