meleg vagyok
#Vágyak

Coming out - Kételkednek benned?

2017.02.23.
2 perces olvasási idő
+18 Az oldal nyíltan foglalkozik a szexualitással, megtekintése 18 éven aluliaknak nem ajánlott.

Hány évesnek kell lenned ahhoz, hogy felismerd a szexuális irányultságodat? Hat? Tizenöt? Tizenegy? Az igazság az, hogy ez esetenként változik.

Sok ember egészen hamar tudja magáról, hogy meleg, biszexuális, leszbikus, vagy transznemű.

Természetesen gyakoribb, hogy tinédzserkorban, vagy fiatal felnőttkorban jön rá valaki, milyen is a nemi identitása.

Az sem kizárt, hogy ha úgy érzed, hogy ingázik a szexuális beállítottságod. Sőt, vannak emberek, akik éveken át megkérdőjelezik nemi hovatartozásukat.

Részben azért, mert sokan úgy gondolják, hogy a tinik még túl fiatalok ahhoz, hogy döntsenek egy ilyen fontos kérdésben.

Ez elképesztően frusztrálóan hathat egy fiatalra. Szerencsére, hogyha tisztában vagy magaddal, egyszerűbb kizárni a szkeptikusokat.

Amiket észben kell tartanod:

Miért kételkednek az emberek, hogyha egy tini felvállalja az identitását?

Bizalmatlanok egy „coming out”-tal kapcsolatban. Miért?

1.) Az elutasítás visszavezethető a homofóbiára – az emberek talán azt remélik, hogy a tinik csak keresik önmagukat, talán félnek valamitől.

2.) Sokan nem veszik figyelembe, hogy a nemi identitás már egész kis korban kialakulhat, ezért kritizálják a meleg tinédzsereket. Az ő szemükben még túl fiatalok, nincs meg a megfelelő ítélőképességük önmagukat illetően.

3.) Sokan, tévesen, a nemi beállítottságról a szexuális életre asszociálnak – tehát, ha egy fiatal nem aktív még szexuálisan, akkor azt sem tudja megítélni, hogy melyik nemhez vonzódik.

4.) Jogos az összezavarodottság, hogy mit is jelent melegnek lenni? És még ehhez jön az is, hogy valaki folyamatosan mást állít az identitásukról, mint amit a bizonytalan tinik gondolnak magukról.

Nézzünk néhány speciális esetet is!

Hogyan kezeld a szüleidet, akik tagadják a szexuális beállítottságodat?

Miután valaki minden bátorságát összeszedi, és felvállalja, hogy meleg, a legkellemetlenebb dolog, ami történhet, ha éppen a szülei nem hisznek neki.

Néha, amikor a szülők meghallják, hogy a gyermekük meleg, azt gondolják, hogy össze-vissza beszél. De amit meg kéne érteniük…

Amikor azt gondolják, hogy „túl fiatal” vagy

Ez egyfajta segítség lehet a szüleidnek, hiszen szembesülnek azzal, hogy tudod ki vagy, és természetes, hogy tisztában vagy a beállítottságoddal már fiatal korodban. Amit mondhatsz nekik, ha nem értik meg…

A tinédzserek nem túl fiatalok a „coming out”-hoz

Éppen annyira lehetséges, hogy egy tinédzser realizálja, hogy meleg, minthogy egy felnőtt ember jöjjön rá a saját identitására. Amennyire sokan tisztában vannak vele, hogy heteroszexuálisak, annyian tudják biztosan, hogy homoszexuálisak.

Ez nem csak egy „szakasz” az életedben

Amíg sok tinédzser megkérdőjelezi a nemi identitását, mások kísérleteznek a saját nemükkel, még akkor is, ha heteroszexuálisak. De vannak akik nem csak próbálkoznak, hanem biztosan tudják, mit is keresnek.

Amikor te biztos vagy magadban, de azt mondják neked, hogy ez valószínűleg csak egy átmenet az életedben – ez nagyon frusztráló lehet.

Hogyha azt látod, hogy a kételkedő személy erősen próbálkozik elfogadni és megérteni hol is tartasz érzelmileg, próbálj te is türelemmel lenni felé, és magyarázd el neki, hogy Te biztos vagy a nemi identitásodban.

De ha nem is ért meg valaki, akkor is próbáld meg elfogadni a helyzetet, és örülj neki, hogy te legalább ismered magadat, még akkor is, ha ezt nem mindenki veszi jó néven körülötted.

(KamaszPanasz - R.P. gayteens.about.com)