verekedés
#Suli, munka

Mit lehet kezdeni egy verekedő diákkal?

2010.11.30.
1 perces olvasási idő

Még lopásért és verekedésért sem lehet azonnal elbocsátani a diákokat az általános- vagy középiskolából: ehhez fegyelmi döntés kell, na meg egy másik iskola, ahová „befogadják” a renitens tanulót. Milyen fegyelmezési eszközöket használhat a tanár, kiküldheti-e a tanóráról azt, aki nem odavalóan viselkedik és milyen jogai vannak a szülőnek és a diáknak?

2008 tavaszán eltanácsolták az egyik fővárosi, VIII. kerületi középiskolából azt a tizenhat éves diákot, aki fizikaórán odament verekedéstanárához, belerúgott, lökdöste, majd egy fém csapteleppel fenyegette meg – az iskola fegyelmi bizottsága úgy döntött, a renitens diák nem tanulhat tovább náluk, ezért áthelyezték egy másik intézménybe. Ezzel a középiskolás fiú a közoktatási törvényben szereplő lehető legszigorúbb büntetést kapta, a tanköteles korú, vagyis tizennyolc évnél fiatalabbakat ugyanis – akármit is tesznek – nem lehet eltiltani a tanév folytatásától, ahogy az oktatási intézményből sem zárhatják ki őket, még átmenetileg sem.

„A legszigorúbb fegyelmi büntetés az, ha a diákot áthelyezik egy másik osztályba, tanulócsoportba vagy iskolába. Ez utóbbit azonban csak akkor teheti meg az iskolaigazgató, ha a tanuló átvételéről egy másik intézmény vezetőjével már megállapodott.

Miért lehet kirúgni egy diákot és mért nem? Folytatás itt: www.eduline.hu