szemek
#Mozgás

A szem védelme és a sport

2024.02.14.
3 perces olvasási idő

A fiatalok rajonganak a sportokért, és imádják azt is, ha divatosan néznek ki. Gyakran ragaszkodnak ahhoz, hogy a kettő együtt járjon, néha akár a saját testi épségük árán is. Noha a tenisznél és a baseballnál a védőszemüvegek használata talán már nem számít furcsának, gondolj bele, hogy milyen fontos a szemed védelme más sportágak esetén is!

Bukósisakot használunk, hogy megóvjuk a fejünket, valamint kipárnázott térd- és könyökvédőket, hogy óvjuk csontjainkat és ízületeinket. Vigyázunk, hogy elkerüljük az agyrázkódást, a csonttörést, a zúzódásokat és a csorba fogakat, de mit teszünk annak érdekében, hogy elkerüljük az esetleges látás-vesztést, a szaruhártya-sérülést vagy a szemgödör roncsolódását? A csonttörések és horzsolások idővel begyógyulnak, de egy komoly szemsérülés akár a látásodat is veszélyeztetheti. Miért ne tehetnénk extra lépéseket annak érdekében is, hogy óvjuk szemünket sport közben?

Hogyan óvhatom meg a szememet sportolás közben?

Megszámlálhatatlanul sok módon sérülhet meg a szemünk, ha nem vigyázunk rá eléggé. A megóvás módjai ezzel ellenben egyszerűek és jól követhetőek. Különösen fontos a védőszemüveg viselése azoknál, akik kezdők, vagy akiknek nincs akkora tehetsége egy sportág gyakorlásához. Hogy csökkentsük a komoly szemsérülések bekövetkezésének esélyét, a következő elővigyázatossági szabályokat kell betartanunk játék közben.

Sportoló lány Baseball: Elvétett dobás, kóbor labda, vagy véletlenül elengedett ütő okozta sérülés elkerülése végett a baseball játékosoknak polikarbonátból vagy kemény műanyagból készült arc- és szemvédőt kell viselniük.

Kosárlabda: A játékosoknak folyton szemvédőt kellene viselniük, hogy megóvják magukat a (véletlen) lekönyöklésektől, ujjal történő bökdösésektől, vagy akár csak egy céltalanul eldobott labdától.

Foci és amerikai foci: Mint minden csapatjátéknál, egy tévelygő könyök, labda, láb, illetve ujj súlyos szemsérüléseket okozhat. A játékosoknak emiatt szemvédőt kellene használniuk, és amerikai foci esetén arcvédőt vagy valamilyen sisakot is kellene viselniük.

Hoki: Megnézted már valaha alaposan egy hokis fogait? Csak képzeld el, hogy ezek a sérülések a szemedet is érhetik. Egy hokimeccs alatt szabadon röpködnek az ütők, a hoki korongok és a könyökök is gyakran rossz helyen fordulnak meg, emiatt a játékosoknak polikarbonátból készült vagy drótozott sisakot kellene viselniük, hogy megóvják a szemeiket, és megelőzzék az arcukat érő sérüléseket.

Tenisz és fallabda: Hogy megóvd a szemedet egy kóbor vagy érvénytelen labdától (vagy fallabda esetén az ellenfeled ütőjétől) védőszemüveget kellene viselned a játék egész ideje alatt.

Vízi sportok: Az úszó- és búvárszemüvegek védik a szemet a baktériumoktól, klórtól, valamint az édes- és sósvíztől. Dioptriás változatban is beszerezhetőek. A szörfösöknél érdemes a szél miatt is gondoskodni a szemek védelméről.

Téli sportok: Síelés során a hófödte táj nagyon vakító lehet, ezért mindig gondoskodj sí-, valamint napszemüvegről.

Honnan tudhatom, hogy ezek a védőszemüvegek valóban használnak?

A hagyományos olvasószemüvegek, napszemüvegek, sőt, néha még a vastagabb védőüvegek sem nyújtanak elegendő védelmet a sportolók szemei számára. Nekik szükségük van ezeknek a szemvédőknek a használatára, amelyeket egyes üzletekben akár rendelésre is készítenek, hogy megóvják szemüket az adott sport űzése közben. Ezeknek a sportos szemvédőknek az ára igen változó, de megéri megvásárolni, mert ezzel lehet, hogy a szemünk épségét vásároljuk meg.

További ötletek a szem védelmére sportolás közben

  • Szerezd be ezeket a szemvédőket a sportáruházakban vagy optikusnál!
  • Ne vásárolj olyan szemvédőt, aminek lencséje nem tökéletesen passzol hozzád. A lencséknek biztonságosnak kell lenniük, mert sok sportágnál van esély arra, hogy a lencse befelé fordul és felhorzsolja vagy megsérti a szemedet.
  • A szemvédőknek párnázottnak kell lenniük a szemöldök mentén, valamint az orr résznél, hogy a sportoló meg ne sértse az arcát.

Milyen hatása lehet a védőszemüveg használatának a sportteljesítményre?

Mivel a szem segít a sportolónak az idő és az egyensúly meghatározásában, valamint a sebesség kiválasztásában, a jó látás és ennek védelme kiemelten fontos feladat. Szerencsére ma már sok sport-szemvédő gyártója figyelembe veszi a sportoló tevékenységét, és a környezeti faktorokat is, így olyan szemvédőt tud készíteni, ami egyértelműen segíti a sportolót. Továbbá, ha szabadtéri sportról van szó, fontos az UV-sugarakkal szembeni védelem is, ebben is segít a legtöbb védőszemüveg. Legjobb alapanyagú lencse az ilyen szemüvegekben a polycarbonát, amely pehelykönnyű és szilánkmentesen törik.

A szemüvegek szárához fejpántot vagy sportszárat is illeszthetünk, amik biztosítják, hogy intenzív mozgás közben is fejünkön maradjon a szemüveg.

(KamaszPanasz - H.I., forrás: webmd.com)