cukorbeteg
#Mozgás

Magyar cukorbeteg gyerekek versenyeznek Svájcban

2012.07.11.
2 perces olvasási idő

12 országból több mint 150 egyes típusú cukorbeteg gyerek rúgja majd a bőrt, hogy csapatuk elnyerje a világbajnoki címet. A magyar csapat is készül a Diabétesz Junior Kupára, amely idén augusztusban, Svájcban lesz. A KamaszPanasz az edzésen kérdezte a gyerekeket és a szakembert.

Az 1-es típusú cukorbetegség a legelterjedtebb krónikus betegség a gyerekek körében, nagyjából minden 1500 fiatal közül egy cukorbeteg, amely az óvodás, a kisiskolás- és a serdülőkorúakat is veszélyezteti.

Mit kell tudni a betegségről?

Egy anyagcsere-betegségről beszélünk, amelynek hátterében az áll, hogy a hasnyálmirigy nem termel elegendő mennyiségű inzulint, ezért kell külsőleg pótolni pumpa vagy PEN segítségével. (A 2-es típusú cukorbetegség esetén az inzulintermelő sejtek ugyan nem pusztulnak el, de egyre inkább kimerülnek, mert a célszervek sejtjei ellenállóvá válnak, és egyre több, de aztán ”hatástalan” inzulintermelésére késztetik a hasnyálmirigyet. A 2-es típusú betegség is egyre gyakoribb a fiatalok, az iskolások, sőt, az óvodások körében is).

A magyar csapat edzés közbenKomoly az aggodalom a családokban, ha cukorbeteg a gyerek. Az 1-es típusú diabétesz tulajdonképpen egy autoimmun betegség, amelynek még nem ismert a megelőzési módja, ezért is hárul hatalmas feladat a szülőkre, de meg lehet birkózni vele - tudtuk meg dr. Gelencsér Évától, a Soproni Erzsébet Oktató Kórház diabetológus szakorvosától, a Junior Kupa magyar szóvivőjétől.

Miért ne sportolhatnának a cukorbetegek is?

Úgy kell felfogni, hogy az 1-es típusú diabétesz egy biológiai állapot, és nem egy kórházi betegség. A diagnosztika alapja ugyanúgy a vércukormérés és az inzulinpumpa vagy a PEN használata, mint más korosztályban, de nagyon fontos a testmozgás, valamint a táplálás terápia, amely nem a megvonásra alapoz - hangsúlyozza dr. Gelencsér Éva, aki 20 éve foglalkozik cukorbeteg gyerekekkel.

Az életmódváltás nem teher, fel kell ismerni a benne rejlő lehetőségeket, hogy a sport és a megfelelő étrend beépüljön a mindennapokba, természetes legyen, mint a cipőfűzés.

Ez is a versenysorozat fő célja, hogy a diabétesszel élő fiatalok és szüleik lehetőséget kapjanak arra, hogy többet megtudjanak a diabétesz kezeléséről, megosszák egymással tapasztalataikat, valamint megismerjék és élvezzék a sportot - mondja a doktornő, aki maga is elkíséri a gyerekeket Svájcba, a versenyre. Négy kollégája segíti majd a munkában, a kísérők között lesz orvos és nővér is. Speciális élethelyzet egy versenyre való kiutazás, egy egészséges gyereket is megterheli: utazás repülőgéppel, várakozás, szállás, felkészülni a melegre, távol lesznek a szülők. Ehhez pedig még jön a folyamatos vércukormérés és az inzulinadagolás. Az étkezésre külön hangsúlyt helyeznek Svájcban is.

Már készülnek a gyerekek

A Junior Kupa nemzetközi sportesemény a svájci Lausanne-ban lesz augusztus 24. és 26. között, jóval a londoni olimpia után. 12 országból (így például Spanyolországból, Franciaországból, Hollandiából, Belgiumból/Luxemburgból, Kanadából, Nagy-Britanniából, Írországból, Németországból, Olaszországból) érkeznek a 8-12 éves, 1-es típusú cukorbeteg lányok és fiúk. Igen, lányok is rúgják majd a bőrt, igaz, a magyarok nem visznek magukkal, „csak” 10 fiú versenyzőt.

A srácok a Győri ETO FC hasonló korosztályú focicsapatával készültek a nagy eseményre, a 12 éves Veres Lázár Vilmos szerint van esélyük, hogy felálljanak a dobogó valamelyik fokára, tavaly ötödik lett a magyar csapat, most azonban sokkal felkészültebbek - véli a kapus, aki a portugáloknak szurkolt a foci Eb-n. A miklósfai srác hetente többször edz másfélórát a helyi és az iskolai csapatban, nyáron pedig akár mindennap ott van a pályán. Addig nyugodt egy kapus, ameddig a saját játékosok birtokolják a labdát, bár szereti a váratlan helyzeteket - teszi hozzá.

Szabó Bence 11 éves, Sopronkőhidáról érkezett, eredetileg kosarazik, de most elcsábították focizni. A balszélső játékostól megtudtuk, az ő edzésük hasonlít a nagyok felkészüléséhez, bemelegítéssel kezdenek, és különböző labdatechnikákat gyakorolnak, majd jön a foci. Bence egy aranyéremben kiegyezne a svájci kupán.

(Szerző: T.A., újságíró)

Kapcsolódó címkék

sport