extrém sport
#Mozgás

Extrém sportok minden szinten

2011.07.18.
3 perces olvasási idő

Mi jut eszedbe először, ha azt hallod: extrém sport? Fejesugrás egy meredek szikláról? Száguldozás a hegyoldalon? Nézzünk hát szét az extrém sportok világában! Milyen hatással van az emberi testre ez a fajta igénybevétel és mi ennek a haszna?

Jamie Nicholls, a bajnok snowboardos már hét éve élvezi az extrém sportokat. Kicsivel azután hogy belevágott, már versenyekre is járt és tudta, hogy fejlesztenie kell újonnan megszerzett tudását. „Nem is tudtam amíg nem kezdtem versenyezni, hogy van tehetségem a snowboardhoz. Ez egyébként 2002-ben történt. Mivel állandóan nyertem, rájöttem hogy jó vagyok és akár magasabb szintre is tudnék lépni.” emlékezik Jamie. Az egészben az a megdöbbentő, hogy 2002-ben Jamie még csak nyolcéves volt.

Sikerélmény

2002 óta Jamie több nemzeti versenyt is megnyert, tőle kétszer idősebb emberek ellen. Ezekre szívesen emlékszik vissza elegáns szerénységgel. „Fantasztikus érzés volt, de nagyon keményen kellett dolgoznom, mert a verseny színvonala igen magas volt.”

Jamie nem csak az eredményei miatt érezhetti jól magát, hanem az adrenalin miatt is amit a teste termel snowboardozás közben. Úgy érzi extra löketet ad neki, „különösen mikor egy új trükk után landolsz, vagy mikor életed legjobb idejét futod egy versenyen.”

A borzongás

Christian Stevenson teljes mértékben egyetért Jamie-vel. Ő némileg több élményt tudhat magáénak, mivel többször is átutazta a világot mint extrém sportoló, rajongó és újságíró. Christian élvezettel beszél az extrém sportok szépségéről:

„Az egész főleg az élménygyűjtésről és az adrenalinhajhászásról szól, na meg persze a sikerélményről. Az viszont igaz, hogy az adrenalin a test egy természetes kábszere.”

Mi is az adrenalin?

Az adrenalin egy hormon, amelyet a vese mellett található mellékvese termel. Akkor jut ki a véráramba, ha a személy izgatott, vagy fenyegetve érzi magát. Ezért hívják néhányan „küzdj vagy menekülj” hormonnak. Mikor az adrenalin felszabadul a testben a szívverés felgyorsul, a légutak pedig szabadabbá válnak - ezzel felkészítve a testet az aktivitásra ami miatt pár ember feldobva érezheti magát.

Adrenalinbomba

Az „adrenalinbomba” jelensége állítólag akkor jelentkezik, amikor egy hófödte hegycsúcsról szárnyalsz le, vagy mikor a félcsőből repülsz kifelé. Ezek a körülmények megfelelőek az izgalom és a teljesítmény párosításának amit úgy hívnak, hogy „adrenalinbomba”. A pörgés és a teljesítmény kevert érzése kapcsolatban van az endorfinok felszabadulásával- a kémikusok egy az agy alapján található mirigynek tudják ezt be ami miatt boldogságot és jókedvet érez az ember. Ez a „közérzet-faktor.”

Extrém-extrém sportok

Az izgalom érzése velejárója az extrém sportoknak. Ma már egy halom sport van ami elszánt és őrült rajongókat vonz. Christian televíziós pályafutása alatt az extrém sportok korlátait kitolta a határokig.

„Rendeztem egy „Rad” nevű show-t”, lelkesedik Christian. „Vegyítettük az összes extrém sportot. Még egy „próbáld túlélni” elnevezésű részlegünkben légpárnás hajók versenyeztek, volt wing-walking (szárny-gyaloglás) és még Robin Rellant verseny is! [Ezek öreg, háromkerekű autók, egy kerék elől, kettő hátul, tehát lehetetlen vele nem felborulni... Angliában nagy divatja volt. Talán a szüleitek/nagyszüleitek még emlékeznek rájuk.]

