érettségi 2016
#Suli, munka

Matek érettségi 2016: a vizsga feladatai

2016.05.03.
2 perces olvasási idő

A szokásoknak megfelelően idén is a matematika vizsgával folytatódik az írásbeli érettségi második napja. 8 órától 11 óráig tart a vizsga, melyben két feladatlapot kapnak a diákok, az elsőre 45 perc, a másodikra pedig 135 perc áll rendelkezésre.

Matematika vizsgatárgyból középszinten 1.232 helyszínen 73.629 vizsgázó, emelt szinten 88 helyszínen 3.774 vizsgázó tesz érettségi vizsgát. (Matematika vizsgatárgyból középszinten angol, francia, horvát, német, olasz, orosz, román, spanyol, szerb és szlovák nyelven, míg emelt szinten angol, francia, német, spanyol és szerb nyelven is lesz vizsgázó.)

Mik a középszintű vizsga feladatai?

A legelső információk szerint halmazelmélet, gráfos feladat és trigonometria is szerepel a matematika érettségi írásbeli tételei között - írja az eduline. A feladatlap egy halmazelmélettel kezd, de van mértékegység átváltás is. Egy szöveges gráfos feladat is nehezítheti a diákok dolgát. Szerepelnek továbbá egyszerű egyenletek, logikai feladatok és ezen alapuló igaz-hamis állítás, sorozatszámítás, valószínűségszámítás, függvények és trigonometriai számítások is. A 12 feladat gyors számításokkal, függvénytáblázat segítségével oldható meg.

A középszint második részében egy egyenlettel és egy egyenlőtlenséggel kell megbirkózniuk a diákoknak, majd egy síkidom belső szögeit kell kiszámolni. Egy másik feladatban emelkedő számsorokat kell összehasonlítani - adta hírül az eduline.

A vizsga második felének B részében lehet elemezni egy diagramot, a feladat valószínűségszámítást is tartalmaz. Választható egy függvényes, hozzárendeléses feladat is. Egy térbeli alakzattal kell különféle számításokat elvégezni a B rész harmadik feladatában.

A matematika vizsgatárgy emelt szintű írásbeli vizsgája 240 perces. Az írásbeli vizsga itt is két részből áll, a vizsgázó a rendelkezésére álló időt szintén tetszése szerint oszthatja meg az I. és a II. rész, illetve az egyes feladatok között és azok megoldásának sorrendjét is meghatározhatja. Az I. részfeladatsor négy feladatból áll, s azok több részkérdést is tartalmazhatnak. A II. részfeladatsor öt, egymással megegyező pontszámú feladatot sorol fel. A vizsgázónak az öt feladatból négyet kell kiválasztania, megoldania, és csak ez a négy értékelhető.

Mi segíthet a feladatok megoldásában a diákoknak?

A vizsgázók közép- és emelt szinten is használhatnak függvénytáblázatot (egyidejűleg akár többfélét is), szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas zsebszámológépet, körzőt, vonalzót, szögmérőt, amelyről maguk gondoskodnak. Ezeket az eszközöket a vizsgázók a vizsga során egymás között nem cserélhetik.

A feladatok megoldását központilag kidolgozott javítási-értékelési útmutatók alapján értékelik, amelyet holnap reggel a KamaszPanaszon is közzéteszünk.

(KamaszPanasz - MTI, eduline.hu, oktatas.hu)