egyetem
#Suli, munka

Pótfelvételi: minden, amit tudnod kell róla

2013.08.09.
2 perces olvasási idő

Nem vettek fel egyik megjelölt szakra sem? Nem szeretnél egy évet kihagyni a továbbtanulásban, de nem tudod, hogy mit tegyél? Ne ess kétségbe, van megoldás: a pótfelvételi.

Pótfelvételi, a biztonsági tartalék

A pótfelvételi segít, hogy akkor is továbbtanulj, ha idén egyetlen egyetemre vagy főiskolára sem vettek fel. Tudnod kell, hogy a legtöbb, pótelvételi során meghirdetett szak fizetős, vagyis jól át kell gondolnotok a szüleiddel, hogy tudjátok-e vállalni a tandíjat. Fontos, hogy ellenőrizd, hogy elegendő-e a pontszámod a kiválasztott szakra, a pótfelvételinél ugyanis minimum ugyanakkora lesz a ponthatár, mint a normál felvételinél.

TanulóGondold át jól, hogy melyik szakot választod, mert a pótfelvételi során csak egyetlen szakra adhatod be a felvételi papírodat. Ha meggyőződtél róla, hogy elegendő ponttal rendelkezel, akkor minden, a felvételihez szükséges papír újra be kell küldened. A pótfelvételire csakis elektronikus jelentkezhetsz az e-felvételi rendszerében, ugyanúgy, ahogyan a normál felvételinél is tetted.

Pótfelvételire augusztus 12-én éjfélig jelentkezhetsz, és augusztus 14-ig kell hitelesíttetni az Ügyfélkapun keresztül. A pótfelvételin csak azok jelentkezhetnek, akik a felvételi során egyetlen megjelölt képzésre sem kerültek be, vagy akik nem jelentkeztek egyetlen szakra sem a felvételin. A pótfelvételi eljárás 5000 Forintba kerül. A ponthatárokat valószínűleg augusztus 29-én hirdetik ki, ekkor dől el, ki került be az általa megjelölt képzésre.

A legtöbb pótfelvételiben meghirdetett szak fizetős. Lássuk, mely egyetemeken mennyit kell fizetni félévente!

Az orvosi képzés a legdrágább

Az orvosi és fogorvosi szakokon a legmagasabb az önköltség: a Pécsi Tudományegyetemen az általános orvosi képzés félévente 950 ezer, a fogorvosi 1 millió 50 ezer forintba kerül. A Semmelweis Egyetem általános orvosi képzéséért szemeszterenként 1 millió 20 ezer forintot kell fizetni. A gyógyszerész szak Pécsett és a Szegedi Tudományegyetemen is 750 ezer forintba kerül.

Ugyanennyit kell fizetni a Magyar Táncművészeti Főiskola - angol nyelvű - táncművészeti képzéséért is. Az IBS Nemzetközi Üzleti Főiskolán egy félév az angol nyelvű gazdálkodási és menedzsment, illetve pénzügy és számvitel szakon 806 ezer forint.

A Budapesti Gazdasági Főiskola angol nyelvű kereskedelem és marketing, pénzügy és számvitel, német vagy angol nyelvű turizmus-vendéglátás, illetve angol vagy francia nyelvű nemzetközi gazdálkodás képzéséért szemeszterenként 350 ezer forintot, illetve 30 ezer forint idegen nyelvi képzési hozzájárulást kell fizetni.

A bölcsész- és a pedagógiai képzések a legolcsóbbak

A pedagógiai képzések a Debreceni Egyetemen és a Kaposvári Egyetemen a legolcsóbbak: Debrecenben az andragógia, a csecsemő- és kisgyermeknevelő, illetve az óvodapedagógus alapszakon 115 ezer forintba kerül egy félév.

A Kaposvári Egyetemen a magyar, az óvodapedagógus és a tanító szak 115 ezer forintba kerül, a Kecskeméti Főiskola Tanítóképző Főiskolai Karán pedig 130 ezer forintot kell fizetni szemeszterenként.

A Károli Gáspár Református Egyetem óvodapedagógus, szociális munka és tanító szakjain félévente 140 ezer forintot kell befizetniük a hallgatóknak: ugyanezek a szakok a nagykőrösi telephelyen 130 ezer forintba kerülnek.

A legolcsóbb bölcsészképzéseket a Nyugat-magyarországi, illetve a Pannon Egyetem hirdeti: előbbin az anglisztika, germanisztika, szlavisztika és történelem képzésért félévente 115 ezer forintot kell fizetni.

A Pécsi Tudományegyetemen 130 ezer forintot kell fizetni az anglisztika, germanisztika, magyar, néprajz, ókori nyelvek és kultúrák, pedagógia, romanisztika, romológia, szabad bölcsészet, szlavisztika és történelem képzésért is.

A Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Karán a germanisztika szak néderlandisztika és német szakirányáért, a romanisztika olasz és francia szakirányáért, illetve a szlavisztika orosz szakirányáért félévente 143 ezer forintot kell fizetni.

A Miskolci Egyetemen 140 ezer forintba kerül a képzés az anglisztika, germanisztika, a magyar, a pedagógia, a szabad bölcsészet, a történelem és a régészet szakon is. A Nyíregyházi Főiskolán 140 ezer forintot kell fizetni az anglisztika képzésért.

A gazdasági képzések a Tomori Pál Főiskolán a legolcsóbbak: 130 ezer forintot kell fizetni a gazdálkodási és menedzsment, a nemzetközi gazdálkodás és a pénzügy és számvitel szakért. Ennyibe kerül a szabad bölcsészet, illetve a nemzetközi tanulmányok képzés is.

A Wekerle Sándor Üzleti Főiskolán szemeszterenként 145 ezer forint önköltséget kell befizetni az emberi erőforrás, gazdálkodási és menedzsment, kereskedelem és marketing, nemzetközi gazdálkodás, illetve pénzügy és számvitel szakon.

(Forrás: felvi.hu)