utazás
#Suli, munka

Kulturális sokk a világ körül

2020.07.08.
3 perces olvasási idő

A világ országaiban eltérő szokásokat tapasztalhatunk. Mennyi borravalót illik adni, mennyire álljak közel egy idegen emberhez, mit illik és mit nem? Avagy: hogyan kerüld el a kellemetlen helyzeteket külföldön?

A borravaló kultúrája az Egyesült Államokban

Azok számára, akik az USA-ba utaznak, a legkomolyabb meglepetést az országban kialakult borravaló kultúra okozhatja, mivel tulajdonképpen minden szolgáltatás igénybevétele után elvárják, hogy hagyj valamennyi borravalót. Egy éttermi étkezést követően, amikor a pincér kihozza a számlát a végösszeggel, arra számítanak, hogy 15-25%-nyi borravaló üti majd a markukat. Ez ugyanígy igaz a bárokra, hotelekre sőt, még a WC takarítókra is.

Edd meg, amit kaptál

A Dél-Afrikába látogatók gyakran tapasztalhatják, hogy amikor egy-egy törzsi helyen vannak vagy kisebb településen, kapnak valamilyen helyi jellegzetes ételt az üdvözlés vagy a tisztelet jeleképp. Ez a rovaroktól kezdve a feláldozott állatok szervéig bármi lehet, és ha visszautasítod, azt a helybéliek tiszteletlenségnek vagy sértésnek fogják venni.

A pizza mérete

Gyakori hiba az európai turisták körében, hogy az USA-ban nagy pizzát rendelnek, mert ahhoz vannak hozzászokva, hogy egy emberes adagot kapnak. Ez Amerikában nem így működik, éppen ezért nagyon meglepődhetsz, amikor megkapod a rendelésed.

Vallásos életmód

A nem vallásos utazók nagy valószínűséggel nem fognak túl jól aludni Isztambulban. Készülj fel arra, hogy hajnali 3 körül hangosbemondókon keresztül imádkozik majd minden muszlim, szóval nem árt füldugót vinni.

Hajléktalanok

A nyugati országok lakosainak egy rendkívül naiv kép él a fejében a hajléktalanokról. Ez abból áll, hogy a hajléktalanok magányosan kószálnak a városban. Dél-Koreában teljesen szokványos, hogy 50-100 fős hajléktalan csoportok mozognak egyként a városban.

WC papír a kukában a WC helyett

Egyes helyeken, mint például Görögországban, az utazókat jelek figyelmeztetik arra, hogy a kukába dobják a használt papírt, és ne húzzák le azt. Ez az olyan országokban fordul elő, ahol nem elég fejlett a csatornarendszer.

Egészséges étkezés

A Japánba utazó embereket gyakran sokkolja, amikor látják, hogy mennyire kevés az elhízott lakos. A japánok 25%-a van az elhízott kategóriába sorolva, míg az amerikaiak 66%-a kerül ugyanebbe a csoportba. Japán egészséges és drágább ételei, illetve a borsos árú járművek úgy tűnik, jó hatással vannak minden ott élőre.

Nem mindennapi termékek a boltokban

A finn és amerikai szupermarketekben a tejtől és kenyértől kezdve a puskáig, töltényekig, egészen a szexjátékokig mindent megtalálhatsz. Ha egy cudar tél van kilátásban, egy nagy bevásárlás alkalmával MINDENT beszerezhetsz egy helyen.

Gyalogosok az úttest közepén

Egy amerikai utazó igencsak meg lehet lepve, amikor zöld lámpát lát maga előtt a kocsijában ülve és mégis gyalogosok mászkálnak az autója előtt. Az USA-ban, illetve Lengyelországban ez teljesen megszokott a gyalogok körében, viszont a balesetek minimalizálásának érdekében már pénzbüntetéssel honorálják ezt a tevékenységet.

A vevőnek mindig igaza van

Ha nyugati országból érkeztél, ahol az utóbb említett hozzáállás az uralkodó, nem biztos, hogy kellemes lesz, amikor megtapasztalod, hogyha Görögországban kritikát mondasz egy boltban vagy étteremben a szolgáltatásról, a tulaj egy szempillantás alatt kizavarhat a helyről.

Enni vagy meg nem enni?

A nyugati országok lakosainak ez egy komoly sokk lehet, mivel azon az elven vagyunk, hogy mindent megeszünk, ami a tányéron van. Viszont egyes ázsiai országokban, mint például Kínában, ha üres a tányérod, azt a házigazda tolakodásnak veheti, mert azt hiszi, még többet akarsz enni.

Bizarr felszállási módszer a vonatra

Indiában feljutni egy vonatra hihetetlenül más, mint azt itthon megszokhattuk. Ha fel akarsz jutni, meg kell küzdened minden emberrel, akik csípnek, könyökölnek, karmolnak, hogy felszálljanak.

A személyes tér inváziója

Attól függően, hogy milyen közel áll egy illető a másiktól beszélgetés közben, különböző dolgokat fejez ki. Az USA-ban például, ha túl közel állsz a másikhoz, azt vonzódásnak vagy épp agresszivitásnak érezhetik. A németek és a britek rendszerint távolságtartóak, viszont a mexikóiak zavarba ejtően közel mehetnek.

A pub kultúra

Azoknak, akik frissen érkeztek az Egyesült Királyságba, picit meglepő lehet egy-egy tömött pub látványa, ahonnan az emberek még az utcákra is kicsordulnak a sörös korsóval a kezükben. A puboknak rendkívüli kulturális jelentősége van a brit területeken évszázadok óta, és egyelőre nem úgy tűnik, mint ami változna.

Csók köszönésnek

A franciáknál előfordul, hogy csókkal üdvözlik egymást. Ez komoly sokkot okozhat azoknak, akik olyan környezetben nőttek fel, ahol nem lettek hozzászokatva az ilyen szintű érintkezéshez. Ez szinte egy rituálé a franciák körében és hosszan visszanyúló része a kultúrájuknak.

Sorban állás

A britek különösképpen büszkék a sorbaállási képességeikre. Az aranyszabály, amihez tartják magukat: ne hagyja figyelmen kívül a sort, akár a metróhoz várakozik, akár a Wimbledonra. Az előzgetéssel nem teszed magad népszerűbbé!

Robotok-teve versenyen

Sokunknak valószínűleg nem a legmegszokottabb párosítás a teve és a robot, viszont a Közép-Keleten, mint például Ománban ez a tradíciók és a mai technológia találkozását jelzi.

Idegenekkel való beszélgetés

Azok az utazók, akik Csehországba látogatnak, különösen a közvetlen országokból érkezők, csendes kis látogatást tapasztalhatnak, ugyanis a csehek rendszerint nem beszélnek idegenekkel, még részegen sem engedik el magukat igazán ilyen szempontból.

Meztelenség

Az amerikaiaknak vagy ázsiaiaknak kellemetlen lehet, hogy európai országok utcáit járva 10 méteres óriás plakátokról kacsint rájuk egy-egy formás testű, alulöltözött bikini modell.

Fordított gesztusok

A Bulgáriába utazók nagyon könnyen összezavarodhatnak, ugyanis a helyieknél a bólogatás a nemet jelenti, míg a fejrázás az igennel, helyesléssel egyenértékű. Próbáld meg nem összekeverni ezeket a jeleket és számtalan kellemetlenségtől kímélheted meg magad!

(KamaszPanasz – Gy.P.)