olimpia
#Mozgás

Tanácsok fiatal sportolóknak Michael Phelps edzőjétől

2012.07.31.
2 perces olvasási idő

Az olimpiai bajnokok nem dolgoznak egyedül. Minden sportoló mögött áll egy edző. A többszörös olimpiai aranyérmes Michael Phelps edzője Bob Bowman. Először az Észak Baltimore Vízi Klubban (NBAC) edzette Michaelt, majd később az Egyesült Államok Olimpiai Csapatában. Bowman 10 éves kora óta ismeri Phelpst. A tréner szerint, már akkor is különleges tehetség volt.

Szeretnél tanácsokat egy aranyérmes edzőtől? Megkértük Bowman mestert, adjon tippeket fiatal sportolóknak!

Mit mondana, mi az a három dolog, amit egy gyermek vagy tinédzser tehet azért, hogy javítsa sportteljesítményét?

  1. Fejlesszék a technikájukat, képességeiket! Úgy gondolom, ez rendkívül fontos. Bármit tesznek, igazán be kell gyakorolniuk az alapokat és fejleszteni kell a készségeiket!
  2. Folyamatosan tanulják játékuk stratégiáját! Ne csak magukra figyeljenek, hanem a választott sportágukra egészében! Éljék bele magukat, milyen lehet a sport elitjébe tartozni, ez segíteni fogja őket, bármilyen szinten is vannak!
  3. Vigyázzanak magukra a pályán, vagy a medencén kívül! Elengedhetetlen a megfelelő táplálkozás, az elegendő pihenés, óvni magukat a sérülésektől kellő bemelegítéssel, és nyújtással! Úgy gondolom, ez a három legfontosabb.

Michael Phelps

Mit tegyenek a sportolók, hogy szezonon kívül is topformában maradjanak, és mit ne?

Ne üljenek állandóan a tévé előtt, aktív kikapcsolódás javasolt számukra! Bármi, ami atlétikusabbá, erősebb teszi őket – legyen szó más területről is – segíteni fog nekik abban, hogy jobbak legyenek a saját sportjukban. Mert aki erősebb, az minden sportágban jobban teljesít. Ha egy úszóról beszélünk, aki kosarazni, futni vagy súlyzózni szeretne: tegye, mert ez is segítheti a jobb teljesítmény elérésében! A lényeg, hogy maradjanak aktívak és mozogjanak.

Hogyan kell a sportolóknak étkezni, hogy a legjobbat nyújthassák?

Nyilvánvalóan tartózkodniuk kell a gyorséttermi ételektől. Juttassák elég tápanyaghoz a szervezetet! Minden fiatalnak sok gyümölcsöt, és zöldséget kell ennie, de a felnőtteknek is. Kiegyensúlyozott étrendet kell követni. A fejlődő szervezet nagyobb törődést igényel, de ha fiatalon már elsajátítják az egészséges táplálkozási szokásokat, akkor a legjobb, ha ezeket később is megtartják.

Mit látott Michael Phelpsben, ami miatt azt gondolta, hogy van benne potenciál?

Óriási versenyszellemet láttam rajta bármiben, amit csinált. Amikor először találkoztam vele, éppen a barátaival játszott az uszoda mögött, és már ott is látszott, hogy mindene a győzelem, és utál veszíteni.A másik dolog, hogy már akkor úszó testfelépítése volt. Láttam úszni egy találkozón 10 évesen, és már akkor látszott, hogy minden fizikai adottsága és képessége megvan, ami csak szükséges.

Miben segíthet egy jó edző a sportolójának?

Egy úszónak az edző a szeme. A medencében a sportoló nem látja, hogy mit csinál. Gyakran előfordul, hogy az, amit, úgy érzel, tenned kell, nem jó döntés.

A legfontosabb dolga az edzőnek a visszajelzés. Emellett úgy gondolom, útmutatást kell adnunk, és motiválnunk kell a sportolókat. Egy edző akkor jó, ha partner a munkában.

Milyen egy személyi edzés?

Úgy gondolom, abszolút hasznos, hasonlít a zenetanulásban a magánórákhoz. Ha az iskolában rossz tanuló vagy, és szeretnéd fejleszteni személyes készségeidet, akkor ha külön, csak téged tanítanak, az nagyon célravezető lehet. Ha lehetne, minden edzőnek így kellene dolgoznia.

Michael korábban azt mondta, hogy nagyon hajtja őt, kemény vele, és ezért nagyon hálás Önnek. Miért fontos egy edzőnek, hogy noszogasson egy sportolót?

Ismerek egy nagyszerű mondást: „Elégedetlenség nélkül nincsen fejlődés.” Ez az élet minden területére igaz. Gondolkodjon el rajta, miért akarna bármin is változtatni, ha teljesen elégedett mindennel?

Én folyamatosan növelem az elvárásokat, és kihívások elé állítom a sportolókat, hogy mindig magasabb és magasabb szintre kerüljenek. Ez néha kényelmetlen számukra. Lehet, hogy sokszor annak érzik, de ezáltal nagyszerű tapasztalatokat szereznek, mert megtanulják, hogyan kezeljék a különféle szituációkat. Megismerik a korlátaikat, és hogy min kell dolgozniuk. Azt hiszem, ezen múlik minden.

(Fortin László, újságíró; Forrás: kidshealth.org)

Kapcsolódó címkék

sport