szex
#Vágyak

Szexuális legendák nyomában

2022.12.19.
4 perces olvasási idő

Cikkünkben a lehető legfurcsább szexuális legendákra keresünk választ. Eltörhet-e a péniszünk? Elkaphatjuk-e a szifiliszt, vagy ez már a múlté? Nos, ki tudja? Lehet, hogy ezek csak városi legendák, de lehet, hogy teljesen igazak. Most ennek járunk utána.

A szex eltörheti a férfiak péniszét

A kemény szex eltörheti a férfiak nemi szervét. Valóság vagy legenda?

Valóság. A törött pénisz igenis valóság, és nagyon fájdalmas is lehet. Tény, hogy a péniszben nincsen csont, ez azonban mégis eltörhet. A nagyon erőteljes szex, vagy egy nem megfelelő, kényelmetlen pozíció, vagy egy pozícióváltás könnyen kiválthatja ezt az igen csak furcsának tűnő problémát. A sérült és hajlott pénisz azonnali sebészeti beavatkozást igényel. Ha szeretnéd elkerülni ennek a furcsa balesetnek a bekövetkezését, a legjobb, ha a misszionárius pózból – vagy bármelyik másból – csak óvatosan fordultok meg. Félreértés ne essék, mi nem azt mondjuk, hogy ne szexeljetek, csak legyetek óvatosak a hálószobában.

Érzed, hogy a kondom kiszakad

A kondom kiszakadása, legyen kicsi vagy nagy, komoly dolog lehet. Valóság vagy legenda?

Legenda. Gyakran még a kondom legnagyobb roncsolódása is észrevehetetlen tud maradni. Persze azonban rengeteg oka van annak, hogy egy kondom kiszakad. A legtöbbször pontosan a megfelelő mennyiségű síkosító hiánya miatt. A síkosító hiánya miatt egy olyan kis lyuk keletkezhet a kondomon, amelyet egyszerűen nem lehet észrevenni. Ha már síkosítót használunk, akkor már semmiképpen se olaj bázisút. Mivel az olaj rontja a gumi minőségét, különösen a latexét. Ezért fontos, hogy a síkosítók mindig víz bázisúak legyenek. szex tévhit

Azonban nehogy azt hidd, hogy csak a kis szakadást nem veszed észre! Az orvos szakértő szerint ugyanis még egy viszonylag nagy sérülés is észrevétlen maradhat. De persze nem csak a síkosító hibája lehet a szakadás. Egy kondom a lejárati idő után, vagy helytelen tárolás következtében (értsd. pénztárca) is meggyengülhet, és így használatkor elszakadhat. Védd meg magad és a párod a kondom kiszakadástól, hogy az óvszert hűvös, száraz helyen tárolod, a fényhatások, a meleg és a levegő ugyanis növelik az esélyét a kondom sérülésének.

A szifilisz a múlt betegsége

Senki nem kaphatja el a szifiliszt most már. Valóság vagy legenda?

Legenda. Sajnos a szifiliszes megbetegedések száma egyre inkább növekvőben van. Bár tény, hogy a szifilisz nem az egyik legismertebb szexuális úton terjedő betegség, mégsem beszélhetünk róla úgy, mintha nem is létezne. A szifiliszes betegek száma 2004 és 2008 között főleg a 15-24 évesek között növekedett. Talán egy elrettentő adat: Amerikában csak 2006-ban 36 000 esetről számoltak be.

Sajnos ezt a betegséget is ugyanúgy elkaphatod, mint bármelyik SZTB-t. Így tehát vaginális, orális, anális úton vagy nyílt sebbel történő érintkezés esetén. Ezért fontos, hogy ne becsüld alá ezt a betegséget! A kezeletlen szifilisz ugyanis komoly (szervi) elváltozásokat okozhat. Problémák merülhetnek fel az agyban, az idegekben, a szemekben, a májban, a véredénykékben, a csontokban, az ízületekben sőt, legrosszabb esetben akár halálos is lehet ez a betegség.

Nem kaphatod el a herpeszt, ha a partnered herpesze már begyógyult

Ha egyszer a herpesz sebei begyógyultak, már biztonságban vagy. Valóság vagy legenda?

Legenda. Sajnos ugyanis bármikor elkaphatod a betegséget. Gondolj csak bele! Nincs seb, nincs vírus? Kicsit abszurd. Bár nem láthatod, a nemi herpesz mégis elrejtőzhet (ez azt jelenti, hogy a vírus aktív, de a bőr szintjére visszahúzódik) és továbbterjedhet. De az első és legfontosabb dolog, amit tehetsz, hogy mindenképpen maradj távol fertőzött személyektől. Persze a biztonságos szex a kulcsa mindennek, előfordulhat azonban, hogy a herpesztől még a kondom se véd meg. Sajnos ugyanis –ritkán ugyan – de még a kondom által védett területek is könnyen megfertőződhetnek.

Ezért is fontos, hogy a lehető legpontosabban tartsuk be az előírtakat, és csakis megfelelő – víz bázisú – síkosítót használjunk. Talán a legjobb – bár sajnos sokszor kivitelezhetetlen módja – a védekezésnek, ha nem létesítünk nemi kapcsolatot olyan személlyel, aki nemi herpesszel rendelkezik, különösen akkor nem, amikor kisebesedett, vagy egy hosszú, kölcsönösen monogám kapcsolatot létesítünk egy nem fertőzött személlyel.

