tanul
#Suli, munka

23 tipp a gyorsabb tanuláshoz

2019.05.01.
4 perces olvasási idő

Legyen szó egy új tananyag vagy nyelv elsajátításáról, az elménk folyamatosan új információt szív fel, minden nap tanulunk valamit. Egy kis karbantartással az elméd borotvaélessé válhat, és kész lesz bármilyen kihívással megbirkózni, és magáévá tenni az új információt. Tartsd az elméd csúcsformában, és kövesd tippjeinket!

1. Eddz

A súlyemelésnek és kardio edzéseknek rengeteg fizikai előnye van, de kiderült, hogy a tanulást és a memóriát is fejleszti. Ha zavarosak a gondolataid, tégy egy gyors sétát, vagy irány az edzőterem! Egy tanulmány kimutatta, hogy a memória és a kognitív készségek már egy 15 perces edzés után is mérhetően javulnak.

2. Meditálj

A rendszeres meditáció nemcsak a stressz kezelésére jó, de fejleszti a memóriát, és a koncentrálóképesség időtartamát is.

Gyorsabban tanulás

3. Egyél egészséges zsírokat

Az omega-3 zsírsavak létfontosságúak az agyműködéshez, és segítenek irányítani az agy tanulási- és memóriaközpontját. A lazac, a hering vagy a makréla köztudottan remek forrásai az omega-3-nak. Húsmentes forrásként kiváló alternatíva például a dió, mogyoró, tökmag.

4. Aludj

Ha eljön a kritikus pillanat, az emberek gyakran áldozzák fel az alvásidejüket annak érdekében, hogy még többet tanuljanak vagy dolgozzanak. Ez azonban nem éri meg. Az elegendő alvás minden éjjel elengedhetetlen a megfelelő agyműködéshez, a jó ítélőképességhez, a jó reakcióidőhöz, de még a következetes nyelvhasználathoz is. Ha valaki eleget alszik, az agya sokkal gyorsabban tanul.

5. Igyál vizet

Ez talán könnyű feladatnak tűnik, de a dehidratáció gyakoribb, mint gondolnád - ha szomjas vagy, már túl késő. A hidratációval javul a reakcióidő, és jobban fog az agy. Ne feledd, hogy rengeteg étel is - különösen a gyümölcsök, levesek - meglepően jó folyadékforrások.

6. Jógázz

Van egy egyszerű mód arra, hogy hogyan javítsd az agyad szürkeállományát: jógázz. Akik jógáznak, kevesebb kognitív problémát tapasztalhatnak.

7. Találj egy hobbit

Fontos, hogy minden nap foglalkozzunk valamivel a tanuláson és a munkán kívül. Az agyadnak időre van szüksége ahhoz, hogy a megtanult információt elraktározza. Ha egy hobbit űzöl, azzal új dolgokat tanulhatsz. Próbálj ki valamit, ami nagy koncentrációt és szem-kéz koordinációt igényel. Egy tanulmány kimutatta, hogy azoknak, akik bűvészkedni kezdtek, fejlődött a szürkeállományuk (bár ez eltűnt amint abbahagyták). Még egy ok arra, hogy mindig tanuljunk valami újat.

8. Készíts napirendet

Egy ember életében a siker sokszor a dolgok kivitelezésétől függ, tehát jó ötlet lefektetni a célokat és egy reális ütemtervet készíteni. De az is fontos, hogy az intenzív munkát pihenéssel megszakítsuk időnként.

9. Nevess

A pihenésre kijelölt idő fontos, hogy ne égj ki, de még jobb, ha valaki olyannal pihensz, akivel nevetni is tudsz. Kimutatták, hogy csupán már a nevetés is segít a problémamegoldó képességben és a kreativitásban. Vicces, nem?

10. Maradj motivált

Tedd fel a kérdést: „Miért is tanulom én ezt?” Az emberek könnyebben tanulnak, ha az információt hasznosnak találják. Válassz olyan kurzust, hobbit, vagy karriert (ez persze nem könnyű) ami fontos és izgalmas számodra.

11. Melegítsd be az agyad

Szórakozz kicsit, mielőtt nekikezdesz a munkának - próbáld meg szellemileg bemelegíteni az agyadat rímelős játékokkal vagy értelmetlen szavak kiejtésével. Ez segít majd lazítani és sokkal fogékonyabb leszel a tanulásra.

12. Találj egy barátot

Ha reménytelen harcnak érzed a feladatra való koncentrálást, kérj meg valakit, hogy csatlakozzon. A csoportos tanulás (osztályban, könyvklubban, haverokkal) jó ötlet, segít fenntartani a figyelmet és némi számadási kötelezettséget is ad.

