szex
#Szülőknek

Megengedhetik-e a szülők a tinédzserszexet otthonukban?

2011.07.05.
2 perces olvasási idő

Néhány szülő inkább elutasítja „az én házamban márpedig nem” megközelítést, attól tartva, hogy gyermekük akkor inkább az autó hátsó ülését vagy a parkokat részesíti előnyben, ha szerelmi légyottra kerül sor.

Egyre korábban aktívak

Akár tetszik, akár nem, szembe kell néznünk a ténnyel, hogy a kamaszok egyre hamarabb válnak szexuálisan aktívvá. Mikor a hormonok tombolnak, dúl a tini szerelem, lehetetlen a libidónak megálljt parancsolni. Felmerül a kérdés, mit tegyünk, ha kamasz gyermekünk szexelni szeretne - ráadásul otthon? Engedjük neki? Vagy kategorikusan tiltsuk meg? Ha megengedjük, azzal a promiszkuitást támogatjuk? Ha tiltjuk, azzal nem kényszerítjük-e csemeténket arra, hogy az otthoni meghitt együttlét helyett az erdőben, autó hátsó ülésén vagy egy házibulin kerítsen sort a szexuális aktusra? Vajon ez utóbbi nem teszi a szexet még veszélyesebbé, meggondolatlanabbá?

Bár a szülők szinte minden miatt aggódnak a kamaszokkal kapcsolatban, a legfájóbb pont talánmégis a szex. Vannak köztük, akik ragaszkod(ná)nak a minél tovább tartó önmegtartóztatáshoz, ám egyre többen vannak azok, akik megengedik a gyereküknek, hogy otthon - biztonságos körülmények között - szexeljenek. Vajon túl engedékenyek ezek a szülők?

A válaszhoz nem szabad figyelmen kívül hagynunk, hogy ha egy kamasz szexelni akar, akkor szexelni is fog. Tiltás ide vagy oda, megtalálják rá a helyet és időt is, és ha kell, számos kockázatot is vállalnak ennek érdekében, ami mind elkerülhető lenne, ha nyíltan beszélhetnének a dologról a szüleikkel.

Tisztaság és bizonság

Egyes szülők szerint biztonságosabb (még ha nem is feltétlenül megnyugtatóbb), ha a tinik otthon szexelnek, ahelyett hogy a parkban, kocsi hátsó ülésén, házibuliban vagy motelben tennék ugyanezt.

Sokan a higiéniai és érzelmi biztonság miatt is szeretnék, hogy a tinik inkább otthon kerítsenek sort szexuális együttléteikre, annak ellenére, hogy „az én házamban márpedig nem” jelmondatú családban nőttek fel. Véleményüket azzal támasztják alá, hogy az otthon ismerős, meghitt légkörében a szexualitás érzelmi része is nagyobb hangsúlyt kap, emellett kisebb a kockázata a védekezés nélküli együttlétnek, nem áll fenn az "elfelejtettem óvszert hozni" eset veszélye, hiszen általában azt az ágy mellett tartják. Sok szülő számára az is megnyugtató érzés - már amennyire ebben a helyzetben erről beszélni lehet -, hogy így tudják, kivel és hol van gyermekük.

Mások szerint mindez csak a rossz magatartásformákat segíti elő. Ők azzal érvelnek, hogy a tinik még nem elég érettek, hogy kezeljék a szexszel járó felelősséget és érzelmeiket, hiszen ha még a szemetet is elfelejtik kivinni, akkor hogyan jutna eszükbe, hogy óvszert használjanak? Szerintük az otthoni szex engedélyezése hasonló ahhoz, mint mikor azt engedi a szülő, hogy a kamasz otthon fogyasszon alkoholt. Sokaknak pedig túl kínos ez a téma, hogy egyáltalán beszéljenek róla.

Őszintén, támogatva

Szakértők szerint fontos már minél korábban őszintén beszélgetni a kamasszal arról, hogy a korai szexuális élet, illetve a védekezés nélküli aktus milyen veszélyekkel jár. Minél többet tud a tini a terhesség és a nemi betegség veszélyeiről, annál megfontoltabb és felelősségteljesebb lesz, mikor a saját szexuális életéről dönt. Hangsúlyoznunk kell, hogy a szexualitás nem rossz és nem bűnös! Az emberi természet része, és azt kell tudatosítani a kamaszban, hogy mindez az élet egyik legfantasztikusabb dolga lehet, de csak aban az esetben, ha megfelelően éretten, a megfelelő partnerrel és a megfelelő biztonsági óvintézkedések mellett csinálja!

Akár készen állnak a szexuális életre akár nem, a mai kamaszok egyre hamarabb válnak aktívvá ezen a téren, ami sok veszéllyel jár. Minden szülőnek el kell döntenie, hogy ezekről a veszélyekről ő szeretne-e nyíltan, őszintén beszélni gyermekével, vagy hagyja, hogya kamasz a társaktól, internetről szerezzen nem mindig megbízható információkat.

Segítsük az érett kapcsolatot!

Nehéz szülőként elfogadni, hogy gyermekünk, aki nemrég még édes kisbaba volt, szexuálisan aktív fiatal felnőtté vált. Ugyanilyen nehéz az is, hogy ne vetítsük ki rá a szexualitással kapcsolatos saját felfogásunkat, csalódásainkat.

Természetes, hogy minden szülő a lehető legjobbat szeretné a gyermekének. Miért lenne ez alól kivétel a szexualitással járó öröm is? Ha úgy látjuk, a gyermekünk partnerével való kapcsolata szeretteljes, tartós, kiegyensúlyozott, és kellően érettek ahhoz, hogy egy magasabb szinttre lépjenek ezen a kapcsolaton belül, segítsük őket őszinte beszélgetéssel, tanácsokkal - esetleg a félelmeinket, fenntartásainkat is megemlítve -, valamint a harmonikus együttlét lehetőségének biztosításával az egészséges szexuális kapcsolat kialakításában!

(P. K.)

Kapcsolódó címkék

szex