különóra
#Suli, munka

Különóra: kell vagy nem? Mennyibe kerül?

2012.02.23.
2 perces olvasási idő

A különóra hasznos dolog, ha magadtól jársz rá, ha a szüleid nyomására. Hogy ki miért áldozza fel a szabad délutánjait egy fárasztó iskolai nap után, az egyéni motiváció függvénye. Hogy ki teheti meg, hogy magántanárt fizessen, az pedig pénz kérdése.

Ma szinte mindenki jár valamilyen különórára, hiszen a verseny nagyon szoros és nagyon kiélezett, szülők és szülők közt, illetve diákok közt a jobb helyekért, fiatal felnőttek közt az állásokért. Mindenki jó, jobb, a legjobb akar lenni. Ehhez pedig sokszor segítség kell.

Te jártál már különórára? És ha igen, mért?

Többféle motivációja lehet annak, aki különórára adja a fejét. Lehet, hogy valami távolabbi célja van vele az illetőnek, mondjuk egy hobbi kiteljesítése, vagy utazás, költözés előtt akar valaki többet tudni egy idegen kultúráról vagy megtanulni egy idegen nyelvet, zenét vagy egyéb készséget akar fejleszteni. Van, aki azért jár különórára, mert a szülei vágyait, meg nem élt álmait teljesíti be nyomásukra.különóra

A legtöbben valamilyen tantárgybeli hiányosságukat próbálják behozni, de akadnak olyanok is akik pont azért fizetnek meg egy magántanárt, hogy abból fejlessze őket tökéjre, amihez a legjobban értenek. Ha nem elég a gyereknek vagy szüleinek, amit az iskola nyújt, akkor is különórát választanak. Te miért jártál magántanárhoz?

Ki engedheti meg?

Hát ez az! A különóra nem olcsó mulatság. Az árak változóak. Egy idegen nyelv óráért, ami lehet 45 vagy 60 perces is az 1000 forinttól 4500-ig kérnek, attól függően, hogy mennyire különleges vagy ritka a tanulni kívánt nyelv. A külön zene és énekórák, a főző és tánctanfolyamok szintén nagyon széles pénzügyi skálán mozognak és nem tartóznak az olcsó szolgáltatások közé. A középiskolákban és gimnáziumokban tanult tantárgyak korrepetitorai közepes összegeket kérnek el a diákoktól körülbelül 800-2500 forintot egy óráért.

Ha egy családban legalább két gyermeket szeretnének külön órára járatni vagy azért mert tehetséges, vagy azért mert rászorul, vagy érdeklődik valami iránt esetleg szükséges (idegen nyelv tanulás) az komoly anyagi áldozatokkal jár. A havi 50-100 ezer forintot is jelenthet. Ki teheti meg mindezt? Az, akinek van rá. Vagy az, aki valahogy kispórolja magán, vagy az, aki lemond valamiről a különóráért, esetleg plusz munkát vállal (ő vagy a szülei), hogy fizetni tudja. Sajnos, az igazság az, hogy legtöbb esetben a különóra azoknak a fiataloknak a kiváltsága – különösen a zene, a nyelv, a különleges hobby órák tekintetében- akiknek a szülei mindezt meg tudják fizetni.

Mit lehet tenni, ha valaki akar, de nem tud fizetni azért az oktatási szolgáltatásért, ami a szíve vágya?

Nyitott szemmel kell járni és megragadni minden adandó lehetőséget. Vannak ingyenesen látogatható előadások. Vannak kurzusok, kedvezményes órák, közös, kollektív tanfolyamok, diák színi társulatok. Lehet zenét tanulni, énekelni, sportra járni, táncolni a legtöbb iskolában a diákoknak ingyen. Lehet az internet segítségével oktatási segédanyagokhoz, jegyzetekhez, kottákhoz, nyelvi leckékhez, információkhoz jutni. Legyél leleményes, kitartó, talpraesett és mint mondtuk, járj nyitott szemmel és vedd észre a kínálkozó lehetőségeket.

Túlzásba lehet esni?

Vannak gyerekek, akiknek minden délutánra jut valami. Néha nem is egy különóra. Te is így vagy ezzel? Ha belekezdtél valami, akkor azt vidd is végig. Időt kell, hagynod magadnak, hogy kiforrjon miben is vagy tehetséges. A lényeg, hogy élvezd azt, amit csinálsz. De vigyázz ne engedd, hogy az egymást érő különóráid a szüleid kívánságára vagy a te maximalizmusod miatt az iskolai teljesítményed, a kapcsolataid, a mozgás, a táplálkozás, az energiád rovására menjen.

(hotdog.hu)