sport
#Mozgás

Eddz úgy, mint egy képzett sportoló!

2019.10.24.
2 perces olvasási idő

Fontos számodra a sport és szeretnél úgy edzeni, mint a képzett sportolók? Olvasd el cikkünket, és megtudhatod, hogyan láss hozzá!

1) Tűzz ki egy célt és készíts tervet

A világ élvonalába tartozó sportolók nagy része megtervezi az edzése menetét a S.M.A.R.T. goals segítségével. Ez egy egyszerű technika, melynek része egy valószerű és mérhető cél kitűzése, egy edzési ütemterv készítése, ami illik a célhoz és passzol az időbeosztásodhoz is. Ha nyomon követed a fejlődésedet, szükség szerint módosíthatod a tervet.

2) Lépésről lépésre

Attól függően, hogy milyen az aktuális erőnléted, kb. 6 hét kell ahhoz, hogy elérd a kellő alapedzettséget. Ebben az időszakban lassan javul az állóképesség, az erőnlét, a hajlékonyság és a szív- és érrendszer teljesítőképessége. Indítsd a programot lassú egyenletes aerobic ülésekkel és könnyű súlyok emelgetésével!

3) Étkezz helyesen! – Táplálkozási tanács sportolóknak

A képzett sportolók tudják, hogyan kell egészségesen táplálkozni és mik a folyadékfogyasztás szabályai a megfelelő sportteljesítmény elérése és a felépülés érdekében. Ez összetett dolog, ezért sok sportoló dolgozik táplálkozási szakértőkkel és edzőkkel, hogy megtalálják a kalóriák és tápanyagok számukra megfelelő egyensúlyát. Még a legbonyolultabb táplálkozási tervek kidolgozói is egyetértenek ezekben az alapvető elvekben.

4) Javítsd a sporttechnikádat

Fontos, hogy erőnléti szinted stabil legyen, mielőtt előrelépsz a következő edzési szintre. A profi sportolóknak van tervük, mely alapján eljuthatnak az általános edzettségtől a verseny szintű erőnlétig. Itt az ideje, hogy javíts képességeiden, hatékonyságodon és teljesítményeden!

5) Növeld az erődet

Súlyzós edzésHa több erőt és energiát fektetsz az edzésedbe, extra lendülethez juthatsz, amire szükséged van ahhoz, hogy kihozd magadból a legjobb eredményedet. Az erősítő edzést elég hetente háromszor elvégezned.

6) Pihenj és épülj fel a megfelelő módon

A képzett sportolók soha nem becsülik alá a pihenés és felépülés értékét, csak így tudnak megfelelően versenyezni. Nyújtás, masszázs, alvás és szünet, ezt az olimpikonok is betartják. Erre azért szükséges, hogy regenerálódjanak az edzés után. A túledzés gyakran előfordul olyan sportolóknál, akik túl sokat és magas intenzitással edzenek. Fontos, hogy figyeld a túledzettség jeleit és hallgass a testedre, amikor az pihenésre szólít!

7) A nagy eseményekre hozd ki magadból a maximumot

A sportolók az edzésüket és pihenésüket a versenyek időpontjaihoz időzítik. Meghatározott időpontban egy esemény vagy verseny miatt a legjobb formájukat igyekeznek hozni (fizikailag, érzelmileg és mentálisan). Használhatod te is ugyanezt az elvet, hogy készen állj egy nagy eseményre vagy versenyre. Ez tapasztalatot és tervezést igényel, de sokat tehetsz azért, hogy nagyobb eséllyel tudd kihozni magadból a legtöbbet.

8) Keress egy edzőt vagy oktatót

Majdnem mindegyik hivatásos sportoló edzővel vagy oktatóval készül fel a versenyekre. Ez lehetővé teszi a sportoló számára, hogy az edzésre és a versenyre összpontosítson, miközben az edző kezeli edzése eredményeit, ütemtervét és egyéb teendőit, segít elérni a kitűzött céljait. Nem kell profinak lenned, hogy élvezd ennek a kapcsolatnak az előnyeit!

9) Próbálj ki más sportágakat is

A világ élvonalába tartozó sportolók változtatják a programjukat a holt idény alatt, többet pihennek, kevesebbet edzenek és kipróbálnak új sportágakat is.

Miért? Ha ugyanazt csinálod nap-nap után, fizikailag és mentálisan is unatkozhatsz, ezen kívül hajlamos lehetsz a kiégésre vagy meg is sérülhetsz. Ha mindig ugyanazokat a gyakorlatokat végzed, előfordulhat, hogy nem tudsz fejlődni. A profi sportolók arra használják a holt szezont, hogy keverjék és módosítsák az edzéseket pár hetente vagy havonta. Gyakran olyan sportot választanak, ami nagyban eltér attól, amiben versenyeznek, változtatnak az edzés intenzitásán és az edzések közti pihenésre szánt idő mértékén is.

10) Fejleszd a mentális képességeidet

Régebben nagyon kevesen alkalmaztak meditációt verseny előtt. Ma már a tudósok is elfogadják, hogy lehet javítani a sportteljesítményen, sőt a gyógyulási folyamat felgyorsítható a meditáció segítségével.

(KamaszPanasz - forrás sportsmedicine.about.com)