Főoldal / SULI / Lehet tanulni alvás közben?
  2013-02-05

Lehet tanulni alvás közben?

Bizonyára már Te is hallottál a relax nyelvtanulási módszerről, melynek lényege, hogy elalvás előtt, relaxált állapotban kell hallgatni a tanulandó anyagot. Noha a módszert sokan kétkedéssel fogadták, egy új kutatás eredménye szerint valóban hatékony!

- hirdetés -

Tudunk alvás közben „passzívan” tanulni?

A chicagói Northwestern Egyetem kutatói legújabb kísérletükben olyan vállalkozó szellemű hallgatókat vizsgáltak, akik valamilyenLehet tanulni alvás közben? hangszeren játszanak. A kísérleti alanyok feladata az volt, hogy adott idő alatt megtanuljanak két különböző zeneművet. Ezután 90 percig szundíthattak az önkéntesek, és az alanyok egyik fele közben a megtanult darabot hallgathatta fejhallgatón keresztül, a kutatók pedig mérték mindannyiuk agyműködését. A lejegyzett agyi aktivitásokat arra használták, hogy megbizonyosodjanak arról, milyen hatásai vannak a zenének a mély alvásra, más néven a „lassú hullámú alvás”-ra, amely bizonyítottan az emlékek elmélyítéséért felelős.

Az eredmények és a konklúzió

Az alanyoknak később el kellett játszaniuk a megtanult dallamot. A kísérlet eredménye, hogy azok az önkéntesek, akik a relaxáció közben hallgathatták a dallamot, kevesebb hibát vétettek, mint azok, akik nem hallgathatták azt. Az elektrofiziológiai jelek pedig kimutatták, hogy egyik esetben sem szakadt meg az alvás.

Turbózd fel a memóriádat!
Amikor egyetemi hallgató voltam, 5 tárgyat kellett idegen nyelven hallgatnom, hogy megszerezzem a diplomámat. Voltak óráim spanyolul, latinul, ógörögül, és nem is kell mondanom, hogy örülök, hogy már vége. Szó szerint órákat töltöttem az igeragozás magolásával, és valószínűleg sok fát elfogyasztottam azzal a rengeteg tanulókártyával, amelyeket használtam.

7 technika

Az alvás alatti zene vagy más hang hallgatása elmélyítheti azokat az ismereteket a memóriánkban, amiket nap közben szereztünk.

Igaz ugyan, hogy teljesen új információkat nem tudunk megtanulni alvás közben, de növelni tudjuk a már elsajátított ismeretek hatékonyságát, mélységét.  A felmérés vezetője így nyilatkozott: „Ha például napközben nyelvet tanultál, és este megpróbálod ilyen módon elmélyíteni a tudásodat, akkor ezzel segítheted a tanulást.”

(Gy.Z.; theatlantic.com)

  Kapcsolódó cikkek


Tovább a témában: Agy, Tanulás