karácsony
#Szülőknek

Karácsonyi veszélyek gyerekekre

2013.12.25.
2 perces olvasási idő

Égési sérülések, légúti akadály, áramütés és hasi panaszok... Mit a teendő, ha megtörtént a baj?

Égési sérülések

Az adventi koszorú vagy a karácsonyfa gyertyája komoly veszélyt jelenthet a gyermekekre, nem beszélve a csillagszóróról, amelynek hőmérséklete izzó állapotban akár ezer fokos is lehet. Természetesen a karácsonyi sütés-főzés is komoly veszélyt jelenthet az érdeklődő gyerekre. A gyermekek megfoghatják a forró edényeket egy óvatlan pillanatban, de arra is volt már példa, hogy a karácsonyi terítővel rántják magukra a gyertyát, esetleg a fáról esik rájuk. Az égési sérülések leghatékonyabb ellátását hideg vizes hűtéssel kezdjük, amely csökkenti a hő továbbterjedését, továbbá a fájdalmat. Ha van rá lehetőség, vegyük le az érintet testfelületről a ruhát, majd helyezzük azt folyó vízcsap alá.

Fontos, hogy a hűtés csak az érintett testfelületet érje! A hűtést kb. 10-15 percig végezzük, ez függ, az érintet terület nagyságától és kiterjedésétől. Értelemszerűen a végtagok hosszabb ideig hűthetők, mint például a mellkas. A hűtést követően a sebfelületet fertőtlenítsük, majd helyezzünk rá fedőkötést (steril mull-lapot).

Aki már használt sebellátás során mullkötözőt tisztában van azzal, hogy ezek nem ritkán a sebbe ragadnak. Sajnos hazánkban még szerény mértékben terjedtek el az égési kötszerek, amelyek a legjobb megoldást jelentenék. Égési kötszer használata esetén valamennyi lépés elhagyható, hisz az égési kötszer hűt, fertőtlenít, fájdalmat csillapít és fed.

Légúti akadály

Ne csak a sok finomság, vagy épp nem szerencsés édességfogyasztásra heves fogyasztására gondoljunk, hanem az apró játékokra is! A statisztikák szerint a légúti részleges vagy teljes elzáródás az 1-3 év közötti korosztály esetén fordul elő a legnagyobb arányban, azonban soha ne feledjük, hogy bármely életkorban előfordulhat! Természetesen a legfontosabb a megelőzés, a gyerekek nyugodtan, ülve, ne játék vagy tévézés közben étkezzenek!

Fontos továbbá, hogy aprójátékok ne kerüljenek a kisdedek kezébe. Ha megtörtént a baj a legfontosabb, hogy őrizzük meg nyugalmunkat (amennyire lehet). Bíztassuk köhögésre a gyermeket, ha ez eredménytelen üssünk a lapockái közé határozottan (nem paskolva, ütögetve), ötször. Kisebb gyermekeket a térdünkre fektethetünk, úgy, hogy a hasuk legyen a combunkon, felsőtestük kissé lefelé lógjon és így mérjünk ütést a lapockák közé. Nagyobbaknál alkalmazhatunk hasűri prést, ez esetben átkaroljuk hátulról a szegycsont alatt, majd kezünkkel a hasukat benyomjuk. Lehetőség szerint a benyomást követően karunkat húzzuk enyhén felfelé, amennyire a mellkas engedi.

A beavatkozás lényege, hogy a hasi nyomás közvetett mellkasi nyomást idéz elő, ez a tüdőből kifelé áramló légmozgást eredményez. Csecsemők és kisgyerekek esetén ez a beavatkozás nem javasolt, mert hasi sérülést szenvedhetnek. Kifejezetten egy éves kor alatt mellkasi nyomást alkalmazunk, a csecsemőt a hátára fektetjük, ha megoldható az alkarunkon, feje enyhén lefelé irányuljon és gyakoroljunk nyomást a mellkas közepére.

Áramütés

A karácsonyfa alatti hosszabbító, a szigeteletlen vezeték, az elektromos izzósor, az új elektromos játékok mind, mind potenciális veszélyt jelentenek. Az áramütés legenyhébb esetben égési sérülést, legsúlyosabban halált okoz. A beavatkozás során tartsuk szem előtt a saját biztonságunkat! Ha a gyermek érintkezik az áramütést kiváltó eszközzel, ne érjünk hozzá! Áramtalanítsunk, vagy szigetelő eszközzel (seprűnyél, faszék) távolítsuk el az áramkörből. Az égési sérülések ellátásáról már volt szó. Súlyosabb esetben végezzünk újraélesztést, vagy biztosítsunk szabad légutat (stabil oldalfektetés). Minden áramütés esetén indokolt a mentőhívás!

Hasi panaszok

A rengeteg étel és édesség, pontosabban ezek nagymértékű fogyasztása különböző súlyosságú bélpanaszokat okozhat. A kisebb hasfájás, hányinger általában némi pihenéssel könnyen kezelhető, hányás és hasmenés esetén azonban, különösen kisgyermekeknél ügyeljünk a kiszáradás veszélyére.

(Marsi Zoltán oktatás- és egészségfejlesztési szakértő)

Kapcsolódó címkék

anyaapa