diéta
#Mozgás

Gyors fogyókúra helyett változtass az életmódodon!

2023.03.05.
2 perces olvasási idő

Még nem késő elkezdened fogyókúrázni! Mielőtt viszont elkezdenéd, meg kell szabadulnod a rossz mentális szokásaidtól. A kulcs az átalakuláshoz az, ha teljes életmódváltást, nem pedig pusztán gyors fogyást akarsz elérni. A célod egy egészséges diéta és életmódváltás legyen!

Ha úgy tekintesz a fogyókúrára, mint egy olyan eszközre, amely segít az ideális testsúlyod elérésében és megtartásában, akkor hosszabb távon is hatékony lesz a folyamat. De ha nem reális elvárásokkal vágsz bele, akkor valószínűleg az összes leadott kilót visszaszeded, amint abbahagyod a diétázást. Mielőtt belekezdenél az életmódváltásba, figyelmesen végezd el a következő feladatokat a siker érdekében.

Határozd meg a célodat

Azzal kell kezdened, hogy megtudd, miért akarsz súlyt veszíteni. Ez lehet egyszerű ok, mint, hogy jobban akarsz kinézni - plusz 10 kg fáradttá és letargikussá teheti az embert. Vagy csökkentened kell az esélyedet a cukorbetegségre, magas vérnyomásra. Ha tisztában vagy a céloddal, akkor az motivációt ad az étrend betartásához, és a gyakorlatok elvégzéséhez.

Tervezd meg az étrendedet

Minden hét elején készíts magadnak egy menüsort, ami segít a bevásárlásnál, főzésnél, evésnél. Ez segít, hogy a megfelelő ételeket fogyaszd. Ha a barátaiddal elmentek egy étterembe, nézd meg a hely étlapját az interneten. Válassz két egészséges ételt, és ha az egyik elfogyott, akkor is van „B terved”.

Szervezz be egy személyi edzőt

A testmozgás fontos része a fogyásnak. De a legtöbb ember ha fogyásra gondol, akkor gyakran csak az van az eszükben, hogy mit nem fognak enni, nem az, hogy milyen testmozgást fognak végezni. Ha együtt dolgozol egy személyi edzővel, akkor elsajátíthatsz egy olyan edzési rutint, ami beleillik a tervedbe. Minden hét elején írd be az edzési időpontokat a naptáradba, hogy tudatosítsd magadban, mivel hajlamosabbak vagyunk könnyebben betartani azt, ami feketén-fehéren le van írva.

Jegyezd fel az étkezéseidet és a fitnesz tevékenységeidet

Mindegy, hogy milyen eszközzel, de az étkezések és edzések naplózása kulcsfontosságú a siker érdekében. Ígérd meg magadnak, hogy rendszeresen feljegyzel minden falatot és gyakorlatot, amit a fogyás érdekében tettél. Ha becsületesen feljegyzel mindent, akkor láthatod majd, hogy min kell változtatni, hogy eredményesebb legyél.

Készíts reális időbeosztást

Minél reálisabb az elvárásod, annál nagyobb az esély, hogy teljesíted. Emlékezz, hogy egy egész életre szóló stratégiát tervezel, így vesd el az 5 kg 10 nap alatt gondolatokat. Lehet, hogy 25 kg-t kell leadnod, de inkább gondolkozz az 1 kg/ hét távlatokban.

A mozgást is ilyen módon ütemezd be. Ha egy ideje nem mozogtál, akkor marathon futással kezdeni nagy hiba lenne — ha nem vagy formában, az 1 km futás is sok lehet az első napon. Sétálj minden nap 15-30 percet, és ahogy fejlődsz, növelheted a távot.

Higgy magadban

Lehet, hogy a múltban nem sikerültek az ilyen tervek, de ez nem jelenti azt, hogy most is elbuksz. Természetesen lesznek napok, amikor többet eszel, mint kellene, vagy kihagysz egy két gyakorlatot, de ez nem a világvége. Tudd, hogy idő kell a sikerhez, és haladj tovább. Ha két kilót sikerül fogynod, már az is nagy segítség a következő kettőhöz. Ha valamit nem atervek szerint csinálsz, csak térj vissza a következő alkalommal az eredeti tervhez.

Keress társaságot

Természetesen mindezt sokkal könnyebb teljesíteni, ha egy ismerősöddel együtt csinálod. Próbálj meg beszervezni egy barátot vagy családtagot, és csináljátok közösen a fogyást. Így támogathatjátok egymást, és jól is érezhetitek közben magatokat.

(KamaszPanasz - GY.Z.; everydayhealth)