szex
#Vágyak

A szex miért olyan nagy dolog?

2017.01.09.
2 perces olvasási idő

Miért beszélnek az emberek olyan sokat a szexről? A felnőttek miért mindig a lehetséges kockázatokat említik? Talán rejtegetni akarnak valamit a fiatalok előtt?

A szex nem egy egyszerű dolog. Ha csak a biológiai értelmét vennénk, akkor természetesen egyetlen célja lehet a szexnek: a fajfenntartás. De mi a helyzet a szex pszichológiai hatásával? Ez az, ahol bonyolulttá válik a helyzet.

Miért olyan nagy ügy a szex?

A szex természetes része az élet körforgásának, társadalmunk mégis arra inti a tiniket, hogy tartózkodjanak tőle, amíg csak lehetséges. Azt halljuk, hogy a szex veszélyes és szégyenletes, hogy nagyon elővigyázatosnak kell lennie annak, aki belekezd, és hogy több kár származik belőle, mint haszon. Igaz leírást adtunk valamiről, ami az emberi lét egyik legalapvetőbb része? Igen is, meg nem is.

A szex természetes dolog, és az első alkalom valóban mérföldkövet jelent az ember életében. Hogy kivel, mikor, hol, hogyan történik meg, annak hosszú távú pszichológiai hatásai vannak: meghatározhatja a szexhez való hozzáállásodat, akár egy életen keresztül. Aki fél és halogat, az sok mindent elfojt magában, aki viszont nagyon könnyen veszi a szexet, az később azon kaphatja magát, hogy már nem is válogat.

A fiziológiai kockázatok - például a terhesség vagy a szexuális úton terjedő betegségek - elég nyilvánvalóak, de ne felejtsd, hogy a szex hatással van az érzelmi és pszichés fejlődésedre is. Ezért mondja sok felnőtt, hogy tartózkodj tőle. Később már elég öntudatos és érett leszel ahhoz, hogy megértsd, mennyit változtat ez az egy dolog az életeden.

Szóval honnan tudod, hogy készen állsz?

Erre az a válasz, hogy nincsenek sziklaszilárd kritériumok. A tested jóval azelőtt ki akarja majd próbálni, mielőtt a lelked is készen állna rá. Ismerned kell önmagadat, ismerned kell a partneredet, és persze mindkettőtök motivációját, mielőtt belevágtok. Ha ez nem így van, könnyen megbánhatod, ami történik.

A szexre azért mondják, hogy nagy ügy, mert valóban nagy ügy. Testileg és lelkileg is kockázatos. Minden alkalommal megváltoztat, már jóval az elsőn túl is, és mindig, minden új partnerrel a pszichoszexuális fejlődés egy másik szintjére fogsz lépni. A szexet sosem szabad túl könnyen venni. Persze azt is meg kell jegyezni, hogy a szex, ha a helyes okokból és normális körülmények között történik, akkor igenis jó érzés, és a felnőtté válás része.

Amiért a szex mégiscsak nagy ügy

Nagy ügy, mert óriási hatása lehet az életedre. Egy be nem tervezett terhesség, vagy valamilyen szexuális úton terjedő betegség nyilvánvalóan megváltoztatja az életedet. A HIV-fertőzés akár idő előtt véget is vethet neki. Ha valaki olyannal csinálod először, akivel nem kellene akkor, amikor még nem vagy rá felkészülve, lehet, hogy egész életedben negatívan fogsz hozzáállni a szexhez.

Furcsán hangozhat, de a szexhez való egészséges hozzáállás kialakítása tényleg azokban az években kezdődik, amikor még nem is vagy szexuálisan aktív. Ezért számít a szex társadalmunkban tabunak: nem azért, hogy örök életedre eltántorítson tőle, hanem azért, hogy többször is átgondold, mielőtt megteszed.

Mindig legyél elővigyázatos, mindig, mindig vedd komolyan!

(M. N.)