nyelvtanulás
#Suli, munka

10 tipp a hatékony nyelvtanuláshoz

2022.02.22.
3 perces olvasási idő

Ahogy azt már ezerszer hallhattuk, úgy a legegyszerűbb elsajátítani egy nyelvet, ha teljesen elmerülsz benne és szinte körülvesz téged. De nézzünk kicsit más módszereket. A következőkben a nyelvtanulás 10 legjobb útjáról olvashattok.

Sokan úgy gondolják, ha folyékonyan szeretnél beszélni egy nyelvet, akkor ki kell költöznöd az adott országba. Ne érts félre, ha másik országban élsz, az biztosan nagyban hozzájárul a nyelvtanuláshoz, de nagyon sok embernek nem adatik meg ez a lehetőség, vagy legalábbis egyelőre nem.

Én például olaszul tanulok, ami teljesen a szenvedélyemmé vált, így igyekszem szó szerint az életem részévé tenni az olasz nyelvet. Olyan dolgokat keresek, amik kapcsolódnak a nyelv elsajátításához, vagy éppen csak ahhoz, hogy milyen is olaszokkal lenni.

Ennek tudatában, szeretnék veletek megosztani 10 jól bevált módszert, amelyek segítségével el tudsz merülni egy általad választott nyelvben (vagy nyelvekben), légy akárhol is, és még a tanulási folyamatot is felgyorsíthatod.

Be a fülhallgatókkal

Akár házimunkát végzel otthon, akár a buszon utazol, vagy csak suliba igyekszel, keress rádiócsatornákat vagy podcasteket és hallgass bele! Böngéssz az ízlésednek megfelelő zenekarok és művészek között, és töltsd le a zenéjüket!

Millió podcast van mindenféle elképzelhető témában, beleértve a szórakozást, a politikát, a híreket és a tudományt. Kutass olyan témák után, amik érdekelnek és hallgasd azokat!

Még ha nem is állandóan csak ezt hallgatod, tudat alatt akkor is tanulsz. A füled hozzá fog szokni a nyelv dallamához és a kiejtéshez.

Mixeld azokkal a dolgokkal, amiket egyébként is hallgatsz. Hallgass híreket, interjúkat, dokumentumfilmeket, beszédeket, és persze zenét! A formátum megváltoztatásával elkezdheted felismerni a szavakat a szövegkörnyezetükben. A zeneszöveg még erőteljesebben bevésődhet a memóriádba.

Nézz filmet

Ha legközelebb leülsz filmet nézni, tegyél rá feliratot és kapcsold be a szinkront is! Keress filmeket az adott nyelven! Tegyél rá olyan feliratot, amilyen nyelven szeretnél tanulni!

Egy másik remek módszer: a kedvenc filmedet nézve is használj feliratot, hiszen ennek már ismered a történetét, és így könnyebben tudsz a szövegre koncentrálni.

A következő alkalommal, amikor filmet nézel, nézd meg az eredeti, és a külföldi címét is az IMDB-n. Gyakran a fordítás egyáltalán nem felel meg az eredeti elnevezésnek. Találd ki mit jelent valójában a cím! Gondold át, hogyan nyer igazából értelmet! Mi a kapcsolat a film és a cím között? Sosem fogsz elfelejteni egy új szót, amiről egy felejthetetlen filmre asszociálsz. Ez mindig beválik.

Böngéssz a Youtube-on, és nézz interjúkat a kedvenc külföldi színészeiddel! Próbáld figyelni a hozzászólásokat, hogy elsajátíts néhány kifejezést, vagy mondatot, amit még nem ismersz. (De vigyázat! A Youtube-on találkozhatsz furcsa kommentekkel is.)

Hívd segítségül a telefonodat

Változtasd meg a telefonod vagy a táblagéped nyelvét! Ez kiváló módszer a felszólító mód megismerésére, csakúgy, mint a szavak tanulására, mert legalább tudsz következtetni a jelentésükre.

Tölts le applikációkat és tedd kicsit játékossá a nyelvtanulást! Játssz olyan alkalmazásokkal, mint a Mondly, a Memrise, a Duolingo, a LinQ és a Babbel.

Hallgatózz

Hallasz valakit franciául beszélni a buszon, vagy éppen egy étteremben? Próbálj kicsit közelebb ülni az illetőhöz, és hegyezd a füled! Persze azért ne legyél az az ijesztő figura, aki kihallgat egy magánbeszélgetést! De figyeld, hogy milyen szavakat tudsz felidézni és hallgasd, hogyan ejtik ki azokat! Mennyit értettél belőle? Miről beszéltek? Hallottál valami érdekeset, aminek szívesen utánanéznél?

Figyeld a reklámokat

Fordíts figyelmet a hirdetőtáblákra, a feliratokra, hirdetésekre, újságos standokra! Gondolkozz, hogy mit jelenthetnek valójában ezek a reklámok. Hány szót ismersz fel? Láttad már valahol ezeket a kifejezéseket? Ez egy remek szisztéma, hogy megtanuld a szóképeket és kicsit felfrissítsd a felszólító módot is.

Tanuld meg a dalszöveget

Az előbbiekben említettem a zenehallgatást. Nos, haladjunk még egy lépcsőfokot! Próbáld felismerni a szavait, illetve kitalálni mit jelenthet a szövege kedvenc számodnak! Sőt mi több, nézhetsz feliratos videókat a Youtube-on, és énekelheted is a dalokat. Olvasd el a fordítását és fejleszd a szókincsedet!

Nézz TV-t

Kezdj el sorozatot vagy szappanoperát nézni az adott nyelven! Nem számít, ha nem érted mindig, hogy mit mondanak, ez ne tántorítson el! Próbáld kitalálni, miért vicces, vagy szomorú egy szituáció. Ha egy poén kapcsolódik egy bizonyos szóhoz, akkor könnyen lehet, hogy az nem értelmezhető a te nyelveden. Találd ki, mi lenne rá a legmegfelelőbb fordítás!

Használd a közösségi hálót

Beszélgess olyan ismerősökkel a Facebookon, akik az általad választott nyelven tanulnak! Hasznos, hogy naponta látod a posztjaikat és kaphatsz belsős információkat, láthatsz videókat az ő nyelvükön. A barátaidból válhatnak a legjobb tanáraid. Az idővonaluk kiváló anyag lehet a nyelvtanulásodhoz.

Szólalj meg

Nem számít, milyen félénk vagy, vagy ha még nem érzed magad biztosnak a nyelvtudás terén, vedd rá magad, hogy beszélgess! Talán kisegíthetsz egy eltévedt turistát. Nem fogja zavarni őket a botladozásod a nyelvben, miközben éppen szívességet teszel nekik.

Csatlakozz egy csoporthoz

Használd a Meetup.com-ot, hogy találj szervezett közösségi eseményeket a környékeden, ahol tudsz az adott nyelven eszmecserét folytatni. Ez több szempontból is nagyon hasznos lehet, hiszen szerezhetsz új barátokat, és gyakorolhatod a társalgást is.

Ha a fővárosban élsz, szörfölj a Meetup.com-on, vagy más turistákat segítő alkalmazáson, és keress vezetett gyalogtúrákat az általad tanult nyelven. Nézd meg, mennyit tudsz a városodról és frissítsd fel a történelmi tudásodat, és a múlt időt!

(KamaszPanasz - R.P., forrás: theintrepidguide.com)