szex
#Vágyak

Szexre buzdít a zene!

2009.09.23.
2 perces olvasási idő

Vigyázz a dalszövegekkel! Nos, igen nem lehet elég óvatos az ember. Megint csak egy újabb kutatás. Állítólag, hogyha a zene, amit kedvenc iPodunkról hallgatunk, hordoz magában némi szexuális tartalmat, akkor sokkal nagyobb késztetést érzünk a szexre. A tanulmány szerint a kulcsszó itt a halláson van. Azzal, hogy halljuk, ahogy a szexről énekelnek, ösztönözheti az embert arra, hogy esetleg mindezt utánozza is.

Bár tény, hogy lehet találni olyan szövegeket, melyek tartalmaznak különféle felszólításokat, vagy egyéb utasításokat, praktikákat a szexel kapcsolatban. De ha ezeket a számokat leszedjük a lejátszónkról, és mondjuk nem hallgatjuk meg se az MTV-n, sem pedig a rádióban, akkor is fog maradni egy tini réteg aki szexelni akar a zene hatására. Egyszerű a válasz: azok, akik kemény szövegeket hallgatnak!

De azért szerintem ez nem ilyen egyszerű. A felnőttek sem tudják pontosan megállapítani, hogy azok a szövegek miről szólnak, amikor a szex vagy a kapcsolatok terére érkezünk. Nyilván lehetséges összefüggés, hisz egy újabb inger éri a szervezetet kívülről, ami pedig a szexualitást helyezi előtérbe. De valljuk be, azért kicsit szkeptikusak vagyunk.

És még valami, csakhogy hasznát is vehessük a kissé mocskos fantáziájú dalszövegeknek. Amikor legközelebb a szüleiddel utazol, és meghallasz egy ilyen töltetű dalt, tedd fel a kérdést a szüleidnek, hogy nekik mi a véleményük erről. Nos, innentől már csak rajtad múlik, a témaindítás kész, beszélhetsz a szexről!

A szexuális reklámok vitákat válthatnak ki?Szexre buzdít a zene!

Talán ismeritek, talán nem az Amerikában akkora sikert arató sorozat a Gossip Girl azaz Pletykafészek című műsort. Ennek a tv műsornak azonban nagy port kavart reklámja volt. Tulajdonképpen nem állt másból, minthogy az OMFG és a szex szavakat stimulálta belénk.

Megosztottak a vélemények ezzel a reklámmal kapcsolatban. Vannak, akik szerint hűen tükrözi, hogy valójában miről is szól ez a sorozat, de a kritikusok szerint ferde képet ad a tiniknek, ami semmiképp sem válik a hasznukra.

Főleg, hogy ezeknek a hirdetéseknek a nagy része a tiniket célozza meg. Az előbb említett műsorban a reklám, különböző helyein képek villannak fel, melyeken egy tinik által ismert rövidítés állt. Valószínűleg a felnőttek nagy részének fogalma nincs mit jelent ez a szó, míg tiniknek annál inkább.

Ezek az üzenetek együttesen azt érik el, hogy „hé, tinik nézzétek a Pletykafészket, mert abban sok érdekeset találtok, és amúgy is a szexről szól!” És szinte észre se veszed, hogy mennyire beletalálnak az érzékeid kellős közepébe!

Csak az élvezetekre hívják fel a figyelmet

Igen, mondhatnánk, de mi is ebbe olyan különleges? Ezelőtt is voltak botrányt kavaró reklámok és ezután is lesznek!

Ebben, teljes mértékben igazatok van, csak egy apróságról feledkeztünk meg. Hogy tulajdonképpen ez az első olyan reklám, amelyben a szexet nyersen mutatják be.

Ugyanakkor a leglényegesebb dolgokat, mint például a partnerrel való kommunikáció, a védekezés, az STD, a születésszabályozás teljes mértékben kimaradt a reklámból. Érdekes fogás, még egy ok, ami miatt nyitott szemmel kell járnunk a világban.

És ezek után jogosan teheted fel a kérdést magadnak, vagy akár bárki másnak is. Hogyan is tanulnák meg a fiatalok a szex alapvető lépéseit, ha egyetlen médiában sem kapnak megfelelő információt a védekezésről és a betegségekről?

Szóval légy körültekintő, mármint ami a szexet illeti. Ha látsz egy szexuális reklámot, nézz a színfalak mögé. Van e benne szó a kondomokról? A nemi úton terjedő betegségekről? A születésszabályozásról? Az egyéb rizikófaktorokról?

Ne feledd, a médiából nagyon nagy mennyiségű szenny fog feléd áradni nap mint nap, melyet szex címén becsomagolnak. Természetesen közéjük tartozik az a reklám is, ami ezt a cikket elindította. Lehet, hogy találsz majd normális hirdetést, de sajnos ez lesz a kevesebb. Légy óvatos, és ne higgy mindig a szemednek!

(Cs. B.)