terhes
#Vágyak

Hogyan mondd el a barátodnak, hogy terhes vagy?

2014.07.20.
2 perces olvasási idő

Amikor rájössz, hogy véletlenül teherbe estél, azonnal rengeteg stressz és idegesség jelenik meg az életedben. A sokk feldolgozása után lehet, hogy el akarod kerülni, hogy a barátoddal közösen hozzatok döntést. Ezt a hibát nem szabad elkövetned, és természetesen minél hamarabb tájékoztatnod kell őt a kialakult helyzetről.

Sok hasznos tippel segítünk neked felkészülni erre a beszélgetésre.

  • Az első lépés az, hogy ellenőrzöd, valóban terhes vagy-e. Lehet, hogy már elvégezted az otthoni terhességi tesztet, de az sosem ad teljesen biztos eredményt, kizárólag egy nőgyógyász tudja 100 százalékos bizonyosággal megállapítani, hogy tényleg gyereket vársz-e.
  • Ha olyanokkal beszélgetsz, akikben megbízol, biztosan jóval nyugodtabb leszel, és így könnyebben fogsz tudni nekiugrani a jövővel kapcsolatos kérdéseknek. Válassz olyanokat a barátaid közül, akik végighallgatnak, tanácsokat adnak, és érzelmileg támogatnak.

  • Próbáld el, mit fogsz mondani! Ha egy jó barátoddal gyakorolsz, máris könnyebbé teszed a feladatodat.
  • Keress olyan időt és helyet, amikor és ahol mindketten nyugodtan, relatíve jó hangulatban és zavaratlanul tudtok beszélgetni!
  • Ne próbáld meg rávenni, hogy ő jöjjön rá a „hírekre”. Légy őszinte, egyenes és mondd el neki, hogy terhes vagy tőle.
  • Próbáld elkerülni, hogy negatív hangulattal kezdjétek a beszélgetést. Ahelyett, hogy így vezetnéd fel a beszélgetést: „Sajnos nagyon rossz híreim vannak..” inkább kezdj valami pozitívval, például azzal, hogy mennyire fontos neked mind ő, mind a kapcsolatotok.

Készülj fel az első reakcióira!

  • Csend – A csend egy nagyon gyakori válasz ilyen esetekben. Gondolj csak arra, hogy neked milyen érzés volt, amikor megpillantottad a pozitív terhességi tesztet. Valószínűleg sokkba estél és egy szó sem jött kis a szádon. Amikor elmondod neki, őt is nagy eséllyel sokkolja majd a hír, és nem fog tudni megszólalni. Ez nem jelenti azt, hogy nem érdekli őt a téma vagy nem fog támogatni téged. Csak néha időbe, akár napokba is telik, amíg rátérhettek az igazi, komoly beszélgetésre.
  • „Támogatni foglak, akárhogyan is döntesz.” – Ez egy szintén elég gyakori reakció és válasz. Annak ellenére, hogy támogatóan hangzik, mégsem ezek azok a szavak, amikre leginkább vágysz. Gondolkodj csak bele: a társadalom azt sugallja neki, hogy ezt kell mondania. Biztos már rengetegszer hallotta, hogy „ez a nő teste és a terhesség vállalása az ő döntése.” Most, hogy terhes vagy, arra kellene kíváncsinak lennie, hogy hogyan érzel, mik a kétségeid, véleményed, terveid. A legjobb, ha ilyesmi választ adsz: „Köszönöm, hogy támogatsz, de én most arra vagyok kíváncsi, hogy te mit szeretnél, hogy te hogyan döntenél.”
  • „Tőlem van a gyerek?” – Igen, ezek nagyon bántó és intenzív válaszok, ám sajnos igen gyakoriak. A legjobb, hogyha egy sokkos reakciónak tudod be, de mindenképpen biztosítsd afelől, hogy ez az ő gyereke, így az ő döntése, jövője, élete is.

Készülj fel a másodlagos reakcióira!

Ha a fentebb említett válaszok valamelyikét kapod, az sokat elárul az apa személyiségéről. Biztosan szeretnél egy ilyen fiúval kapcsolatot a jövőben? Akarod, hogy egyáltalán akármilyen kapcsolatban legyetek? Mi a legjobb döntés, melyik esetében mennyit segítene?

Természetesen remélhetőleg a kezdeti sokk után egy jóval támogatóbb, interaktívabb szerep felé fog elmozdulni.

Gondold át, hogy mit érzel! Jegyezd fel az érzéseidet, benyomásaidat. Remélhetőleg teljesen támogatottnak érzed magadat és tudod, hogy támaszkodhatsz rá, erősíteni fog téged és segíteni mindenben.

Az is lehet, hogy elhagyatottnak, elutasítottnak, cserbenhagyottnak érzed majd magadat. Akárhogy is döntesz, megbeszéled-e ezt a barátoddal vagy sem, semmiképpen se tartsd az érzéseidet magadban! Beszélj egy jó barátnőddel, egy tanárral, orvossal, a szüleiddel, egy idősebb ismerőssel, egy családtaggal, egy lelkipásztorral. A lényeg, hogy add ki magadból az érzéseidet és így minden jóval könnyebb lesz.

Ha kérdéseid vannak a témával kapcsolatban, szeretnél tájékozódni a lehetőségeidről, azok egyes mellékhatásairól, nehézségeiről, akkor böngéssz oldalunkon a cikkek között, vagy tedd fel bármelyik kérdésedet valamelyik orvos szakértőnknek, akik gyorsan, megbízhatóan, hitelesen válaszolnak neked.

(Gy. A., thehelpline.org)