divat
#Lélek

A divatipar egészségkárosító hatásai - mi van a siker, és a csillogás hátterében?

2022.04.25.
2 perces olvasási idő

Siker, pénz, csillogás - annyit használták már, hogy szinte közhelyessé kopott ez a mondat, amit a divat világában tevékenykedő modellekre alkalmaznak a legtöbbször. Lányok ezrei álmodoznak titkon a kifutóról, arról, hogy egyszer csak valaki “felfedezi” őket és az ismeretlenség félhomályából rivaldafényben tündökölhetnek.

A legtöbbjük vágya kimerül az iskolai színpadi előadások alkalmával, amikor kissé csalódva, de beletörődnek: nem lehet mindenkiből modell.

A siker és a csillogás felé vezető út könnyekkel van áztatva

Egyesek szerint könnyű modellnek lenni: csak felveszik az aktuális ruhákat, sminkelik őket, végig lejtenek a kifutón, pózolnak a fényképezőgép előtt, majd elteszik a sok számjegyű fizetésüket. Nos, ez korántsem ennyire egyszerű. Sőt! A szakma testileg-lelkileg kifejezetten megterhelő feladatokkal és elvárásokkal jár, amit nem mindenki bir teljesíteni.

A modellek ugyanis keményen megdolgoznak azért, hogy megfeleljenek annak az elvárásokkal teli fokozott nyomásnak,amit a modellügynökségek és a divattervezők a testideál elérése és fenntartása érdekében előírnak a számukra. El kell viselniük a gyakori sértéseket, a test-szégyenítést, a testi hibáik felnagyítását, a megalázást. Ez lelkileg olyan romboló hatással lehet az önbecsülésre és az önértékelésre, hogy az a modell egész életére kihat.

Egészségkárosító - önsanyargató módszerek

A siker érdekében sokan bármire hajlandóak az áhított méretek eléréséért.

Gyakori:

  • az extrém mértékű kalóriamegvonás - a gyors testsúlycsökkentés érdekében
  • bizonyos tápanyagcsoportok elhagyása
  • a túlzásba vitt testedzés,
  • önhánytatás,
  • a víz- és hashajtó szerek alkalmazása,
  • a droghasználat

Ezek a praktikák nagyon veszélyesek, hiszen egészségkárosodást okozhatnak mind mentálisan, mind fizikálisan. Hiánybetegségek (a vitamin és ásványi anyagok hiánya miatt), evészavarok alakulhatnak ki. Károsodhat az emésztőrendszer (a hánytatás felmarhatja a nyelőcsövet, tönkreteszi a fogzománcot, a hashajtás felboríthatja a normál bélflórát), az anyagcsere, a hormonális szabályozás (elmaradhat a menstruáció).

Mentálisan nagyon megterhelő a szigorú követelményrendszer, a megfelelni akarás, az állandó összehasonlítgatás, a társakkal való konfrontálódás, a hozott áldozatok ellenére sem bekövetkező siker. A sorozatos visszautasítások pedig megkérdőjelezik az alkalmasságot is, ami újabb szorongás forrásává válhat.

Mi kell ahhoz, hogy valakiből sikeres modell legyen?

Ha valaki mégis modell szeretne lenni, akkor a külsőre vonatkozó általános szabályok mellett még számos belső elvárásnak is meg kell felelnie. Ezek közül a szépség mellett a legfontosabb a személyiség, az az egyedi kisugárzás, amivel a gyönyörű vonások érvényesülni tudnak.

Szüksége lesz kitartásra, türelemre - hiszen hosszú időn át tartania kell az elvárásoknak megfelelő formát. Elhivatottnak, lelkesnek és eltökéltnek kell lennie ahhoz, hogy a megpróbáltatások ellenére se adja fel. Rugalmasan alkalmazkodnia kell a változásokhoz, alázattal és szorgalommal viszonyulni a feladatokhoz. Jól kell tűrnie a stresszt, a negatív kritikát, a sikertelenséget, mellőzöttséget.

… és akkor még a “rossz emberekről”, az átverésekről nem is beszéltünk

A modell karrierre vágyó lányok naivitását sokan próbálják kihasználni. Ennek a leggyakoribb formái a következők:

  • A kamufotós, aki csak alkalmi barátnőt keres - munkát ajánl a lányoknak, konkrétumokat nem mond (hisz nem is tudna), de azért már fotókat, adatokat, próbafotózást kér,
  • A lehúzós ügynökség: általában valódi cég áll mögöttük, akik elhitetik a lányokkal, hogy pont új arcokat keresnek. Hatalmas ígéreteket tesznek, miközben mindenért a leendő modellnek kell fizetnie: a portfólió fotózásért, a modell tanfolyamért, na és a regisztrációs díj sem olcsó.
  • Külföldi munkát ajánlók - akik mindent bevállalnak: utaztatást, szállást, ellátást. Csak egy a gond velük - nekik nem modellnek kellenek a lányok, hanem egészen más célra.

Természetesen számtalan tisztességes, becsületes modellügynökség van a szakmában, akik mindent megtesznek a modellekért és végig segítik a munkájukat. A siker, pénz és a csillogás nagyon jól hangzik, de mindenkinek, aki modellként szeretne érvényesülni, mérlegelnie kell, hogy mindaz, ami a színfalak mögött van, mennyire vonzó a számára.

(Szerző: Faar Ida, újságíró)