13. Csekkold a környezeted

A jó tanulókörnyezet a legfontosabb. Általánosságban tisztának és nyugodtnak kell lennie, de az is jó, ha valami újdonság van benne: próbálj meg dolgozni/tanulni egy kávézóban, parkban, vagy csak egy másik szobában. Az ágyban fekvést viszont kerüld el - bár egy tanulási területnek kényelmesnek kell lennie, az ágyat jó, ha az alvással és a pihenéssel társítjuk. Máshol jobban tudsz majd koncentrálni.

14. Fejleszd a metakogníciód

Ez gyakorlatban néha egyszerűen csak annyit jelent, hogy lassabban olvass valamit, ha nehéz a nyelvezete, vagy fejlessz ki egy új rendszert a jegyzetelésre. Egyszerűbben, a metakogníció arról szól, hogyan légy megfontolt a tanulási módszerrel kapcsolatban, és szükség esetén hogyan tégy változtatásokat.

15. Egyszerre csak egy dolgot csinálj

A multitaskingot (több dolog végzése egyszerre) talán egyfajta felbecsülhetetlen jellemzőként hangoztatják, de kimutatott, hogy a feladatok közti oda-vissza kapcsolás miatt így sokkal több idő kell ahhoz, hogy elvégezzünk egy feladatot. Próbálj céltudatosan tanulni, és kerüld a multitaskingot!

Tanulási tippek otthonra
Hazaérsz, lehajítod a táskád, beülsz a tévé elé, megnézed a kedvenc sorozatod. Majd elkezdesz chatelni, és elrepül 3-4 óra. Végül hazaér apa és anya, kezdődnek este a jó filmek. "Hoppá, mikor is tanultam?" - merül fel a kérdés. Összegyűjtöttünk néhány hasznos tanulási tippet, hogy hatékonyabbá tehesd az otthoni tanulást. Tanulási tippek

16. Ne félj a kudarctól

Egy tanulmány kimutatta, hogy azok, akik segítség vagy instrukciók nélkül próbáltak matematikai feladványokat megoldani, hajlamosabbak voltak a bukásra. Ugyanakkor mialatt megpróbálták a feladatot megoldani, rengeteg ötlettel hozakodtak elő a problémák természetéről és a lehetséges megoldásokról, ami később segített nekik a hasonló problémákkal hamarabb megbirkózni. A jelenséget „eredményes bukás”-nak nevezzük. Mivel ez hasonló a megpróbáltatás folyamatához, kreatívan és rugalmasan tartja az elmét.

17. Teszteld magad

Ne várj a vizsgahétig - teszteld magad rendszeresen, vagy ami még jobb, egy osztálytársad vagy barátod kérdezzen ki. Ha nehezedre esik elég gyorsan válaszolni a kérdésekre, jobb, ha átnézed még egyszer az anyagot.

18. Nyomatékosíts

Próbáld meg az összes lényeges információt beilleszteni egy egyszerű emlékeztető mondatba, mozaikszavak vagy rímek használatával. Próbáld meg az információt úgy elképzelni, mint egy képet, pl. illusztrációt, táblázatot vagy térképet. A vizuális tudás segít abban, hogy az elmédben egy erősebb ábrázolásmód alakuljon ki.

19. Összefüggéseiben tanuld az információt

A tankönyvek (és a rossz tanárok) gyakran csak tényeket és szabályokat közölnek, anélkül, hogy odafigyelnének arra, hogy a diákok megértsék az összefüggéseket is. Ha megérted, hogy mikor, hol és miért fontos az adott információ, könnyebben megszilárdul majd az agyadban.

20. Használj többféle forrást

Minél többféleképpen találkozol az információval, annál könnyebben megőrzöd majd. A különböző források az elméd különböző területeit mozgatják meg, és könnyebben vissza tudod hívni a dolgokat és megőrizni a tudást, ha az agyad különböző részei összhangban dolgoznak. Próbálj olvasni, internetről letöltött hanganyagokat hallgatni, YouTube videókat nézni, hangosan tanulni, vagy saját magadtól írni róla.

21. Kapcsold össze a már létező tudásoddal

Ha azt, amit most tanulsz, össze tudod kapcsolni valamivel, amit már tanultál, akkor javulni fog az emlékezőképességed, és ez elősegíti az új dolgoknak a megtanulását. Például, ha Macbeth-ről tanulsz, talán segíteni fog, ha összekapcsolod Shakespeare-rel, Skóciával vagy a középkorról szerzett tudásoddal.

22. Találj ki negatív következményeket

Sok ember azért nem éri el a céljait, mert semmi következménye nem lesz annak, ha abbahagyják a munkát. Orvosold a problémát azzal, hogy negatív ösztönzéseket találsz ki (pl. egy hónapig mosod a tesód szennyesét), annak érdekében, hogy kitarts a céljaid mellett.

23. Légy magabiztos

Végül légy magabiztos és higgy abban, hogy menni fog. Nem csak azért mert ez az igazság, de kimutatták, hogy ha valaki hisz a tudásában, akkor az ténylegesen fejlődni fog. Ne aggódj, menni fog.

(KamaszPanasz - K.F., lifehack)