pozitív
#Lélek

A toxikus pozitivitás csapdája

2023.06.16.
2 perces olvasási idő

Ne aggódj, másnak is rossz! Lehetne ettől rosszabb is! Fel a fejjel! Csak pozitívan! - te is nap, mint nap hallod másoktól - vagy éppenséggel mondod másoknak - ezeket a biztató mondatokat.

A helyzet nehéz, a probléma megoldásra vár, az érzelmeid a mélyponton - igencsak megterhelő pozitívnak lenni. Pedig napjainkban szinte elvárás, aminek mindenki igyekszik megfelelni. Ennek ellenére te mégsem tudsz ennyire könnyedén átlépni a történtek felett - sőt, a mondatok hallatán kifejezetten indulatossá és frusztrálttá válsz, ami nem véletlen: hirtelen a toxikus pozitivitás áldozata lettél.

Kell a pozitív életszemlélet, de nem szabad azt sem túladagolni

A pozitív életszemléletnek bizonyítottan számos kedvező hatása van, de fontos azt is tudni, hogy bizonyos esetekben inkább kárt okoz, mint hogy segítene ez a hurráoptimizmus.

Amikor ez a mérgező pozitivitás szinte mindent áthat, több probléma is felmerül, hiszen a boldog, optimista hozzáállást eltúlzott módon minden élethelyzetben alkalmazni fogod. Pedig jó, ha tudod, hogy ennek a toxikus pozitivitásnak komoly következményei lesznek:

  • attól, hogy elfojtod az érzéseidet, még nem lesz megoldva semmi - csak még több gondot generálsz
  • az elfojtott negatív érzelmek kerülőúton visszatérnek és testi betegséget vagy éppen lelki problémákat (például depressziót) okoznak,
  • a veszteségeket meg kell gyászolni, fel kell dolgozni, majd el kell engedni
  • az erőltetett jókedv nem egyenlő a jó közérzettel
  • a külvilágból érkező pozitivitásra felszólító mondatok nem hatnak rád motiválóan, mi több csak arról győznek meg, hogy nem értik meg a gondjaidat
  • önmagadat fogod ok nélkül ostorozni, mert azt hiszed, hogy csak te csinálsz problémát magadnak azzal, hogy képtelen vagy elfogadni a kudarcot. Emiatt kevesebbnek és értéktelenebbnek érzed majd magad, ami csak tovább növeli a negatív benyomások számát. Borítékolható a szorongás, a félelem, és a depresszió megjelenése.

Mit tehetsz a toxikus pozitivitás ellen?

Annak érdekében, hogy ne kerülj a toxikus pozitivitás hálójába, te is sokat tehetsz:

  • éld meg a negatív érzelmi állapotokat - ismerd fel és tanulmányozd őket, nevezd nevén, hogy éppen mi a legnagyobb gond: “Félek megszólalni, mert belezavarodom a mondandómba”, “Nem megyek el az edzésre, mert kinevetnek”. Fogadd el, hogy ezek az érzések, érzelmek természetesek, a mindennapi élet szerves részei, amelyekről érdemes minél többet beszélni azokkal, akikben megbízol.
  • fogalmazd meg minél pontosabban, hogy mi játszódik le benned, így elkerülheted az olyan nehezen megvalósítható frázisokat, mint az „Engedd el!” és „Nézd a jó oldalát!”. Mert sajnos nem mindent lehet azonnal “elengedni” vagy a rossznak is a “ jó oldalát” nézni, hiszen a veszteség a veszteség marad.

Hogyan ismerheted fel, hogy a mérgező pozitivitás a te életedre is hatással van?

A toxikus pozitivitás nem azonos az optimizmussal. Ha optimista vagy, akkor alapvető tulajdonságod a derűlátás és a pozitív szemlélet, ezért képes vagy egy helyzetet a maga egészében reálisan látni. Tisztában vagy azzal, hogy nem a te megközelítésed az egyedüli és egyértelműen követendő, hanem hajlandó vagy elfogadni mások élményeit és hozzáállását is.

A mérgező pozitivitás ezzel ellentétben torz, rugalmatlan, és merev, könnyen felismerhető “tünetekkel” felhívva magára a figyelmet:

  • folyamatosan bűnösnek érzed magad azért, amit érzel
  • mindenki elől elrejted/elfeded a valódi érzéseidet
  • úgy próbálsz meg ’túllépni’ egy-egy érzésen, hogy elhessegeted
  • lekicsinyled más emberek tapasztalatait
  • lerázod magadról azokat a dolgokat, amik idegesítenek azzal, hogy “ez van”
  • erőlteted a jókedvet, pedig legszívesebben sírnál a szomorúságtól
  • úgy érzed, hogy bármi van, bármi történik, igenis boldognak kell lenned, mert ez egyedül a te döntésed - emiatt nem veszel tudomást arról, hogy időnként olyan nehézségekkel és történésekkel kell szembesülnöd, amin nem tudsz változtatni

Bűntudat, hamis énkép, meg nem szűnő üresség

Nem attól leszel erős és elégedett, ha egyfolytában csak jó érzéseid vannak, hanem akkor, ha biztonsággal meg tudod élni a negatív érzelmi hullámokat is, és ezekkel együtt fogadod el önmagad. Irreális és felettébb mérgező elvárás, hogy történjék bármi, de mindig az élet napos oldalán kell lenned. Nem. Nem kell. Mert egy hamis érzelmi világ, hamis énképet teremt, ami egy nem szűnő ürességet hoz létre annak ellenére is, hogy kívülről úgy tűnik, minden rendben van.

Ha bármilyen nehéz élethelyzetbe kerülsz, nem kell pozitívnak maradnod, hanem meg kell élned az érzéseket, amelyek benned kavarognak. Ha ez sikerül, következhet az elengedés, és az életed újraszervezése, felépítése.

(Szerző: Faar Ida, újságíró)

Felhasznált irodalom: