szex
#Vágyak

Tények az első szexről

2020.07.07.
4 perces olvasási idő

Ha már tervezed azt a bizonyos első alkalmat, akkor van néhány dolog, amit feltétlenül tudnod kell. Azonban mire ezeknek a tényeknek a birtokába jutsz, addigra már bizonyára átverekedted magad a tabuk és a félreinformálás sűrűjén.

Minden szexuálisan aktív embernek megvolt az első alkalma, és a legtöbben úgy számolnak be róla, hogy nem az elvárásaik szerint történtek a dolgok. A fiúk számára az első szex egy úgynevezett lépcsőfok a férfiassághoz vezető lépcsőn, annak a jele, hogy jól haladnak a férfivé válás útján. A lányoknak viszont az első alkalomhoz általában cukormázas, romantikus kép társul, amely megmarad illúziónak.

A szexszel kapcsolatos döntéseket nem szabad túl komolyan sem venni. Ha úgy csinálod, hogy közben nem arra gondolsz, hogy „ezt nem szabadna tennem”, akkor simán és egyszerűen menni fog. De ha komoly és valós gondolatok, aggályok jelennek meg a fejedben ezzel kapcsolatban, akkor bizonyára tele vagy kérdőjelekkel. Szinte biztos, hogy hallottál számos híresztelést, pletykát, mi történhet és mi nem az első szex alkalmával. Engedd meg, hogy most tisztázzunk minden téves legendát, és hadd ajándékozzunk meg téged azzal, ami a valóság.

10 tény a testedről és az első szexről

1. Terhesség. Nincs olyan, hogy az első alkalom kivétel lenne. Igenis teherbe lehet esni már az első nő és férfi közti szexuális közösülés eredményeként.

2. A következő fogamzásgátlók működnek azoknál is, akik tapasztalatlanok: óvszer, fogamzásgátló tabletta (ha előtte legalább egy hónappal elkezded szedni), nők számára készült óvszer, spermaölő szer, fogamzásgátló szivacs, fogamzásgátló injekció (ajánlott orvossal beadatni), IUD spirál, pesszárium (mindkettő orvosi beavatkozással).

3. A ciklusos vagy naptármódszer tapasztalatot igényel, és egyáltalán nem „kezdőknek” való.

4. Ha szex után azonnal felállsz, vagy fel-le ugrálsz, az nem fog megvédeni a teherbe eséstől.

5. Akár szexuális úton terjedő betegséget vagy AIDS-et is elkaphatsz, és nem kivétel az első alkalom.

6. Csakis az óvszer (női/férfi) – lehetőleg spermaölővel együtt az, amely meg fog védeni a szexuális úton terjedő betegségek és az AIDS kockázatától, más fogamzásgátló módszerek nem biztosítanak ilyen védelmet.

7. De persze az egyetlen dolog, ami mind az AIDS, mind a szexuális úton terjedő betegségek vagy a terhesség megelőzése lehet, az az, ha egyáltalán nem létesítünk szexuális kapcsolatot.

8. Nem biztos, hogy tudni fogod, pontosan mit csinálsz, vagy egyáltalán jól és helyesen csinálod-e. Próbálj meg nem ráparázni, hiszen ha mindketten akarjátok, akkor nincs egyetlen egy „helyes” módja a dolognak.

9. Bár az agyad már eldöntötte, hogy szexelni szeretnél, a tested lehet, hogy mégsem fog együttműködni, hiszen önálló véleménye van, amely az agyadnak ellentmond.

10. Ne felejtsd el, hogy bármikor meggondolhatod magad, és nyugodtan mondj nemet. Csak azért, mert már el lett tervezve, nem kötelező megtenni, ha te mégsem állsz rá készen.

10 tény az érzéseidről és az első szexről

1. Úgysem úgy fog történni, ahogyan eltervezed, ezért próbálj meg minél kevesebb dolgot megtervezni. Ez legyen a hely, az idő, és a fogamzásgátlási módszer.

2. Lányként nem biztos, hogy élvezetes lesz számodra az első alkalom. Fiúként pedig annyira hamar eltelik majd, hogy időd sem lesz végiggondolni, hogy jó volt-e vagy nem.

3. Igen, ideges leszel, és az is lehet, hogy kissé félni fogsz – de nem feltétlenül a rossz értelemben.

4. Máshogy fogsz magadra és a partneredre is tekinteni – de ezt sem feltétlenül a rossz értelemben.

5. Nem válsz azonnal nővé/férfivé.

6. Talán bűnösnek érzed magad már csak a szex gondolatától is, de emlékeztetned kell magad ilyenkor arra, hogy a szex egy természetes és normális dolog, amelytől nem kell, hogy bűnösnek érezd magad.

7. Ha tudod, hogy készen állsz, és hogy a megfelelő emberrel vagy, aki érdekel téged, akkor jól fogod magad érezni.

8. Ha nem vagy tisztelettel a partnered iránt, vagy úgy érzed, hogy ő nem tisztel téged, akkor meg fogod bánni a dolgot.

9. De úgy is megbánhatod, ha szereted a másikat, vagy ő szeret téged.

10. A megbánás is egy normális érzés ilyenkor, hiszen elvesztettél valamit – a szüzességedet – és természetes, hogy ezt meg kell gyászolnod.

10 tipp, hogyan beszélj a szexről a szüleiddel

A szülők – akár bevallják maguknak, akár nem – ösztönösen meg akarnak védeni téged a szex fizikai és érzelmi veszélyeitől. A legtöbb szülő nem áll készen egy ilyen beszélgetésre, de ez egyszerűen egy „szükséges rossz”.

1. Tudd a dolgod. Hadd lássák azt, hogy készen állsz erre, és mutasd ki a felkészültségedet, felelősségteljes hozzáállásodat.

2. Tudd a miérteket. Tudd azt, hogy valójában mitől érzed magad késznek a szexre, mivel meg fogják kérdezni, és ha nem tudsz választ adni, akkor valószínűleg nem állsz annyira készen, mint gondoltad.

3. Készülj fel a negatív reakcióra. Szülőként nem könnyű látni azt, hogy a gyermeked készen áll egy intim kapcsolatra valakivel. Fogadd el a szüleid elégedetlenségét, dühét, és próbálj meg ezzel együtt élni.

4. Ne vágj fel. A döntésedet arról, hogy szexelni fogsz, ne egy fegyverként használd a szüleid ellen, vagy ne így akard őket „helyretenni”, érvényesítve a függetlenségedet. Ne azért akarj valakivel lefeküdni, mert a szüleidet akarod megbántani – ha így van, akkor az már régen rossz.

5. Legyél nyugodt és előzékeny. Ez számukra nem egyszerű, még akkor sem, ha ők a világ legliberálisabb szülei. Ne rohand le őket ezzel, mert akkor lehet, hogy rosszabbul reagálnak anélkül, hogy meghallgatnának téged.

6. Beszéljetek a biztonságos szexről és a fogamzásgátlásról. Lehetőleg te hozd fel ezt a témát, így látni fogják, hogy tudod, mit csinálsz, és hogy utánajártál a dolgoknak, ez pedig egy jó pont lesz náluk.

7. Nem kell a cukormáz. Ha a fogamzásgátlási módszerekről akarsz beszélni, tedd azt, ha szeretnél szexuális együttlétet, de nem biztos, hogy szerelmes vagy az illetőbe, akkor adj hangot ennek. Ha úgy gondolod, hogy ez egyáltalán nem tartozik rájuk, és csak udvariasságból mondod el nekik, akkor ezt is tudasd velük. Itt most nem kell elrejtened az érzéseidet.

8. Légy őszinte. Nagyon egyszerű trükközni, és csak azt elmondani nekik, amit szerinted még képesek befogadni, és rövidtávon nincs is ezzel gond, viszont hosszú távon okozhat problémákat.

9. Mondd el nekik, milyen jó munkát végeztek. Tudasd velük, hogy igenis adsz a véleményükre, és az is számít neked, hogy hogyan éreznek a dolog iránt. Mondd el nekik, hogy azért döntöttél úgy, hogy beszélsz velük erről (ahelyett, hogy takargatnád a mondanivalódat), mert jó munkát végeztek a bizalmad elnyeréséért. Még ha a te értékeid különböznek is az övéiktől, akkor is mindenképpen fejezd ki a tiszteletedet az érzéseik iránt.

10. Figyelj. Hallgass a szüleidre, hiszen ők tapasztaltak a témában (különben te sem lennél itt, nem igaz?), és ők a legértékesebb források, még akkor is, ha nem tetszik, amit mondanak. Fontos, hogy magadra is figyelj, miközben velük beszélsz. Ha azon kapod magad, hogy a gondolatod fejben helyénvalóbbnak hangzott, mint kimondva, még mindig megváltoztathatod azt.

(KamaszPanasz – B.D.)