szülő
#Lélek

Hogyan neveljük a szüleinket?

2024.02.03.
2 perces olvasási idő

A szülők olykor úgy érzik, mindenhatók és mindent jobban tudnak nálunk, ami rendkívül bosszantó érzés tud lenni. Különösen akkor igaz ez, ha még mindig szeretnének minket a „pici gyerek szerepben” tartani, és nem veszik észre, hogy már nekünk is vannak önálló gondolataink és képesek vagyunk magunk döntéseket hozni. Az alábbiakban néhány olyan tanácsot olvashatsz, ami könnyebbé teheti a szüleiddel való együttélést és kommunikációt.

Tisztelet

Kissé elcsépelt, de mégis nagyon fontos, hogy akármennyire is mérges vagy, a szüleiddel szemben akkor is fontos, hogy tiszteletet tarts. Persze ideális esetben ez kölcsönösen működik. A kamaszkor egy nehéz, átmeneti időszak, amikor még anyagilag és egyéb szempontból is függünk a szülőktől, miközben egyre inkább észrevesszük már a hibáikat is, hiszen ők sem tökéletesek.

Nem tehetjük meg, hogy egyik nap csak kisétálunk és többet vissza se nézünk. Hidd el, hogy a szülők is taníthatók. Ha a lehetőségekhez képest udvarias és nyugodt tudsz maradni, akkor sokkal nagyobb eséllyel fognak ők is így reagálni. Minden családban van kiabálás és előfordulhatnak meggondolatlan, olykor sértő kijelentések mindkét oldalról. A kulcs mégis abban van, hogy utána ezeket hogyan tudjuk kezelni. Nem ciki bocsánatot kérni, a hibáinkat elismerni, ahogyan kimondani az érzéseinket és felvállalni a gondolatainkat sem, ám ez nem zárja ki azt, hogy eközben udvariasak és tisztelettudóak maradjunk.

Határok és szabályok betartása

Bár sok esetben ez főleg a szülőkön múlik, mégis szereped lehet abban, hogy ezt közösen kialakítsátok. „Amíg az én házamban élsz, addig az én szabályaimat követed”, hangzik el gyakran, amivel nem mindig könnyű vitatkozni. Arra azonban te is megkérheted őket, hogy kopogjanak, mielőtt bemennek a szobádba, vagy ne nyúlkáljanak a személyes dolgaidhoz. Ugyanakkor fontos, hogy te is alkalmazkodj pl. a közös étkezésekhez, a rend fenntartásához, az időben való hazaérkezéshez. Ha látják, hogy ezekben megbízható vagy, lehet, hogy később könnyebb lesz a határokat is tágítani.

Közös nevező találása

Nincs kedved dumálni és végig rágni, hogy milyen napod volt, érthető. Fontos azonban megérteni, hogy a szülők néha csak figyelemre vágynak, mert olykor nehéz elfogadniuk, hogy már egyre nagyobb és függetlenebb vagy. „Adj valamit a szülőnek”, ami lehet egy közös vásárlás, sütés-főzés, szerelés vagy meccsnézés. Nagy kincs, hogy még van időd velük, használd ki, tanulj, szívd magadba a tudásukat!

Beszélgetés

Az elsőhöz szorosan kapcsolódik, de talán mégsem ugyanaz, hogy beszélgessetek! A közös időtöltés jó alkalom lehet a kötetlen beszélgetésre. Érdekes dolgok derülhetnek ki azzal kapcsolatban, pl. miért féltenek ennyire, miért nem akarnak elengedni valahova. Egy nehezen megközelíthető szülőt, aki ezekről nehezen beszél, egy kötetlenebb környezet és tevékenység könnyebben meg tud nyitni, add meg a lehetőséget ennek!

Humor

Az élet szinte minden területén a nevetés és a humor szuper eszköz lehet, ami oldja a feszültséget és felszabadítja a feleket. Persze nem mindegy, hogy milyen témában és élethelyzetben alkalmazzuk, de olykor nagy falakat tud lebontani és olyan ajtókat kinyitni, amire nem is gondoltál korábban.

(KamaszPanasz - Lőrincz-Erdélyi Krisztina, pszichológus)