„Anyám... az volt a legfélelmetesebb dolog amit valaha kipróbáltam! Igaz nem tudnak gyorsan menni, de ember, állati félelmetesek. A verseny indítását követő öt másodperc alatt két ilyet láttam felborulni pont az orrom előtt!”

Népszerű extrém sportok

Ha az instabil háromkerekű autókkal való versenyzés hallatán nem pattantál ki a székból és rohantál el egyért izgalomtól habzó szájjal- ne aggódj. Ezek a példák csak megmutatják, mennyi lehetőség van még a világban. Még rengeteg extrém sport van amit valószínűleg szimpatikusabbnak vagy érdekes kihívásnak találnál. Ezek közül a legnépszerűbbek a BMX, a szörf, a gördeszka és a sziklamászás.

Szabad sportok

A lehetőségek számára tekintettel Christian jobban szereti szabad sportoknak nevezni ezeket a tevékenységeket, mintsem extrém sportoknak. Így magyarázza:

„Akkor használtam a „szabad sport” kifejezést mikor Tony Hawk-al (világbajnok gördeszkás) készítettem interjút. Mikor meghallotta, a reakciója csak ennyi volt: „Jeeeeeeeeee”. Így megmaradt. Szerintem ez sokkal helytállóbb, mivel ezeket a sportokat egyedül, szabad-stílusban csinálod.”

„A snowboardozás és egyéb szabad sportok magabiztosságot adnak a gyerekeknek. A skate park-ban fegyelmet tanulhatnak. Megtanulják hogyan uralják a testüket és a deszkájukat. Rendben, persze megsérülhetnek, de ez minden sportnak velejárója. A deszkázás csak te vagy... csak tőled és a testedtől függ. Na, ez ad magabiztosságot!”

Erőnlét és állóképesség

Egy extrém sportban profi szintre fejlődni nem csak a magabiztosságot, hanem az fizikai erőt is növeli. Jamie rájött, hogy a snowboardozás nem csak nagy sikerek eléréséhez vezette,- kemény munka és erőfeszítések árán- hanem más sportokra is felkészítette.

„Ha megerősödsz és növeled az állóképességedet, más sportokat már könnyebben fogsz elkezdeni. Nekem már könnyebb mert a snowboardozástól fitt vagyok.”- mondja Jamie.

Biztonság

Mindemellett az extrém sportoknak van egy potenciális árnyoldala is, mint minden sportnak. Még a fiatal, 17 éves Jamie-nek is vannak tapasztalatai ezzel kapcsolatban. „13 éves koromban (2007) eltörtem a csuklómat és pár hétig pihentetnem kellett” meséli Jamie. „Nem vagyok túl letört a sérülésem miatt mert ha jól belegondolok, minden nap extrém sport ezzel a sebbel.”

Jamie valójában igenis komolyan veszi a biztonságot és van is pár tippje azon megszállottak számára, akik csak most vágnak bele valamilyen extrém sportba. „Véleményem szerint, ha el akarsz kezdeni egy extrém sportot, mint a snowboard, ne ész nélkül tedd és ne pazarold el az idődet fölöslegesen arra, hogy új trükköket tanulsz. Ennek érdekében gyakorold a sima lecsúszást, így nem fogsz annyit esni-kelni.”- magyarázza Jamie.

„Megfelelő védőfelszerelést kell viselned! Például én mindig hordok sisakot, hát, könyök és térdvédőt- és ha már eltörted egyszer a csuklódat és gyenge- viselj csuklóvédőt, hogy ne történjen meg újból.”

Hajrá!

Tehát bemutattuk az extrém sportok előnyeit és hátrányait. Egy ember aki körbeutazta a Földet, és saját TV műsora volt a sportokról, amiket imád, plusz a tini, aki nemzeti bajnokká vált, inspirálni fog téged arra, hogy kimenj, és hajszold az élményeket illetve pörgést.

(KamaszPanasz - M. Á.)