fogamzásgátlás
#Vágyak

Anya nem akar a fogamzásgátlásról beszélni, mit csináljak?

2016.05.01.
1 perces olvasási idő

Hány éves kortól lehet szülői beleegyezés nélkül fogamzásgátlót szedni? 15 éves vagyok (nyáron leszek 16). 5 éve menstruálok. Nagyon korán értem. Több, mint 2 éve van barátom. Nagyon szeretjük egymást, és komolyan gondoljuk kapcsolatunkat. Szeretnénk egy fokkal tovább lépni.

Édesanyámmal próbáltam beszélni, de azt mondja, várjak még egy évet. (Nővéremnek se akarta megengedni, mikor 18 éves volt.) Hiába beszéltem vele, sőt a nővérem is győzködte, nem akar hallani róla. Nem tudom, így hogyan beszéljek vele erről. Szerintem kényesnek találja a témát. Hogyan érveljek, hogy belemenjen? Nem értem, hogy miért nem fogja fel, hogy már nem az a világ van, mint az ő korában.

Tudja jól, hogy korán érő típus vagyok. Nem értem. Emiatt, hogy ezt nem tudom vele megbeszélni, barátommal sem vagyok hajlandó találkozni, mert mindig ez a téma jár a fejemben. Ingerült és zaklatott állapotban vagyok. Nagyon bosszantó. Szerintem nem lehet megmondani valakinek azt, hogy mikor veszítse el a szüzességét. Nem tudom, hogy mikor kap el minket a hév, és akkor nem az én hibám lesz, ha terhes leszek. Legalább én gondolok erre a témára, de anya meg nem. Kérem szíves segítségét, hogyan oldjam meg ezt a kényes problémát. Köszönöm előre szíves válaszát.fogamzásgátló

Kedves Kérdező!

Édesanyád valószínűleg azért szeretné, hogy várjatok az együttléttel, mert tisztában van az első szexuális élmény későbbi (szexuális) életre gyakorolt hatásával. Nem hiszem, hogy régimódi lenne az anyukád, s hogy nem fogná fel, hogyan működik a világ, hisz ne feledd, ő is volt fiatal.

Ha mindenáron meg akarod őt győzni arról, hogy kellően érettek vagytok arra, hogy lefeküdjetek egymással, bizonyítanod kell az érettséged. Ha egy véletlen teherbeesésre hivatkozva akarod a gyógyszerszedésbe való beleegyezését kicsikarni, azzal csak az éretlenségedről árulkodsz.

A fogamzásgátló készítmények egyébként csak orvosi rendelvényre kaphatók, a nőgyógyász szakember egyébként is több tényező figyelembevételével dönt a megfelelő készítmény felírása mellett. Amikor eljön az ideje, a fogamzásgátló mellett mindenképpen gondoskodjatok gumióvszer használatáról is.

Ha a barátod valóban nagyon szeret téged, valószínűleg megérti, ha önmagad és a családod békéje érdekében még vársz egy keveset, mielőtt tényleg beadod a derekad. Egyébként a testi-lelki érettség csak együttesen képes a szexualitás valódi élményét adni.

(Kertész Tímea)