sport
#Mozgás

Miért érdemes pingpongozni?

2024.04.01.
1 perces olvasási idő

A pingpong a legjobban megszerethető sportok egyike. Hogy miért? Mert például nem kell hozzá bonyolult felszerelés, csak egy ütő és egy labda! A pingpong egyetlen hátránya, hogy nagyon terheli a csuklót és az ízületeket. Előnye viszont, hogy segít levezetni az indulatokat, oldja a stresszt.

A jó ütő elengedhetetlen

A gond, hogy manapság sem könnyű jó ütőt találni. A boltok tömve vannak az olyan „álütőkkel”, amelyek talán jól néznek ki, de szinte semmi szoftjuk (gumis ütőfelület) nincs. A jó ütőnek tartós fája és vastag szoftja van.

Az ütőnek fontos a súlya, a mérete, és hogy milyen vastag szoft van rajta. Ugyanúgy, mint minden más sportban, a pingpongban is vannak márkás és márka nélküli ütők. Persze a márka nélküli ütő is lehet jó.

Mindenkinek az a legjobb, ha megszokja az ütőjét, és attól kezdve azzal játszik. Velem is előfordult már, hogy míg a saját ütőmmel megnyertem a meccset, egy másikkal vesztettem ugyanazon ellenfél ellen.

A pingpong-edzések

A pingpong egészségesA papám - aki maga is nagyon jól játszik - egész ügyesnek talált, így beíratott asztalitenisz edzésre, ahol azóta sokat fejlődtem. Szerencsére jó pingpongtanárt sok helyen lehet találni. Szerintem a jó tanár legyen következetes, kedves, szigorú és határozott. Ne dicsérjen folyamatosan, tudjon szidni is. A jó tanár edzései mindig változatosak, soha nem lehet megunni.

A játék szabályai nem túl nehezek, könnyen megtanulhatóak. Egy-egy meccs tizenegy pontig megy, és három szettből áll. Ha az ember nála gyengébb ellenféllel játszik, akkor előnyt, vagyis fórt illik adnia a gyengébbnek.

Az asztalitenisz egészségügyi hatása

A pingpong egyik nagy előnye, hogy egyéni játékosként nagyon könnyen szép eredményeket érhetünk el. Persze itt is nagyon fontos a kitartás és az akarat. Számít még ebben a sportban a gyorsaság, a taktika, a dinamika, akinek ezekből sok jutott, abból gyorsan remek pingpong-játékos lehet. A versenyeken egy a lényeg: nem szabad izgulni. Bízni kell önmagunkban és a tudásunkban.

A pingpong egyetlen hátránya, hogy nagyon terheli a csuklót, és az ízületeket. Előnye viszont, hogy segít levezetni az indulatokat, oldja a stresszt, javítja a test koordinációját. Erősíti a csontozatot, ami ugyebár kamaszkorban szintén folyamatosan változik. A másik nagy előnye, hogy kiveszi az emberből a fölös energiákat. A rendszeres gyakorlás persze itt is nagyon fontos. És ami még jobb: edzés után jókat lehet aludni is.

Mivel reagálnod kell a labda folyamatos mozgására, nemcsak a kéz-szem koordinációt javítja, de élesíti az elmét is. A legjobb manőverekhez ugyanis erős agytorna szükséges. Ráadásul a reflexed is fejlődik, javítja a gondolkodási készséget és a fogyásban is segíthet.

És tudod mi az egyik legjobb előnye? Hogy sosem játszol egyedül! Vigyétek ki az udvarra a ping pong asztalt a barátaiddal és játszatok pár meccset, vagy menj el egy edzésre és foglalkozz komolyabban ezzel a sporttal. A lényeg, hogy egy ping pong meccs remek lehetőség a barátkozásra.

(KamaszPanasz - Kertész Balázs)