fogyókúra
#Mozgás

Hogyan kezdj bele a fogyókúrába?

2021.03.05.
2 perces olvasási idő

A túlsúly nemcsak nem túl esztétikus látvány, de tudományosan bizonyított, hogy számos betegség kiváltója is, többek között a cukorbetegség okozója is lehet. A jó hír az, hogy a lapos has könnyebben elérhető, mint azt sokan gondolják. Hogyan kezdj neki az életmódváltásnak?

Mennyit akarsz fogyni?

Mielőtt nekikezdenél az első felüléseidhez vagy kiöntenéd a cukros üdítőitalokat a lefolyóba, először el kell döntened, hogy hány kilót akarsz leadni. Tudnod kell, hogy nem fogod 3 nap alatt leadni az összes felesleget, és biztosan meg kell majd néhányszor izzadnod, hogy elérd a célod. Ám ha a cél folyamatosan ott lebeg a szemed előtt, idővel látni fogod, hogy kezdesz fogyni és a derekad is karcsúbb lesz.

Kérj profi segítséget

Mielőtt nekikezdesz a fogyókúrának, egyeztess az orvosoddal vagy egy dietetikussal, életmód szakértővel, aki ajánlhat neked megfelelő étrendet. Ez különösen fontos, ha cukorbeteg, vagy ha allergiás vagy. A személyi edző pedig az edzésekben segíthet.

Ne éheztesd magad

Ha éhezteted magad, az nem segít a zsírégetésben. Figyelj oda a bevitt kalóriák mennyiségére, de tudnod kell, ahhoz, hogy lefogyj, egészségesen kell táplálkoznod. Ha nem eszel, az veszélyes, káros az egészségedre és még csak használni sem fog. Ne kövesd el azt a hibát, hogy azt hiszed, ha kihagyod a reggelit, ebédet vagy vacsorát, le fogsz fogyni.

Evés előtt igyál egy pohár vizet

Ha szomjas vagy, többet eszel. Pontosan ezért mielőtt leülnél az asztalhoz, igyál legalább egy pohár vizet, várj pár percet és csak utána szedj magadnak megfelelő adagot.

Kezdj el úszni

A mozgás a legfontosabb a fogyáshoz. Erre az egyik legjobb és legszórakoztatóbb mód az úszás. A víz ellenállása miatt az izmokat és az ízületeket kevésbé terheled, ám rendesen megdolgoztatod a tested.

Kardiózz

Az erőedzések és a súlynélküli edzések mellett kezdj el kardiózni is. Próbálj heti ötször húsz percig kardió-edzést végezni. És mi számít kardiónak? Minden, ami a pulzusodat folyamatosan magasan tartja: futás, kocogás, intenzív gyaloglás vagy akár a tánc is, ha elég intenzíven csinálod.

Húzd ki magad

Bár ettől nem fogsz lefogyni, de ha megfelelő a tartásod, sokkal fittebbnek tűnsz, és úgy is érzed majd magad. Húzd be a hasad, emeld fel a fejed és húzd hátrébb a vállaidat. Így nem csak lélegezned könnyebb, de a hasizmaidat is edzed egy kicsit.

Aludd ki magad

Ha nem alszol 7-8 órát, nehezen lesz kellő mennyiségű energiád az edzéshez és a helyes táplálkozáshoz. Kutatások bizonyították, hogy akik fáradtak, azoknak lelassul az anyagcseréjük. Éppen ezért aludd ki magad!

A kis dolgok is számítanak

Állj ellen a csábításnak, és válaszd a sétát a tömegközlekedés vagy az auó helyett! Válaszd a lépcsőt a lift vagy mozgólépcső helyett! Bár apróságoknak tűnhetnek, de ezek a dolgok is hozzájárulnak ahhoz, hogy kellő mennyiségű kalóriát égess el.

Színesítsd a tányérod

Tudtad, hogy minél színesebb az ételed, valószínűleg annál egészségesebb is? Gondolj bele: a répa, a paprika, a spenót és a paradicsom is nagyon színesek, és mind egészségesek. Ha ezeket beépíted az étkezéseidben, máris jó úton haladsz a lapos has felé.

Eddz egy barátoddal

Sokkal könnyebb mindezt végigcsinálni egy barát társaságában. Menjetek edzeni együtt! Már a másik puszta jelenléte is segíteni fog, hogy ne add fel. Inspirálhatjátok egymást, segíthettek egymásnak, és még egy ki barátságos versengés is kialakulhat közöttetek.

Kerüld a stresszt

A stressz súlygyarapodáshoz vezethet. Nem csak azért, mert stresszhelyzetben hajlamosak vagyunk többet enni, hanem azért is, mert ilyenkor olyan hormonokat bocsát ki a szervezetünk, amik lassítják a metabolizmusunkat. Stresszhelyzetben figyelj a légzésedre, vegyél mély levegőt, amíg meg nem nyugszol, és lazítsd el az izmaidat!

(KamaszPanasz)