képregény
#Suli, munka

Képregénnyel csak nyerhetsz!

2020.04.21.
1 perces olvasási idő

A képregények minden korosztályt szórakoztatnak, de amit nem mindenki gondol: segíthetnek kezelni depressziót, poszttraumás stressz-zavart és szorongást is. És ami a hab a tortán: most még értékes ajándékokat is lehet nyerni vele!

A képregények sikere már a 19. század óta töretlen, mind a gyerekeket, mind a felnőtteket egyaránt beszippantják a kitalált univerzumok és hőseik. A történetek megnevettetnek vagy sírásra késztetnek, és ami a legfontosabb, hogy kiragadnak az unalmas és szürke mindennapokból.

Nem is gondolnánk, hogy ezek a kitalált karakterek milyen nagy segítségünkre lehetnek

A terapeuták gyakran nyúlnak a mai, népszerű szuperhősök karaktereihez, mert úgy vélik, ezeknek keresztül feldolgozhatjuk legmélyebb félelmeinket is. A képregény-terápiás módszer sikert aratott és előszeretettel használják depresszió, poszttraumás stressz-zavar és szorongás kezelésére is.

A hősökről szóló filmek, könyvek, képregényeket használnak eszközként arra, hogy a betegeknek jobban megismerjék az adott karaktereket (erősségeiket, gyengeségeiket, félelmeiket stb) és megtalálják velük a közös tulajdonságokat. Ilyenkor megnő az oxitocin termelés a szervezetben, ezáltal csökken a stressz és a szorongás érzése. A képregények szereplői között a legtöbben a félelem, különcség és a veszteség érzésével küzdenek. Egy kiközösített gyereknek vagy fiatalnak ez tökéletes példa lehet abban, hogy kezelje a helyzetet valamint, hogy elfogadja magát.

A képregényben a fiatalok szavak nélkül is ki tudják fejezni érzéseiket, gondolataikat, ezért egy kedvelt forma számukra.

Képregény minta

Erre alapozva hirdetett meg Köszi, NEM! címmel képregénypályázatot az Erzsébet Ifjúsági Alap a 16 és 25 év közötti fiatalok számára, melyben a dohányzás káros hatásaira szeretnék felhívni a figyelmet és a „füstmentes” életmódot népszerűsíteni.

A zsűri az első három helyezettet ajándékkal jutalmazza:

  1. DJI Tello drón
  2. DJI Osmo Mobile képstabilizáló
  3. JBL T600 fejhallgató

Az alkotásokat 2020. május 15-ig kell beküldeni elektronikusan, majd pedig postai úton is.

Képregényre fel!