Allergiás lehetsz a partnered spermájára

A sperma is allergiás reakciókat válthat ki, csakúgy, mint a por vagy a pollen. Valóság vagy legenda?

Valóság. Néhány nőnek ugyanis tényleg lehet sperma allergiája. Akármennyire is furán hangzik, ez igaz. Az ember szervezete ugyanis képes allergiás lenni a spermára. Mint minden más allergiánál, az allergiás reakciók itt is nagyon széles spektrumon mozognak. Így a kiütésektől egészen az anafilaxiás sokkig bármi előfordulhat. Igen ám, de felmerül a kérdés, mi van akkor, ha az illetővel szeretnéd leélni életed többi részét?

Nos, akkor feltétlenül keress fel egy orvost, hogy kezeljétek az allergiát. Ez alatt azt értik, hogy az orvos fokozatosan fejleszti ki a szervezeted toleranciáját a spermával szemben. Tehát mindig egyre nagyobb mennyiséget juttat a bőrödre. Ha az allergiád kezelhetetlen, de mégis szeretnétek gyereket, akkor a legjobb, ha a mesterséges megtermékenyítést válasszátok. Ekkor ugyanis a spermák el vannak választva az allergiás reakciót kiváltó fehérjéktől. Ha azonban nem gondolkodtok a gyermekvállaláson a legjobb és legegyszerűbb védekezési módszer egyértelműen az óvszer.

Ha nagy lába vagy nagy keze van, akkor…

A nagy kéz vagy láb nagy péniszt is jelent. Valóság vagy legenda?

Legenda. A nagy láb csak nagyméretű cipőt jelent. Ez a régi babona ténylegesen egy babona, hiszen semmilyen valóságalapja nincs. Egy nagylábú embernek ugyanis lehet kis pénisze. Természetesen most nem csak a hasunkra ütöttünk. Urológusok egy csoportja vizsgálatokat végzett, és megállapítottak, hogy semmilyen összefüggés sincs a láb vagy a kézméret és a pénisz mérete között. Különben is, a pénisz méretével általában csak a férfiak foglalkoznak. A nőket sokkal inkább érdekli az illető személyisége és kinézete. – legalábbis erről számol be egy 2007-es tanulmány.

Ha nem áll fel, akkor nem is szeretne veled lenni

Ha nem tud felállni, vagy tartósan merev maradni, akkor valószínűleg nem tudtad felizgatni. Valóság vagy legenda?

Legenda. A srác ugyanis valószínűleg veled szeretne lenni. Persze előfordulhat az is, hogy ténylegesen nem akar tőled semmit, de legtöbbször a merevedési problémáinak nem ez az oka. Legtöbbször ugyanis nagyon is tetszel neki és szeret is, és pont ezért feltett szándéka, hogy meséssé varázsolja a pillanatot, de emiatt azonban szorongás foghatja el, amely kihatással lehet az erekcióra is. Dr. Joel Block szerint ugyanis az erekciós diszfunkciók egyik legnagyobba oka a túlzott akarás. De persze számos más oka is lehet, hogy a partnerünk alulteljesít. A pénisz teljesen elernyedhet túlzott stressz, fáradtság, alkohol vagy depresszió hatására is. Tehát, ha azt hiszed, hogy a probléma benned van, hogy nem vagy elég vonzó, akkor nagy valószínűséggel tévedsz.

A szexuális úton terjedő betegségek rákot okozhatnak

Ha valamilyen STD-t (szexuális úton terjedő betegség) összeszedsz, akkor könnyen kialakulhat valamilyen rák is. Valóság vagy legenda?

Valóság. A HPV (human papillomavirus) például igenis rákkeltő. A HPV-nek körülbelül 40 alfaja van, és a legtöbbjük, ahogy jött, úgy megy magától is, anélkül, hogy tudtál volna róla.

De a HPV egyes alfajai képesek az egészséges sejteket nemi herpesszé átalakítani, még más törzsek a méhnyak sejtjeit tehetik rákossá. Ha ezt nem kezelik, könnyen kialakulhat a méhnyak-rák. A probléma azonban ott kezdődik, hogy gyakran a veszélyes HPV-nek semmilyen tünete nincs, így legtöbbször egy rutin PAP teszten derül ki, hogy az illető rákos. Azonban létezik pár módszer, hogy megelőzzük. Fontos, hogy teszteletlen partnereknél mindig használj óvszert. Továbbá, ha úgy gondolod, oltasd be magad HPV ellen, amely a legtöbb veszélyes HPV ellen véd.

A rák kialakulásának kockázata szintén nagy, ha HIV fertőzött vagy. Azok az emberek, akik HIV pozitívak, könnyen rákos betegek is lehetnek. Kialakulhat náluk anális-, máj- vagy tüdőrák esetenként pedig Hodgkin-limfóma. A HIV pozitív nőknél pedig ötször nagyobb az esélye a méhnyak-rák kialakulásának.

Remélem, ez a rövid összefoglaló segít majd eligazodni a városi legendák és a valóság tényei között. Ami bár egyszerű és alapvető dolognak tűnik, sokszor azonban mégsem olyan egyszerű.

(KamaszPanasz - Cs. B.)