cél
#Lélek

Kitűztél egy célt? 5 tény, amit jó, ha tudsz

2024.01.10.
1 perces olvasási idő

Bármilyen célt is szeretnél elérni, nem árt tisztában lenned azzal, hogy eléd gördülhetnek bizonyos akadályok. Épp ezért összegyűjtöttük a célmeghatározással kapcsolatos gyakorlati tippeket, amelyek segíthetnek a céljaid kitűzésében és elérésében.

Konkrét, reális célok

Amikor változásról van szó, azok az emberek sikeresek, akik reális, konkrét célokat tűznek ki. Az "Újrahasznosítom az összes műanyag palackomat, üdítős dobozomat és magazinomat" sokkal megvalósíthatóbb cél, mint a "többet teszek a környezetért". Próbálj tehát ne általánosságban fogalmazni.

Időbe telik, amíg a változás bevett szokássá válik

Valószínűleg eltart néhány hónapig, amíg bármilyen változás – például fél órával korábban kelni az edzéshez – az életed rutin részévé válik. Ennek az az oka, hogy az agyadnak időre van szüksége, hogy megszokja azt a gondolatot, hogy ez az új dolog, amit csinálsz, már a szokásos napi vagy heti rutin része.

Ismételd magadban

Minden reggel mondd ki hangosan a céljaid, hogy emlékeztesd magad, mit szeretnél, és mi az, amiért dolgozol. (A leírás is működik.) Valahányszor emlékezteted magad a célodra, edzed az agyad, hogy ez megvalósulhat.

Másoknak örömet szerezni? Nem működik

Bármilyen változtatás kulcsa, hogy megtaláld magadban a vágyat – azért kell csinálnod, mert akarod, nem pedig azért, mert egy barátnőd, barátod, edző, szülő vagy valaki más akarja. Nehezebb lesz motiváltnak maradni, ha mással szembeni kötelezettségből teszel valamit.

Az elakadások nem jelentenek kudarcot

Az elakadás valójában a tanulási folyamat részét képezi, ami az agyadat egy új gondolkodásmódra tanítja. Lehet, hogy többször neki kell futnod a kitűzött célodnak, de ez rendben van – normális, hogy néhányszor elrontjuk vagy feladjuk, amikor megpróbálunk változtatni. Tehát ne feledd, hogy mindenki megcsúszik néha, emiatt viszont nem szabad feladnod. Csak emlékeztesd magad, hogy miért teszed és próbálkozz ismét.

(KamaszPanasz - kidshealth.org)