sport
#Mozgás

Mire figyelj, amikor sportcipőt választasz?

2020.11.16.
2 perces olvasási idő

A sportcipő igazi alapdarab, ami mindenki cipősszekrényében megtalálható. Nem véletlen, hiszen az egyik legkényelmesebb lábbeli, szuper tulajdonságokkal, és persze sokféle designnal. Utóbbi nagyon jó dolog abból a szempontból, hogy mindenki megtalálhatja a hozzá leginkább passzoló sportcipőt, azonban a bőség zavara meg is nehezíti néha a döntést. (x)

Sokan szeretnek a régi jó márkáknál maradni, és igazából ezen nincs is mit csodálkozni. Egy Adidas férfi cipő garantáltan nem fog csalódást okozni, ami a minőséget illeti, hiszen éppen azért olyan töretlen a márka népszerűsége hosszú évtizedek óta, mert már bizonyított. Ha strapabíró sportcipőt keresel, mindenképpen érdemes az ismertebb nevek kínálatát átböngészni.

Persze azért nem ennyire egyszerű jó döntést hozni, ugyanis azon kívül, hogy egy lábbeli milyen minőségű, még sok egyéb szempont befolyásolhatja, hogy megfelelő-e számodra. A strapabíróság egy dolog – ettől még az adott cipő nem biztos, hogy kényelmes lesz, hogy jól tartja a lábadat, hogy megfelelően szellőzik stb. Sok dologra kell még figyelni, ha jól akarsz dönteni.

Sportra vagy utcára?

Nem árt első körben tisztáznod magadban, hogy a sportcipőt sportolni vásárolnád, vagy csak utcai viseletnek. Utóbbi esetben könnyebb lesz a dolgod, kevesebb kritériumnak kell ugyanis a cipődnek megfelelnie. Nézzen ki jól, legyen tartós és kényelmes – nagyjából ennyit várunk el egy utcai cipőtől.

A sportcipő más téma. Eleve sportágtól is függ, hogy milyen lesz ideális, hiszen nem ugyanolyan cipőt visel a lábán egy focista, vagy éppen egy teniszező. Ennek az az oka, hogy a különböző sportágakban másféle mozgást alkalmazunk, máshova kerül a testsúly nagy rész, más terhelődik. A cipő feladata pedig, hogy minden körülmények között megfelelően alátámasztást nyújtson.

Ha jó cipőt használsz sportolás közben, az fel fog tűnni, ugyanis a teljesítményed is érzékelhetően jobb lesz. Mindenképpen kényelmes, stabil cipőt válassz, amiben jól tudsz mozogni, mert a sportolás során ez elengedhetetlen!

SportcipőkKell a megfelelő szellőzés

Ne feledkezz meg a szellőzésről sem! A filléres cipők legnagyobb hibája, hogy silány alapanyagokból készítik őket, ami sajnos azzal jár, hogy a szellőzés nem igazán lesz megoldott. Egy minőségi cipő az alapanyagoknál kezdődik, és ehhez jön még hozzá a tervezés, ami gondoskodik róla, hogy a lábad ne tudjon nagyon beleizzadni a cipőbe.

A rosszul szellőző cipő elősegíti például a lábgomba kialakulását, ami egy nagyon kellemetlen és makacs probléma. Nem beszélve a kellemetlen szagról, amit egy rosszul szellőző cipőbe beizzadt láb tud produkálni. Kerüld el ezeket a problémákat azzal, hogy a cipővásárlás során szem előtt tartod a cipő kialakítását, és hogy miből készült!

Nem mindegy, hogy néz ki

Ahogy már említettük, a sportcipők designja nagyon sokféle lehet. Éppen ezért, ha az előzőekben felsorolt szempontokat már figyelembe vetted, nem bűn kicsit áthelyezni a hangsúlyt az esztétikumra.

A cipődet akkor fogod igazán szeretni, ha nemcsak praktikus, hanem tetszik is, ezért mindenképpen nézd meg azt is, hogy áll rajtad, mennyire passzol a stílusodhoz, ruháidhoz. Az lesz az igazi, amelyikben a legjobban érzed magad, és ami a legjobban illik a meglévő holmijaidhoz! Nézz szét a CCC kínálatában, hogy megtaláld a számodra legjobb sportcipőt!